Ha nem a végzettségednek megfelelően akarsz elhelyezkedni, akkor arra nagyon szuper, hogy beugrót ad diplomás munkahelyekre, amik azért általában jelentősen jobban fizetnek. Engem anno egyből felvettek 200 nettóért egy irodai kényelmes munkára, azóta meg már ez közel a duplájára emelkedett, pedig csak 3 éve kezdtem. Semmi köze a munkámnak a diplomámhoz, és ez nem is zavarta a munkáltatót (multi), neki csak annyi volt a lényeg, hogy legyen egy papírom, oszt' jónapot (plusz a nyelvtudás, de az egyetemen ez azért amúgy is elvárás). Erre pl tökéletesen megfelelt a bölcsész diploma is.
Ha a végzettségednek megfelelően akarsz elhelyezkedni, akkor azért nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen. Akik nyelvi szakot végeztek az ismerősi körömben, elég sokan dolgoznak tolmácsként, valaki hivatalos fordításokat csinál, más pedig külföldi rendezvényeket szervez. Filozófus meg szabad esztéta ismerőseim nincsenek, de szerintem ha valaki elég leleményes, akkor azzal is fel tudja magát találni. Csak nehezebb, mint nekem volt, aki kiküldtem kb 4-5 helyre az önéletrajzom és bumm.
Én nyelvszakon végeztem és egyetértek a hozzászólók nagy részével. Kb. 10% az, aki JÓ tanár, OKOS bölcsész, kutató lesz később vagy publikálni fog, ez lehet nyelvészet, médiatudományok, történelem, irodalom, erre a 10% nyilván szükség van.
Bölcsész ismerőseim 90% olyan helyen dolgozik, ahol sosem fogja tudni hasznosítani a szerzett tudást, ugyanis teljesen más munkakör.
1, Nyelvészetnél népszerűek ezek a multik, itt irodai melók vannak leginkább, pl. kapcsolattartás vevőkkel (rengeteg angol ügyfélszolgálatost ismerek, ha tudnátok..) De itt nem a diploma miatt veszik fel őket, én magam is láttam, a diploma nem követelmény, sima középfokú végzettség kell pl legalább angolból B2-C1. Nívósabb poziknál C1 angol és B2 egy másik nyelvből. Illetve nyilván köze nincs egy ilyen munkának a bölcsészethez. Aki elvégez egy germanisztika MA-t pl. elpazarolja azt az öt évet, mivel már gimi után is mehetett volna ilyen helyre. A fizetés csak BP-n jó, vidéken 200 nettót, ha adnak kezdőként service desknél.
2, Pályaelhagyás, akár még egyetem közben is. Rengeteg bölcsész ismerősöm fodrászatot nyitott, körmös, piercinges, tetováló, grafikus, jobb esetben webfejlesztő, ezek ugye kreatívabb szakmák, a bölcsészek szereti szokták őket.
3, Nagyon jó kapcsolatokkal (ami a covid alatt szerintem kb. esélytelen volt) esetleg nagykövetség, ha volt az illető ott gyakornok régebben, autógyár, átképzi magát informatikusnak sokuk vagy közgazdásznak (utóbbi nem sokkal nívósabb, mert sokszor a bölcsészek is pénzügyi irodai dolgokkal foglalkoznak, simán betanítanak bárkit), esetleg riporter, újságíró, ilyet is ismerek.
A bölcsész szakokkal összességében az a baj, hogy ha nem tanítod vagy kutatod, amit eddig tanultál, csak hobbi úgymond és nem is ad semmi végzettséget a kezedbe, kivéve ha tanár vagy vagy pszichológus, esetleg még a szociológia lehet keresett, de ezek is szigorúan csak MA-val érnek valamit, vagy phd-val.
16-os: egész biztos vagyok benne, hogy NEKED NINCS bölcsész diplomád, de nem is tudnád megcsinálni.
Egyébként egy közeli rokon bölcsészként (nyelvszak) végzett, doktorált is és most 30+ évesen egy nyugati államban Magyarország nagykövete. És nem protekciós, a bölcsész tudása miatt került oda.
Hidd el, nem hal éhen vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!