A mai fiatalok mennyire bírnák a sorkatonaságot?
Szóval ahelyett, hogy gimnázium után rögtön egyetemre mennék, elvégeznék egy képesítést, vagy csak utazgatnék a világban, pazaroljak 1-2 évet egy teljesen felesleges és hasztalan sorkatonaságra? Jó vicc.
Igen, vannak tohonya fiatalok, ahogyan minden generációban, de ezen a sorkatonaság semmit nem segítene, ugyanis az a generáció, akinek kötelező volt sem lett éppen csupa sportember tőle. Inkább negatív hatásai voltak, ahogyan előttem már írták.
Én magam elég sportos vagyok, és garantálom neked, hogy egy extrémtúra a hegyekben többet érne, mint a sorkatonaság egésze. Aki szeretne jó fizikai állapotba kerülni, az tenni fog érte, aki pedig nem, az majd később észbe kap.
22/F
Én nem bírnám pszichésen, valószínűleg alkalmatlan is lennék.
Egyszer vettem kezembe puskát gyakorolni de 3x mellé lőttem és olyan dühroham kapott el, hogy legszívesebben valakibe bele eresztettem volna egy golyót. Csak az tartott vissza tóle, hogy családtagok voltak körülöttem és azért őket nem bántom. Idegen ember állt volna mellettem lehet, hogy a lábába eresztek egy golyót.
#23 Gondolkozzunk picit:
1-2 példa apján általánosítasz a teljes populációra? Senki? Semmit? Azért ennek vannak ellenpéldái is. Ugye ezt tudod.
Nem tudom, hogy mennyire volt teljesen értelmetlen. Össze lehetne szedni, mi volt a jó és mi volt a rossz benne.
Az biztos, hogy azok, akinek ez kimaradt, azok körében a hazaszeretet a régi kultúra értéke csökkent. Nem biztos, hogy közvetlen a katonaság hiánya miatt, mert ebben szerepet játszik a politika és az információ áramlás globális megnyitása is.
Vajon erkölcsileg mit adhatott a katonaság?
Az biztos, hogy most 30 éves kor alatt csak az vállal gyereket, aki feneke alá kap egy vagyont, vagy nem törődik azzal, hogy miként fog megélni. Erre rárakni 6-9-18 hónapot és ezt késleltetni, az társadalmilag terhelő. Ráadásul egy morcos, lázadó tömeg fog kijönni a katonaságból, aki szerint semmi értelme, a másik meg megtörik és sérült lesz egész életére.
Mik azok az érvek, amik azok szájából hangzanak el, akik hiányolják:
- tiszteletlenség terjedése
- saját lábon megélési keppesség hiánya
- saját határainak megismerésének hiánya
- magadért való kiállás hiánya
- életcélok hiánya
- Tunya emberek - fizikailag elmaradottak a katonaságot végigcsinálókhoz képest
Ezeket rendszeresen hallom. Az, hogy egyetértek-e vele, az a következő lépés.
Az életcélok hiányára más okok is vannak, amiért jövőkép nélküliek a fiatalok. Pl sokkal nehezebb elindulni, munkát találni, fizetésből megélni. Határozottan igaz, hogy amikor valaki nagyon rossz szituban van, de csinálnia kell valamit, jobbat akar, mint ami jelenleg van, megmarad tevékenység miatt az apró sikerélménye és tud magával kezdeni valami. Ha passzívan nem csinál semmit, azaz netflix, telefonnyomkodás, antiszoc szokások, nos ezek lehúzzák az embert és tehetetlenség érzése annyira felül kerekedik, hogy kiégés lesz az osztályrésze teljes generációknak. Katonaság ezen átlendített többeket. De nem kell katonának menni, elég heti 2-3x lejárni a gym-be.
Az érv, hogy "nincs rá szükség, mert máshol is meg tudja tanulni", az igaz minden egyes oktatási intézményünkre. Aztán mégsem működőképes érv. Aki tud olvasni és számolni, az utána bármit meg tud magától is tanulni. Mi szükség van gimnáziumra és egyetemre? Azért, mert sokan nem tudnak maguktól tanulni. Ahogy a tehergépkocsi vezetést sem tanulta volna meg sok ember, ha nincs katonaság és a rádiózás alapjait sem. Pedig ezek jó dolgok.
"saját lábon megélési keppesség hiánya"
Mondjuk ezen jót röhögtem, jellemzően a sorkatonaságban nevelkedett férfi generáció az, akik konkrétan egy vacsorát nem bírnak elintézni önállóan, ha az asszony nem rakja eléjük. Házimunkáról, bevásárlásról nem is beszélve. :DDD
Én azt látom, hogy a korosztályom (huszonéves vagyok) sok mindenben életképesebb/önállóbb, kevesebb az óriáscsecsemő a férfiak között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!