Tényleg igaz, hogy a mai fiatalokat nem érdekli, hogy autójuk legyen?
25 éve volt a jogsi ilyen 80-100ezer, meg 10 a zsebbe vizsgánál.
aztán volt 90-100e egy kispolszki vagy egy lada.
szerintem a mai ár-fizetés arányok mellett egyiket sem tudja kifizetni egy fiatal, de még a családnak is megterhelő lenne ilyen 3 kilót a jogsira, meg 5 kilót egy viszonylag működőképes kocsira, plusz benzinre.
Én 19 éves vagyok, még nincs jogsim. Szeretném majd letenni a közeljövőben, mert azért nem árt ha van és szinte alapnak számít manapság, de egyelőre nem sürgetem a dolgot.
Sok ismerősöm, osztálytársam már 17 évesen rohant megcsinálni a jogsit, amint lehetett, de engem ez nem érdekelt és még most sem nagyon érdekel (bár néha belegondolok, hogy jó lenne, ha tudnék vezetni vagy lenne kocsim).
Egyrészt jó dolog, vannak előnyei, de én is sok nyűgöt látok benne. Budapesten élek, olyan környéken, ahol minden gyalog megközelíthető távolságon belül van, amire szükségem van a mindennapok során, de ha nem, akkor is pár megálló tömegközlekedéssel. Manapság már rendelni is lehet dolgokat, ha pl. valahova előnyösebb lenne kocsival elmenni, mert mondjuk az ember egy nehéz cuccot szeretne venni, amit nem célszerű gyalog hazacipelni. Folyamatosan azt látom, hogy áll az egész város, akkora dugó van mindenhol, főleg csúcsidőben. Anyukámmal szoktunk autóval közlekedni, ő is mindig azon idegeskedik, hogy vajon talál-e parkolóhelyet, hol talál parkolóhelyet és nem egyszer volt, hogy "órákig" keringtünk, míg le tudtunk valahol parkolni, szóval már az örökös parkolóhely vadászat sem lelkesít. A garázsbérlés vagy vásárlás elég drága. Egy autó fenntartása szintén drága. Szóval nekem nem nagyon érné meg jelenleg, de majd egyszer szeretnék azért kocsit.
Azt megjegyezném, hogy az összes autó mániás ismerősöm otthon élt a szüleivel baromi sokáig, nem tanultak, hamar elkezdtek dolgozni és első dolguk volt, hogy lefingott szarokat vettek.
Én a sokszorosát elköltöttem a tanulmányaimra, és az azzal járó megélhetésre, albérletre.
Régen 100 ezer volt egy jogsi. Meg 500-ért volt már BMW, millió alatt volt mindenkinek valami. Manapság egy rendes autó 2-3 milliótól indul, a fenntartása sem olcsó. Én pár éve csináltam jogsit, 300+ ezer volt a vége.
Azért azt is tegyük hozzá, 20-30 év alatt nem kicsit változott a közlekedésünk.
Régen simán egész nap az utcán bicikliztünk, fociztunk. Fél naponta elment 1-2 autó, az is ismerős volt.
Most gyalog nem merek végig sétálni rajta, mert 2-3 percenként elrombol valaki minimum 50-el.
Autózással ugyanez. Mindenhol "szabályok" meg mindenhol autók és autók, egyszerűen sokkal korlátozottabb a vezetés. Nincs benne semmi élmény, csak eljutsz a-ból b-be.
Na meg mit "bütykölsz" egy mai autón?
"Első fotón két bőrruhás, szakállas, tökös férfi motorozik egy-egy chopper motoron, majd a másikon két ilyen kis csupasz fiúka, mezítlábas papucsban áll át rolleren."
Na jó...
Azért ne állítsuk már be úgy, mintha régen az átlag magyar férfi az szakállas-tökös-bőrruhás chopperezős volt.
Nézz már meg régi képeket, trapéznadrág, idióta bajszok, meg mindenkinek göndör hosszú haj, rosszabbul néztek ki mint a mai "b..zi gyerekek".
És azt is tegyük hozzá, ha már forgalom növekedés, akkor manapság sokkal jobb a helyi tömegközlekedés országos szinten. Hosszabb távokra pedig sokkal elfogadottabb az autó megosztás, mint az Oszkár telekocsi.
Plusz a "mai fiatalok" sokkal nyitottabbak az utazásra, nagyobb utazásokat meg repülővel tudják le.
Valaki le BOOMER-ezett. Semmi gond, a véleményéhez mindenkinek joga van. Bevallom, utána kellett olvasnom, mit is jelent ez, illetve a generációk neveinek is utánanéztem. A boomerező válaszoló persze nem tudhatja, mikor születtem, max az jön át neki - helyesen - hogy nagyon nem most :)
Jelentem én az ún. X-generáció tagja vagyok, a boomerek korábbi évjáratok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!