Ha nárcisztikus témában tesz fel kérdéseket itt valaki arra miért érzékenyek a válaszolók?
"Ha a nárcisztikus szüleitekkel találkoztok néha azt milyen céllal teszitek?"
"Munkahelyen egy nárcisztikus kollégát kaptam magam mellé. Akinek volt hasonló tapasztalata tudna megoldást mondani arra hogy hogyan tudom kezelni a helyzetet a legjobban?"
mind a kettő kérdésnél
1. Válasz: visszakérdez:"Mi az a nárcisztikus?"
2. Válasz: invalidál:"Mindeki az, ez már divat."
A séma ugyan az kontesztus függetlenül.
Nyílván...
Bármi mástól is szívesen látok linket. Ha egyet látok ott már lehet valamiről beszélni. De ez így hogy "mindenki az, de egyet sem tudok mondani" az kissé... hogy is mondjam, ellentmondásos.
Mert unalmas ez a sok önjelölt pszichológus, aki buta, mint a fasz a témában, csak magát akarja valamiféle magaslatra emelni azzal, hogy nárcizza meg más "divatos" szavakkal diszkvalifikálja azt, akivel épp nem ért egyet.
Az összes ilyen faszagyú majom ezt csinálja.
Négyes voltam.
Kérdező.. Ne haragudj, de te mi a fészkesről beszélsz?
Milyen politikai párhuzamokat vonsz ezzel, nem is értem.
Egyszerű, mint az 1x1: akit szakember nem azonosít be ADHD-val, vagy bármi egyéb pszichés jelzővel, az NEM mondhatja magáról mindenkit győzködve, hogy ő már pedig az. Ez ennyi. És igen, valamelyest számomra "viszketést okozna", ha valaki olyan mögé bújtatja rossz tulajdonságait/hiányosságait, amit nem tehetne meg, mert itt igenis erről van szó. Nem "előnyt kovácsol" belőle, hanem hazudik, nem csak másnak, saját magának is.
Mondok egy példát. Egy lakótársam olyan hihetetlenül lusta volt és rendetlen, hogy arra szavak nincsenek. Szó nélkül takarítottam utána hónapokig. Mikor megelégeltem, azzal jött nekem, hogy hát ő adhd-s azért. Igen? Voltál ezzel szakembernél? Neeem de ők az. Akkor bocsi, de miről beszélünk?
Másik ismerősöm szerinte depressziós, kapkodja a Frontint és nem megy vele szakemberhez, de "jó ez így nekem" mikor bogyó nélkül nem alszik, holott brutál egészségtelen, felborult életet él, ami oka lehet az egésznek.
Érted már, miről próbálok beszélni? Ez nem csak a körülöttük élőkkel, magukkal szemben is felelőtlenség. Tessék belátni, ha hibám van és igyekezni javítani rajta. Ha szakember kimondja meg tudhatom, hogy valóban az van-e ami.
Én is jártam már úgy, hogy valakiről leírtam a kérdésben, hogy nárcisztikus, de én is le lettem cseszve emiatt, pedig én nem csak odadobtam ezt az egy szót hanem elég jól jellemeztem az illetőt. Elég sokat olvastam már a témában és nagyon illett rá minden, amit olvastam, de nyilván ki lettem oktatva, hogy miért írok rá ilyet ha nem vagyok pszichológus.
Sajnos egyébként az is igaz, hogy a nárcisztikusok nagyon nagy része fel sem fogja, hogy vele nem stimmel valami vagy annyira nem érdekli és sosem megy szakemberhez és innentől kezdve sose állít ki róla igazi szakvéleményt senki, csak felismerni lehet a jeleket. Azokat viszont szerintem fel kell ismerni és nem kell a szőnyeg alá söpörni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!