#8-assal nem teljesen értek egyet benne, hogy az akaraterő többet segít. Szerintem a jól felépített állandó rendszerek és ezek miatt kialakuló szokások sokkal többet segítenek, mint az akaraterő. Persze a rendszer felépítéséhez és kezdeti beindításához hasznos, ha van akaraterő is. Abban egyetértek, hogy a jutalmakkal lehet ösztönözni magunkat. Az is jó példa, hogy csak azután tévézz, ha már haladtál valamivel, amit amúgy halogatnál.
Szerintem a halogatás szempontjából legfontosabb rendszer, amiben érdemes gondolkodni, hogy ami épp a kezedben van, azt lehetőleg ne kelljen mégegyszer újra megfogni azért, hogy valamit csinálj később vele. Főleg, ha néhány perces, vagy még rövidebb műveletről van szó, akkor ess rajta túl azonnal, mert több időt veszítesz a halogatással, mint amennyit meg tudsz spórolni. Ha nem igényel külön információt, vagy döntést és hamar meg lehet csinálni, akkor csináld meg azonnal.
Ha kezedben van egy könyv, amit olvastál, akkor ne csak letedd valahova, hanem tedd vissza a helyére a könyvespolcon, vagy a táskádban, vagy akárhol is van a helye, oda tedd vissza. Így mégegyszer nem kell majd rendet csinálni miatta.
Ha megettél egy csokit, vagy kifújtad az orrod, akkor ne csak eldobd valahol magad után a szemetet, amit aztán később majd össze kell szedni (akár másnak, akár neked), hanem ha már úgyis a kezedben van, akkor vidd el a szemetesig és oda tedd, ahova való. Ha végeztél a kajálással, akkor mosogass el magad után, vagy ha mosogató gépet használsz, akkor legalább a mosogató gépbe tedd be az evőeszközöket, így nem kell később külön dolgozni vele, hogy a mosatlant a mosogató gépbe áttedd. Ha rögtön akkor megcsinálod, amikor a kezedben van, akkor később nem kell miatta külön kézbe venni, hogy akkor dolgozz vele, így halogatni sem lesz lehetőséged, sőt szükség sem lesz rá, hiszen kész vagy vele.
Ma már a legtöbb csekken van QR kód, amivel Simple appban 2 kattintás befizetni őket. Amikor kibontod a postát, legyen a kezed ügyében a telefonod, rögtön olvasd le a QR kódot és már be is fizetted a csekket, tedd is be a befizetett csekkek közé, ha gyűjtöd őket.
Így többé már nincs vele semmi dolgod. Esélyed sincs halogatni, mert mire a postaládától bárhova eljut a csekk, már végeztél is a befizetésével. Nem kell többé törnöd a fejed, hogy vajon befizetted-e, nem kell erőt venned magadon, hogy foglalkozz vele, nem kell elmenned a postára és legfőképpen esélyed sincs elfelejteni, vagy halogatni, mert már kész van.
Ha már #8-as a házimunkát hozta fel, akkor pl. szerintem sokkal jobb rászokni, hogy bizonyos dolgokat bizonyos sorrendben mindig megcsinálunk. Így csak kezdetben igényel akaraterőt. Utána már szokássá válik és nem kell róla külön döntést hozni, hogy csináljuk-e vagy ne és ha igen, akkor mikor, vagy hogyan. Így aztán akaraterőre sincs szükség, hogy tartsuk magunkat hozzá. Egyszerűen megcsináljuk, mert ez a rendszerünk, hogy adódik és megcsináljuk.
Kikelek az ágyból és rögtön megágyazok. Ha már úgyis a kezemben a takaró, ami alól kimásztam, akkor csak egy fél mozdulattal több rendesen rátenni az ágyra, mintha felkeléskor úgy hagynám magam után és aztán külön amiatt kezdjek el ágyazni. Így aztán később már nincs vele tennivalóm, egy dolog letudva, egy eredményt már elértem aznap és még épp csak kikeltem az ágyból.
Ha minden nap reggeli után elmosogatsz, aztán futni indulva mindjárt leviszed a szemetet is, akkor később már ezekkel sincs többé dolgod. Ha egy darabig rá tudod venni magad, hogy ezeket így csináld egymáshoz kapcsolódó sorrendben, akkor úgy hozzászoksz, hogy később már nem is fogod törni rajta a fejed, csak csinálod, mert ez a reggeli rutinod.
A legfontosabb, hogy csináld a dolgokat és ne halogasd. Az sem feltétlenül baj, ha nem tökéletesen csinálsz mindig mindent. Nem baj, ha nem futsz le egy teljes maratont első edzésre. Sőt kimondottan jobb is, ha nem egy teljes maratont próbálsz elsőre lefutni. Ha csak sétálni mész le, az is bőven több sportolás, mintha ki se mozdulsz az ágyból még egy fél óráig. Nem baj, ha nem viszed le az összes szemetet egyszerre. Ha már úgyis lemész, legalább a kezed ügyébe akadó szemetet vidd le, hogy kisebb legyen a kupac.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!