Milyen genetikai magyarázata lehet, hogy egyes emberek jóval fiatalabbnak néznek ki a valós koruknál?
Tudományos válasszal nem tudok szolgálni, de, ha a felmenői valakinek fiatalosak és jól tartják magukat, valószínűleg a gyerekeik is ilyenek lesznek.
Pl nálunk anya a 40-es évei végén van, dohányzik, moderáltan iszik, de 40-45-nek tűnik (oké, ez nem sok, de a szokásait tekintve ilyen 50-nek kéne tűnnie), apa iszik, nem figyel az étkezésére, ő is úgy néz ki, mint aki a 40-es éveiben van, de már az 50-es közepében tart.
Bátyám ilyen 18-20 éves korra fagyott be, 27 évesen, én 14-16-nak tűnök 20 évesen.
Nagyapáim fiatalosabbak a koruknál, egyikre azt hitte egy barátnőm, hogy 50 körüli, miközben 65 volt, a másik 80 felett tűnik 70 valamennyinek.
Szóval szerintem ez valamennyire öröklött, a másik rész pedig, hogy mennyire figyel magára oda az ember, mert az is sokat tud segíteni.
Sok dolgon múlik. Fokozott kollagéntermelés, sötétebb bőr (ellenállóbb a nap uv sugárzásának), megfelelő arcberendezés...
De több múlik szerintem az életmódon. És lehet felhozni random példákat babaarcú szolis alkoholistákról, de az a helyzet, hogy magához képest mindenki fiatalabb lehetne, ha leállna a hülyeséggel. Minimális alkoholt fogyasztó, nem dohányzó, sportoló, megfelelően táplálkozó, illetve a bőrüket hidratáló és naptól erősen védő emberek fiatalabbnak fognak tűnni a koruknál, 40-50 körül akár évtizedet is letagadhatnak. A kipihentség is sokat számít (egy műszak, kényelmes 8 órás munkarend), az, hogy nem zsigerled ki a szervezeted alvásmegvonással (a gyerektelenek jellemzően megkíméltebbek) , stresszel, hőkárokkal (lásd kovácsok)...
Sok dolgon múlik. De az életmódban a leglátványosabb a fényvédelem és a káros szenvedélyektől mentes élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!