Miért hiszik sokan, ha magasabb értéket érnek el a mensa IQ tesztjén, akkor ők biztosan intelligensek?
Hivatalos hazai mensa iq teszten 125-129-es értéket értem el.
Kitöltöttem a Dán mensa iq tesztjét is, ott direkt időkorlát nélkül. Igaz, 20 perccel tovább tartott a teszt kitöltése!
Egy hibàm volt, így 135+-os eredmény jött ki.
Kíváncsi voltam, mert tudom, hogy nemcsak az idő, hanem a lelki állapot is kihat az intelligenciára.
Azt is látom, hogy az intelligencia nemcsak a logikai képességről szól, nemcsak a mintafelismerésről, nemcsak a kombinációs készségről, amit ezek a tesztek mérnek.
Viszont az ezt jól kitöltő emberek, mégis elhiszik, hogy intelligensek!
Elvileg intelligensnek tartják magukat, de miért nem látják, hogy
az intelligens ember:
- élesen látja és kezeli a funkciókat
- jól látja a jellemzőket
- jó gondolkodási módszereket használ(lásd, értékelemzés, Pólya módszere, kérdés feltevés, lista módszer, stb.)
- érti, hogy a lelki állapot nagyon is hatással van az értelmére
- hibaelemzést végez
- felméri a lehetőségeit
- az eszközeit a célhoz mérten, a lehető legjobban válassza meg és használja fel
- stb.
Az iq teszt eredményei mögött inkább látom ezeknél az embereknél az egoizmust, lekezelő stílust, mintsem a mindenre kiterjedő értelmet, intelligenciát.
Tisztelet a kivételnek!
Valószínűleg még a mensa teszt sem ad pontos képet a mindenre kiterjedő intelligenciáról.
Látom, jól elbeszélgetsz magaddal!:)
Kérdéseket teszel fel és megválaszolod, kinyilatkoztatsz, ...de legalább nem keveredsz vitába!
...és a nyitó kérdésedre:
Nyilván aki 135-öt ér el egy IQ teszten, az nyilván intelligensebb, mint aki 760-at.
(én csak 125-öt, de mentségemre szóljon, hogy 72 éves vagyok)
Ez nem arról szól, hogy magammal beszélgetek. Szimplán megosztottam a meglátásaimat.
Ahogy láttam, tapasztaltam. Ahogy tapasztalom.
Valamint bízom abban, hogy nálam értelmesebb emberek, akik elolvassák a meglátásaimat, újabb, hasznosabb válasszal tudnak szolgálni.
Mert a jelenlegi szintemen azt látom, hogy a mensa iq tesztje, nem a mindenre kiterjedő intelligenciát méri.
Élő példa a fizikus ismerősöm.
A szakmájában kiemelkedő, de az élet egyéb feladataiban nem boldogul. Vagy csak nagyon nehezen.
A teszt megadott időkeretre mellett van standardizálva. Nem egyszerűen arról szól, hogy az átlagos ember mennyi feladatot tud megoldani, hanem, hogy X időn belül mennyit tud. És ehhez viszonyítják az értékedet.
Viszont ennyi különbség (125-129 vs 135) simán kijöhetnek a rendes teszteken is, nem mindig vagyunk ugyanolyan állapotban. Ennyi különbség teljesen reális. Én kétszer töltöttem ki a Mensa papíralapú tesztjét, egyszer fáradtan, utazás után 125-129 közöttire, 2 évvel később pedig 135+ lett az eredményem ideális körülmények között.
Köszönöm az értelmes hozzászólást.
Ahogy írtam is, a belső állapot kihat a teszt eredményére.
Bár hiába töltöttem ki a tesztet, illetve a fizikus ismerősöm is, nem látom nála a magas intelligencia jelét, ami segítené az életben való tájékozódást, eligazodást, boldogulást. Tény, a szakmájában jó munkaerő, de ez meg olyan, mintha szakintelligencia lenne.
Ezért is tettem fel a kérdést és írtam le a meglátásaimat a mensa iq tesztjével kapcsolatban, kedves 8-as válaszoló.
Kedves 8-as válaszoló.
"A teszt megadott időkeretre mellett van standardizálva."
Zbigniew Pietrasiński ír arról, vagyis attól, hogy valakinek több idő kell egy adott teszt megoldásához, ugyan azt a szellemi színvonalat képes hozni, mint aki kevesebb idő alatt oldotta meg.
A helyes gondolkodás pszichológiája c. könyvében ír erről, ahol ugyancsak az intelligenciát vizsgálják, illetve ennek fejlesztési lehetőségeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!