Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Feminizmus és a wage gap. Mit...

Feminizmus és a wage gap. Mit lehetne tenni még az egyenlő bérekért tekintetbe véve, hogy erre már törvény is be van iktatva elég régóta?

Figyelt kérdés

Most direkt nem hozom fel, hogy wage gap tulajdonképpen nagyon minimálisan van csak jelen (1+2% körül) a nők rovására, semmilyen 30-40% nincs, mert a feministák összedják azt is, ha egy nő otthon van GYES-en.

Most tényként kezelem, hogy van ez a wage gap. Viszont az 1975-es római törvény az egyenlő bánásmódról már kimondja azt, hogy ha valaki ugyarra a munkára ha kevesebb fizetést kap (tökmindegy, hogy nő vagy férfi), ezt azonnal jeleznie kell a hatóságnak, és lépni fognak az adott cég ellen. Ezért sem próbálkozhatnak ilyesmikkel nagyon a munkáltatók.

Ezen túlmenően mit kellene akkor még tenni? Nem provokálni akarok, hanem tényleg érdekel, mert ha a törvény meg van rá hozva, akkor nem értem, mi még a követelés?

2021. jún. 14. 15:49
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

"a nők nagyobb része konkfliktuskerülő, és döntéshozásban sem szeretnek jeleskedni"

Na pont ez a kérdés, hogy ez szabad döntés ("gendered free choice", ahogy a kutatásokban emlegetik) vagy valamilyen külső tényező (lányok eltérő neveltetése, társadalmi elvárások stb.) miatt van. Sőt az is tudományosan vizsgálandó kérdés, hogy tényleg így van-e átlagosan, vagy ez egy hamis sztereotípia.

A másik probléma pedig, hogy mivel sok nő így viselkedik vagy legalábbis a társadalom így gondolkodik a nőkről, ha valaki ettől eltér és így nagyon is alkalmas lenne vezetőnek, annak is sokan kételkednek az alkalmasságában - mondván, hogy nő, és hát "a nők" ilyenek meg olyanok.

2021. jún. 14. 16:36
 12/25 anonim ***** válasza:
#10, büntetni csak akkor tudnak, ha sikerül ezt rábizonyítani a munkáltatóra. Az állásinterjún nem igazán szokott hangfelvétel készülni tudtommal...
2021. jún. 14. 16:39
 13/25 A kérdező kommentje:

11: de az ne a cégek meg a férfiak hiája legyen, hogy egy nő nem elég határozott.

Amúgy a világ nem egy nagyhatalmának vezetője nő, vagy korábban volt nő, lásd Németország, Anglia, a mai napig. Ilyenkor ezt mindig elfelejtjük.

De megint megy a terelés, mert nem a kérdésről beszélsz.

2021. jún. 14. 16:41
 14/25 anonim ***** válasza:
61%

EGy nagy cégnél dolgoztam, ahol a második főember egy nő volt. Na nála nagyobb nőellenest ritkán láttam főnökök között!

Szóval nem alapértelmezett, hogy a férfiak nem engednek be maguk közé nőket konkurrenciának...

2021. jún. 14. 16:45
 15/25 A kérdező kommentje:
14: Svájc a legultrakonzervatívabb európai állam. Dolgozik ott női barátom, rendszeresen mondja, hogy kapja a megjegyzéseket: "jól megcsináltad, ahhoz képest, hogy nő vagy". Viszont érdekes módon ő is vezető :D.
2021. jún. 14. 16:49
 16/25 anonim ***** válasza:

#13, elolvastad, amit írtam? Nem azt írtam, hogy ez a cégek hibája, meg a férfiaké, ezt csak te írtad. Azt írtam, hogy kutatások szólnak róla, hogy mitől van, és példának az otthoni neveltetést, de lehet az iskolai nevelés miatt, a filmekben megjelenő sztereotípiák miatt, lehet genetikai oka stb stb. Ki kell deríteni, hogy mitől van.

Az meg nagyon is az emberek - de nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is - a hibája, ha valakiről ismeretlenül úgy gondolják, hogy nem lehet jó vezető, csak azért, mert nő. Az igenis az egyén hibája, ha hagyja magát a sztereotípiák által befolyásolni.

2021. jún. 14. 16:50
 17/25 A kérdező kommentje:

Ezt sose értettem, miért baj az, hogy egy nőt másképpen nevelnek, mint egy férfit. Szerinted kapjon kisautót, legyen a célja a karrier, a minél több pénz keresése? Ezt hogyan képzeled el a gyakorlatban? Tiltsuk be a babákat a játékboltokban?

És ki fogja biztosítani szerinted a család érzelmi töltetét, melegségét? Ez a nők specialitása lenne: gondoskodás, szeretet törődés. Mi lesz ezzel, ha mindkét fél BMW-t akar meg minél nagyobb pozíciót? Jó lesz ez így?

"Az meg nagyon is az emberek - de nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is - a hibája, ha valakiről ismeretlenül úgy gondolják, hogy nem lehet jó vezető, csak azért, mert nő. Az igenis az egyén hibája, ha hagyja magát a sztereotípiák által befolyásolni."

Ebben maximálisan egyetértek. Tehát ez sem női probléma, amiért a férfiak a hibásak.

2021. jún. 14. 17:00
 18/25 anonim ***** válasza:
77%

"Szerinted kapjon kisautót"

Csak ha szeretne, de akkor természetesen igen! Nekem is volt egy csomó.

"legyen a célja a karrier, a minél több pénz keresése?"

Nem. Legyen a célja az, amit ő szeretne, azért viszont tanuljon meg kiállni és küzdeni.

"És ki fogja biztosítani szerinted a család érzelmi töltetét, melegségét?"

Mindenki, aki a család része.

"Ez a nők specialitása lenne: gondoskodás, szeretet törődés."

Nem. Ez minden családban élő ember dolga lenne. Ki a túró akarna olyan férfival élni, aki nem gondoskodó, törődő? :D

"Mi lesz ezzel, ha mindkét fél BMW-t akar meg minél nagyobb pozíciót?"

Mi lenne? Nem zárja ki egyik a másikat.

2021. jún. 14. 17:08
 19/25 A kérdező kommentje:

18: és szerinted nem kapja meg a kisautót? Te is megkaptad, nem? Mi a gond, még mindig nem értem :D

"Legyen a célja az, amit ő szeretne, azért viszont tanuljon meg kiállni és küzdeni."

Ahogyan ez volt mindig is. Fiú vagy lány, tökmindegy. Akkor itt is mi a probléma? :D

"Nem. Ez minden családban élő ember dolga lenne. Ki a túró akarna olyan férfival élni, aki nem gondoskodó, törődő? :D"

Szándékosan sarkítasz. Igen, a férfi legyen törődő, alap. De a nő elsősorban érzelmi szinten nevel, a férfi pedig a túlélésre. Leegyszerűsítem neked: érzelmi nevelés=otthon vagy a gyerekkel és vele foglalkozol. Igen, teljes munkaidőben.

Túlélésre nevelés: gályázol a munkahelyeden, próbálsz minél több pénz hazahozni, előre jutni.

Ha mindkét fél ezt akarja, mert te ezt vetted a fejedbe és akarod ráerőltetni minden nőre, hogy karrierista legyen, az érzelmi nevelés hol marad drágám?

"Mi lenne? Nem zárja ki egyik a másikat."

De igen, kizárja. Lásd fentebb. Nem volt még gyereked, ugye? Próbálj karriert építeni meg gyereket nevelni párhuzamosan.

2021. jún. 14. 17:25
 20/25 anonim ***** válasza:

"és szerinted nem kapja meg a kisautót? Te is megkaptad, nem?"

Én megkaptam, mert nekem normáis szüleim vannak. Ez kéne, hogy mindenkinek legyen lehetősége.

Mi a párommal mindketten dolgozunk teljes munkaidőben (ahogy te fogalmazol: "gályázunk"), ÉS emellett mindketten adjuk az "érzelmi töltetet".

"akarod ráerőltetni minden nőre, hogy karrierista legyen"

Hol írtam erőltetésről? Éppen arról írtam, hogy legyen az a célja, amit ő szeretne. Ha egy nő háztartásbeli családanya szeretne lenni, akkor legyen joga hozzá. De ne legyen kötelező minden nőnek.

"Próbálj karriert építeni meg gyereket nevelni párhuzamosan."

Sokaknak sikerül.

2021. jún. 14. 17:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!