Aki jelenleg is hordja a maszkot, mi az oka?
Ugye jelenleg nincs különösebb járványveszély, alig van csak pár száz napi új fertőzött, lélegeztetőn is csak 30-an vannak. Ennélfogva nincs kötelező maszkhasználat se tömegközlekedésben, sem boltban. Az időjárás is jó, ami kedvezőtlen a vírusoknak.
Azonban minden nap látok pár embert, aki ugyanúgy hordja a buszon és a boltban. Mit gondoltok, milyen okoknál fogva hordja valaki jelenleg? Be van parázva, vagy alapbetegsége van? Esetleg van itt olyan, aki szintén felveszi olyan helyen ahol nem kéne amúgy?
"Ha te beteg leszel, arról egyedül csak te tehetsz, mert pl. gyenge az immunrendszered."
Pl. az se tehet róla, akinek örökletes betegség miatt gyenge... Kicsit tovább kéne gondolni.
A legtöbb ember nem azért beteg, mert genetikailag úgy született.
Ugye tudod, hogy a dohányzás és a gépjárműközlekedés is elég szigorúan szabályozott? Nyilván tudod, de muszáj mindig bedobni az ilyen párhuzamokat, hátha valakinek nem tűnik fel azonnal, hogy mennyi sebből véreznek.
Nem csak azt válogatják meg, ki vezethet autót, de azt is, milyen autó állhat forgalomba, abba milyen benzin tölthető. Ha nagy a szmog, akár még korlátozhatják is a közlekedést a belvárosokban. Hihetetlen, hogy egy társadalomban élünk.
Ugye tudod, hogy bárminemű dohánytermék elfogyasztása káros az ember szervezetére nézve? Hisz már a cigis dobozokon is feltüntetik ezt morbid kép formájában. A passzív dohányzás is káros.
Minden kipufogó gázban káros anyagok vannak. Nehogy azt merd mondani, hogy ha beszívod a kipufógázt, akkor az még jót is tesz a szervezetednek.
Hihetetlen, hogy egy társadalomban élünk. Gondolom dohányzol vagy autót vezetsz. Mind a kettő káros az emberre és a környezetére nézve.
#40 igen a cigit reszben betiltották, csak ugy latszik te nagyon fiatal vagy. Kepzeld amikor en gyerek es fiatal felnott voltam még mindenhol lehetett cigizni, aztan jöttek a nagy felhaborodast kivalto lepesek, hogy tilos az aluljaroban, tilos a buszmegalloban a vasutallomason, aztan mar a mu kahelyen is csak kijelolt meg most mar a vonaton nincs dohanyos resz. kepzeld regen volt dohanyzo kupe es termes kocsik is a vonaton. fu hat haltunk meg a suru fusttol. meg aztan a vonatfolyosokon...aaa. Es nem meseltek a szukeid nagyszuleid, hogy egy idoben az elelmiszerboltban a kinainal mindenhol vehettel cigit, most meg mar csak az amugy meg gyerekkoromban trafiknak ma nemzeti dohanybootnak csufolt helyeken lehet.
...
38-as
hát mókuskám (csak mert te meg besz.rinak neveztél:-X), valaszolok neked. 1. te remélem nem a kérdező vagy másik regről, így nem érdemes mindenkire rákattani. 2. Miattad biztos nem hordanék maszkot, ha már ilyen magabiztos vagy, akkor ha betegseg miatt nem is, de baleset miatt, ha műtenének, akkor sem vennék maszkot, miközben a nyitott mellkasod fölé hajolok. Majd megoldja az immunrendszered. (Szerencsére nem vagyok sebész, ne aggódj.)
3."2020 előtti hisztiben is hordtál maszkot, akkor is felfigyeltél erre, vagy csak most lettél ennyire besz..ri?"
Felfigyeltem helyett nem figyeltem rá? De figyeltem. Egyrészt betegen nem mentem sehova. Ha mégis, akkor képzeld sok kedves munkatársamat megfertőztem (influenzaidoszakban, hányós-fosós vírusokkal), mert zart helyen, kis légterben, maszk nélkül ültünk sokat blablabla. Általában ha valaki nem akarta,hogy kirúgják vagy a szabadságából legyen otthon betegen, akkor bement dolgozni. Vegyes egészségi állapotú, korú emberek vannak a mu kahelyen, mégis néha még a legegészségesebbeken is kifogott a betegen dolgozni jövők kórsága. Képzeld amikor a gyerekek bemennek oviba életükben először, akkor is kb első időben 2 nap mennek oviba, aztan egy hetet betegek. Nem nem rossz az immunrendszerük, mert ha rossz lenne meghalnanak. Csak közösségbe kerüléskor, az otthon, rokonsagban mar megszokott korokozók helyett újakkal találkoznak és kissé taknyosak lesznek, ha jól vagy túl jól reagál a szervezetük netán be is lázasodnak. Termeszetesen ilyenkor nem lehet(ne) bemenniük, mert hat javában terjesztik a vírust mindenféle módon. Na hosszú.
tehat most a nyár után, amikor elvileg mindenki napfénnyel, gyümölccsel stbvel feltöltekezett (mint az én gyerekem is), jaj pech valami vírus mégis lenyírta a fél osztályt az első pár nap után. Igen máskor is volt ilyen, bár inkább infulenza azaz január vége-februar eleje tájt, mikorra már kimerülnek a tartalékok a szervezetben. Olyankor a beteg gyerekkel otthon voltam.
Egyszerűbben regen otthon kuksoltam nehany kellemetlen tapasztalat utan (lebetegiteni 20 embert, hogy utana 2 szakadjon meg a munkaban nem ildomos, a főnök se díjazta), most ha már van a maszk, lehet itt is lesz hagyomanya, mint Azsia egyes orszagaiban mar regota. Ha csak kicait vagyok beteg, akkor siman fol fogom maskor is venni.
Besz.ri nem lettem, csak finnyasabb, de ehhez semni köze a koronavírusnak, ez korral jár, és egyéni élettapasztalattal.
Ahogy öregszem úgy tolerálom egyre kevésbé azokat, akik lathatoan lazasan, taknyos keppel, fikazva, majd mindent osszefogdosva ulnek fol csucsidoben például a 7-es busz heringjáratára vagy utaznak végig egy ic jarat Bp-Nyíregyhaza szakaszat. Ezelőtt 20 évvel is ha tehettem leszálltam a buszról, ha a mellettem álló feszt rám köhögött vagy egy fülkében utaztam egy folyton prüszkölő emberrel, akkor kerestem másik fülkét.
"Mikor én voltam gyerek, és kezdődött a suli, nem voltunk betegek, furcsa mód. Most meg mi van? Azonnal bekerülnek a közösségbe a gyerekek és máris betegek lesznek?"
Az első közösségbe kerülés az utos. bizonyara a bölcsis vagy ovis korodra nem emlekszel.
Mellesleg haziorvosok/gyermekorvosok allitjak, most is csak annyi van, hogy peldaul tavasszal sokaig hordtak a gyerekek is a maszkot, nem jartak suliba online oktatas volt, otthon ultek, nem volt tesiora, futkarozas a baratokkal stb. Majd ujra hurra majusban beszabadultak egy legter ezerhelyrol jottek. Es majusban is beindult egy nagyon durva 30-bol 10 hianyzos hol hanyos hasmenos, hol nathatunetes torokgyuszis "lokalis" jarvany. Amire a dokik megjegyzese, o hat igen ez maskor kora tavasszal van, csak hat most csuszott,hiszen mindenki otthon ult, nem volt kinek atadni a virusokat.
Masreszt a gyerekorunk mindig olyan szep, mi nem voltu k betegek, mi mindent maskepp csinaltunk. Haho a virusok/bakteriumok fejlodnek, evolucio van, naluk sokkal gyoraabb. Az emberiseg trenirozza oket a sok tuneti kezelessel, hogy ok ne betegitsen meg annyira, de jobban terjedjen. Masrészt sok virus evrol evre visszater kicsit mas valtozatban, olyankor meg elkerulhetetlen az ujrafertozodes.
..
Okok: a legtöbbnek nulla az immunrendszere, hulladék kajákat eszik, és ez jellemző a szülőkre is, akik "elkapják" a hazahozott betegséget."
Azért elégge altalanositasz. Masreszt a gyerekorodban nem hulladekot ettel? Vagy te valami biogazdasagban nőttél fel? Na ugye nem. Rengeteg szulo (aki teheti) figyel az egeszseges etkezesre. Persze igazad van sokan nem...Amit kifelejtettel az a stressz! Mindegy mivel tömi magat valaki, ha nincs stressz az életében hihetetlen hosszu es egeszseges elet var ra.
A stressz vagja széjjel a szervezet vedekező mechaniz.usat. Es inkabb azt lehetne firtatni vajon miért van sok stressz most egy iskolaban (ha mégse a fentebbi okok miatt), ja hogy masfel ev nagyjaboli online oktatast most le akarnak verni a gyerekeken és ettől bestresszelnek, ja hogy a szülők másfél év utan mar kevesse stresztűrőek és hamarabb lebetegednek. Oh.
"Csak az lesz beteg, aki arra fogékony. Egy erős immunrendszerrel rendelkező ember nem lesz beteg." - Azert ugye vannak kivételek?:-)
"Miattam ne hord a maszkot, én vigyázok saját magamra, beteg se vagyok. Mindenki csak a saját egészségéért a felelős."
Nem, nem csak a sajatunkért. Ha így lenne, nem emberek lennénk, hanem kb. valahol a gyűrűsférgek szintjén. Képzeld, akkor nem lenne eü, nem lennének orvosok. A közösség felelős a tagjaiért. A kérdésnél maradva, én azzal, ha beteg vagyok, akkor maradok a hatsó felemen vagy próbálom nem terjeszteni.
"Ha te beteg leszel, arról egyedül csak te tehetsz, mert pl. gyenge az immunrendszered."
A világon az emberi szervezetet megbetegíteni képes korokozók elég sokan vannak. És van köztük olyan, ami erős immunrendszerűeket is taccsratesz. Senki nem lehet tökéletes minden időpillanatban, minden kórokozó ellen. Nagyon bonyolultan működik az emberi test és örökös verseny folyik fajok között. Biztosan te is leszel még beteg az életedben, akármennyire is hiszel abban, amit leírtál. Én utoljára így kb.20 évesen mertem nyilatkozni😁
Én is hordok még.
Mi az oka? Nem akarok terjesztő lenni, annak ellenére, hogy be vagyok oltva.
Már mikor a rendelet vagy mi kijött, hogy nem kötelező, még akkor is hordtam. Egy ellenszenves néni szólt is h "Nyem kell ám mán hordani", meg egy angolul beszélő pár is furcsán nézett - amolyan nemzetközi vonat volt amúgy.
Most az új munkahelyemen meg egy suttyó biztonsági őr szólt be, aki első nap már keménykedett, mert nincsen MÉG kártyám, alá kell írni a belépést. De nem az, hogy beszólt, hogy miért van rajtam, meg első munkanapomon szívózott velem, hanem utána meg közölte velem flegmán, hogy az étkezőben meg kötelező. Oké mondom. Én meg közöltem vele, hogy nyugodtan verjen meg ha nem tetszik a maszk a fejemen, csak annak következményei lesznek. - Volt példa már hogy maszkviselés miatt vertek meg valakit, meg az a pesti buszos eset... tudom, tudom, ott ideológiai/politikai bajai voltak a színházasizé masszkal, de nehogy már az embertársad agyonverd.
De én egyébként megtiltanám bármilyen jelzésű vagy triggelerő maszkot. Végülis egészségügyi dologról van szó, nem kell reklámozni senkit, semmit, és magunkat se. Meg a ruhamaszk kb nullát ér.
Sima sebészeti maszkot hordok amúgy, meg tavaly meg idén is dolgoztam egy nagy multinál, ott még munkavégzés közben is kellett hordani, 12 órázni is kellett, túlóráztam is, meg jártam egy képzésre Budapestre, 3 óra vonat út, szal megszoktam. Különösen nem zavar a maszkviselés.
Na de visszatérve, én azért hordom, mert van egy gyenge immunrendszerű családtagom, akit szeretek nagyon, (nyugdíjas) és nem akarom megfertőzni mert csomó baja van.
Meg mindenben annak a híve vagyok, hogy reméljük a legjobbakat, készüljünk a legrosszabbra. Van FFP3-as maszkom is. Még nem használtam, de dolgoztam FFP2-esben is.
Ennyit erről.
Ja a "nagy multis" résznél kihagytam, hogy ott most is kötelező, és munkahelyen én kötelezővé is tenném.
Bár egy lepra helyről van szó, mert senki nem dolgozik nekik annak ellenére, hogy jól fizet... de gondolom ott a vendégmunkások miatt van maszk, mert keményen hozzák őket. De gondolom vannak munkahelyek, ahol kötelező.
Különben meg a rendeletben le van írva, hogy nem kötelező már/mégújra a maszk, de aki úgy érzi, hogy használni akarja, használhatja.
Így verekedjetek gyerekek.
#46-os kommentjének a felét elolvastam (előző vagyok, a multis).
Hát van egy stílusod, nem tudom milyen vita van itt, de ebben az Ázsiás dolognál megálltam, mert csináltunk kutatást -egyetem- és ott én hoztam az a témát be, hogy Ázsiában vagy a nagyobb iparvárosokban a szmog/ egyéb szennyeződés stb miatt megszokott látvány a maszkos ember. És hogy ez begyűrözött Európába, szerintem EÜ szempont miatt nem rossz.
Pár éve ha láttam -zömmel- ázsiait maszkban Pesten megnéztem én is.
Erre már mi is bebugyoláljuk a fejünket lehet a jövőben pl influenzaszezonban.
Amúgy nagyon nagy dolog hogy mertél nyilatkozni.... 20 évesen.
Én komolyabb témában 10 évesen is mertem, ha már kiemelted ezt a tényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!