Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg igaz, hogy a mai...

Tényleg igaz, hogy a mai fiatalokat nem érdekli, hogy autójuk legyen?

Figyelt kérdés
20-30 évvel ezelőtt már alig vártuk, hogy betöltsük a 17. életévünket, hogy letehessük a jogsit. Aztán minden erővel azon voltunk, hogy ki-ki anyagi körülményeihez képest, de valamilyen autónk legyen. Hogy vezethessük, élvezzük a szabad jövés-menést, hobbi volt ápolni, bütykölni, szerelni, stb. A minap olvasom, hogy a mai felnövekvő generáció jóval kevésbé érdeklődik az autózás, a saját autó birtoklás iránt. Nem célom pálcát törni se pro se kontra, de érdekelne, hogy akkor ma mégis mi motivál mondjuk egy tinédzser fiút? Ha jogsit nem akar. Motorozni nem akar, autót vezetni nem akar. A mi időnkben ezek annyira összeforrtak a férfilét esszenciájával. Láttam is egy kissé karikatúra képet. Első fotón két bőrruhás, szakállas, tökös férfi motorozik egy-egy chopper motoron, majd a másikon két ilyen kis csupasz fiúka, mezítlábas papucsban áll át rolleren. És ilyen "férfiak akkor és férfiak most" címe van. De mondom, nem veszekedéseket akarok provokálni, csak csodálkozom.

2021. nov. 28. 15:56
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
100%
Egyetemista vagyok. Hogy őszinte legyek, majd 500 forintos benzinárak mellett nem tudnék fenntartani egy autót. Pláne nem tudnám hol tárolni kollégistaként. Hazautazni jobb lenne vele, nyilván, de olyan sok kerülne, hogy nem tudnám finanszírozni. Plusz tömegközlekedésen tudok tanulni/pihenni legalább. Egy telizsúfolt nap után lehet, hogy nem tudnék még 200 kilométert hazavezetni. A városban pedig olcsó a kombinált bérlet, így mindent elérek sétálva + busszal is akár.
2021. nov. 28. 17:13
 12/39 anonim ***** válasza:
23%

Nem tudom ki pontozta le a válaszom, de nagyon mérges vagyok.

2021. nov. 28. 17:18
 13/39 anonim ***** válasza:
0%
Töketlenek.
2021. nov. 28. 17:21
 14/39 anonim ***** válasza:
34%
Egyébként én azt vettem észre, hogy ezt a kocsit témát sokszor a nők erőltetik a férfiakra. Mi racionálisabbak vagyunk, és ha úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükségünk, akkor nem foglalkozunk vele. A nőknek viszont egyfajta biztonságérzetet ad, ha van kocsi, illetve ha olyan párjuk van, akinek van kocsija.
2021. nov. 28. 17:31
 15/39 anonim ***** válasza:
98%
17 éves vagyok, az osztályomban sorra szerzik meg a diákok a jogsit, aki meg nem, az a pénzt gyűjti rá.
2021. nov. 28. 17:34
 16/39 A kérdező kommentje:

Sziasztok, én senkit nem pontoztam le, hálás vagyok és köszönetet mondok a válaszokért. Bármilyen véleményt is tükrözzön.

Amúgy azt kifelejtettem a kérdés kifejtésénél, hogy akinek csak anyagi akadályba ütközik, de szeretne autózni, az nem ugyanaz, mint akit meg sem mozgat a téma. Nekem sem volt egy darabig anno, mert nem volt rá pénzem. De attól még akartam és motivált is a dolog. De elfogadom azt is, ha valakit nem, csak nem ugyanaz, mintha kizárólag pénzügyi akadályra hivatkozik.

2021. nov. 28. 17:36
 17/39 anonim ***** válasza:
100%
30 vagyok, nincs jogsim. Amikor minden osztálytársam ment 17 évesen, én és 3 gyerek nem, mert olyan csórók voltunk. Nyári munkából vettem magamnak szendvicset sokszor, egész évre kellett beosszak 30.000 Ft-ot, sovány is voltam, szakadt ruhákban. Aztán el akartam menni dolgozni, de semmi munka nem volt a környéken, ahova felvették volna. Ki tanultam ápolónak, az volt ingyen a közelben, ott tudtam a suli mellett dolgozni, akkor viszont aludni sem volt szinte időm. Teljes állásban már annyit túlóráztattak a létszámhiány miatt, hogy minden szabad percem abból állt, hogy félholtan estem ágyba (pocsék fizetéssel, szállón laktam). Aztán kimentem külföldre, de olyan helyen volt munka, ahol a nyelvet nem tudtam. Évek alatt megtanultam társalgási szintén, de arra esély nincs, hogy a szakkifejezéseket ott megértsem a kresszen, vezetéskor. Motor soha nem játszott, örülök, ha bicajjal nem esek el, itt meg mindig van busz, vonat, nagyobb városban villamos, metró, munkahelyen meg bicajjal fél óra, egyszerűen nincs szükségem rá. Csak a pénzt viszi, örökké baja van, nekem már az is még terhelő, ha a bicaj kerekét fel kell pumpálni, annyira nem érdekelnek ezek a dolgok.
2021. nov. 28. 17:36
 18/39 anonim ***** válasza:
100%
Hát nézd, eü dolgozóként jelenleg ingyen utazok + a teljes bérlet is olcsóbb mint 1 kocsi fenntartása, ha vezetni akkor inkább gokart, nem kell mindenfélére figyelnem, oké most ki kell sétálni a buszmegállóba meg ilyenek, legalább később hízok el nem :'D? Meg tudom magamról mi értelme, elmegyek iszogatni akkor már nem is vezethetek, bemegyek vásárolni sok helyen még a parkolásért is fizessek. Na meg imádok túrázni, csak lehet este 2 várossal odébb lyukadok ki, na most nincs kedvem a kocsihoz igazodni. Persze tudom könnyebb hazahozni a boltból kocsival a cuccokat, no de ha az eddigi életembe e nélkül megvoltam miért nem jó így? Ha meg elmegyek messzebbre kirándulni, akkor úgyse kocsival mennék, szóval hát lehet vannak előnyei, de én jobban érzem magam kocsi nélkül.
2021. nov. 28. 17:43
 19/39 anonim ***** válasza:
100%

Én 18 éves vagyok. 14 évesen ingyenesen megcsinálhattam az AM-et, 16 évesen megcsináltam saját pénzből az A1-et, 17 évesen a B-t és 18 évesen a C-t🤷‍♂️ Azért is akarok mindent a lehető leghamarabb megszerezni, mert az árak egyre feljebb mennek...

Jövőre kezdem az E és az A2 kategóriát, most ezekre gyűjtök. Van kettő 30 éves ritka "tragacsom", egy 34 éves szintén ritka motorom, meg egy 9 éves is.

Szerintem elmondhatom hogy teljesítem a fent említett 20-30 évvel ezelőtti fiatalok jellemzőit.🤷‍♂️

Kuplungcserét, hengerfejtömítés cserét, még 14 évesen a motoromban motorcserét is csináltam már. Sőt múltkor apám autóján először turbót, majd komplett motort cseréltem, mert rájöttem hogy nem csak a turbó volt xarrá kopva hanem az egész motor... Annyira, hogy az új tubóval is felkapta az olajat a motor és először nem hittem el, de a kartergázból🤪

Jaa és mielőtt megkapnám, nem tunnerjóska vagyok, minden jármű itthon teljesen gyári és tisztában vagyok vele hogy a gyárilag megadott teljesítményt, így 30 év után szinte biztos nem tudják, ergo felesleges azt hazudni hogy érzésre 300+ Le

2021. nov. 28. 17:56
 20/39 anonim ***** válasza:
100%

“ 20-30 évvel ezelőtt már alig vártuk, hogy betöltsük a 17. életévünket, hogy letehessük a jogsit.”

“ Nem célom pálcát törni se pro se kontra, de érdekelne, hogy akkor ma mégis mi motivál mondjuk egy tinédzser fiút? Ha jogsit nem akar. Motorozni nem akar, autót vezetni nem akar”

Nem akartál te boomer lenni, de mégis az lettél. Mert mi az hogy egy fiatal férfi nem akar vezetni, mert na az aztán valami, attól lesz férfi a férfi, aki nem akar maga alatt 200 lóerőt, vagy motorozni, az már csak egy kis puhapöcsű lehet az elektromos rollerjén.

30-40 évvel ezelőtt teljesen más világ volt, akkor tört be nagyon a piac Magyarországon is, hogy na pedig minden családban ott legyen a kocsi, lehessen menni, minden férfinak legyen jogsija.

Ma k*vára más világ van.

A mai 17 évesek felülnek a buszra, villamosra, biciklire ülnek, elektromos rollert kérnek.

Elhiheted, hogy ma már nem az határozza meg a férfit (szerencsére), hogy van e jogsija, vagy volt e katona.

Mi 17 évesen a legtöbb esetben a tanulásra fókuszáltunk. A pasikra, csajokra. A nyári diákmunkára, vagy az évközire. A kondira, a legújabb videójátékra, PS-re, vagy egy nyaralásra a haverokkal Balcsin. A legújabb képregényre.

Ezer dolog van, amivel lefoglalja magát egy mai fiatal, vagy amit fontosnak tart.

És szerencsére, ma már nincs ilyen elvárás, kötelesség, hogy a férfi a jogsitól férfi, a nő meg a jő főztjétől. Főleg, ha az az adott embert nem is érdekli.

Jó (és baromi drága dolog) ma is a jogsi, de a legtöbben csak családalapítás környékén vágnak bele, vagy egyetem miatt, amikor muszáj már rugalmasnak lenni, hogy ha BAJ van, akkor lehessen azonnal tenni. 17 évesen senki le se xarja. Főleg ha se gyereke, se macskája, a bolt, a munkahely meg az orvos is 10 percre van.

Egyéb helyzetben nekem 25 év alatt nem igen volt szükségem feltétlenül jogsira. Letettem 19 évesen, de baromira nem érdekelt. Azóta sincs se autóm, se nem vezetek. 25 évig tökéletesen megtudtam mindent oldani busszal, biciklivel, vonattal.

A brutális dugókról és környezeti szennyezésről, a balesetekről (mert MUSZÁJ mindnekinek a jogsi), a benzin árakról inkább nem is beszélek.

2021. nov. 28. 18:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!