Sakk es matematikai kivalosag?
Olvass utána a Polgàr(sakk) csalàdnak.
Amúgy az egész különböző készségek együttàllàsànak a következményeként jön létre, vagyis a kivàló teljesítmény.
Viszont ehhez évtizedek kellenek(tanulàs, tanítàs).
Illetve kellenek a veleszületett, érdeklődés tàrgyàhoz kapcsolódó képességek. Egyéb hozzààllàsbeli tulajdonsàgok.
Illetve kell egy nagyon is tàjékozott, rengeteg szabidővel rendelkező, intelligens szülő.
Lásd:
John Stuart Mill élete
Vagy
Polgàr Juditék élete
Én mondjuk egy ilyen emberrel "talàlkoztam"(oktató, kutató). Polihisztor volt ez az ember. Okleveles matematikus volt, ez mellé még otthon volt az optimalizàlàsban, módszertani kutató volt, magàban a matematikàban is otthon volt, meg akarta reformàlni a hazai közoktatàst(politikai érdekek miatt figyelmen kívül hagyták az összeállított anyagait), gyereknevelésben, intelligencia fejlesztésben is otthonosan mozgott, fizikàban, biológiàban, történelemben, vezetés és szervezésben, informatikàban(magasabb szintek), döntés tudomànyàban, stb.
Sajnos elhunyt. Egész életem feltettem volna, hogy tőle tanulhassak. Ilyen okos emberrel még nem talàlkoztam.
Zàràsként összefoglalva:
A sakk tanulható, viszont napi 8-10 óra felkészülés kell, hogy valaki profi legyen.
Ez igaz a matematikára is. Elsőnek a matematika tàrgyàhoz kapcsolódó készségeket kell begyakorolni napi több óràban, éveken keresztül.
Egymàsra épülve ismerni, ismertetni az alapvető fogalmakat, a fogalmakkal végezhető műveleteket, összefüggéseket, kapcsolatokat, bizonyítàsokat, axiómàkat, stb.
Ehhez szükséges a tárgy szeretete, megszerettetése, amihez magas intelligenciàval, kivàló pedagógiai érzékkel, végtelen türelemmel, több irànyban is tàjékozott szülőre, emberre van szükség.
Hidd el, hogy a sakknak semmi köze nincs a mazekhoz! Ez is csak egy sztereotípia.
A sakkozáshoz állítom, hogy nem kell zseninek születni! Hidd el, ha egy tök átlagos gyermekkel ha elég időt foglalkoznak öt év alatt már kényelmesen Fide mester lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!