Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek létezik olyan...

Szerintetek létezik olyan ember, aki eleve gonosznak születik ? Úgy értem, eleve ilyen az adottsága. Találkoztatok már olyan gonosz emberrel, akiben egy szikrányi jóindulat nem volt ?

Figyelt kérdés

2021. jan. 6. 19:37
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
Ezek az emberek nem is tudják magukról, hogy gonoszok ?
2021. jan. 6. 20:47
 22/35 anonim ***** válasza:
90%

Nem gonoszok, hanem defektesek.

Kedvenc sztorim a pszichopatákról az orvosé, aki pszichopata emberek agyi eltéréseit vizsgálta MR-felvételekkel. Az egyik ilyen tipikus kórképet mutatott. Kiderült, hogy a sajátja, amivel össze akarta hasonlítani a pszichopaták agyát.

:D

Nem hiszem, hogy ez az orvos pl. gonosz volt. A pszichopaták sem gonoszok, csak olyanok, mint egy kétéves a porcelánboltban: nem értik meg, hogy hol vannak, hogy vigyázniuk kell, hogy károkat okoznak, hogy összetörnek körülöttük mindent, ha nem fogják vissza magukat.

Nincs belátóképességük, mert hiányzik belőlük az empátia.

Vannak köztük, akik aztán megtanulnak viselkedni, mások viszont továbbra is lesz.rják, hogy ki mit gondol, és azt csinálják, ami nekik jó. Ez végtelen önzőség, de továbbra is azt mondom, nem a gonoszság az alapvető motiváció.

A porcelánboltban őrjöngő kétéves is kiélni akarja magát, meg jól szórakozni, nem a tulajdonosnak akar kárt okozni elsősorban.

2021. jan. 6. 20:58
 23/35 A kérdező kommentje:
Tébolydában a helyük...
2021. jan. 6. 21:00
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
Úgy gondolom, az emberi gonoszság alapja az önzés, az ember pedig önzőnek (rossznak) születik. Csak még kell figyelni a kisgyerekeket, akik kiveszik a játékot a másik kezéből, megcsapják/ megharapják/ megrugják a másikat, füllentenek sokszor olyanokat, hogy csak leszünk ki a fejünkből 🤣 mind-mind önzésből. Egy édesanya sem tanítja ilyesmire a gyerekét, egyszerűen benne van a vérükben. A nevelés és a környezet alakítja végül a jellemet jóvá vagy kevésbé jóvá.
2021. jan. 6. 21:02
 25/35 A kérdező kommentje:
24: Annyira naív vagy....
2021. jan. 6. 21:04
 26/35 anonim ***** válasza:
53%

Hmm. De a gonoszság valójában önzetlenség, nem önzés.

Gondolj bele, a másiknak rosszat akarok, nem magamnak jót, akkor valójában abba ölök bele egy csomó energiát, ami nem is érdekel engem?

Ez ellentétes az emberi természettel, ami igencsak takarékosan bánik az energiával.

Ha pedig önzésről van szó, akkor megint csak az lép működésbe, ami az önző embernek jó - függetlenül attól, hogy a másiknak ez mit jelent. Kívülről lehet gonosz cselekedetnek értékelni, de az önzés valójában az "önmagamnak akarok jót, mindenki mást leszarok" történet.

2021. jan. 6. 21:06
 27/35 anonim ***** válasza:

A gonosznak az a jó, ha másnak rossz, ezért árt másoknak. Ettől érzi jól magát. Tehát önző. Gonosznak született, plusz olyan környezetben nevelkedett, ahol ez volt a "normális".

Nem értem, hol vagyok én naiv ebben az egyenletben. És igen, ismerek olyat, akibe egy szikrányi jóindulat nem szorult, sajnos nem is egyet.

#24-es

2021. jan. 6. 21:13
 28/35 anonim ***** válasza:
100%

Ez már filozófia, mert az alapkérdésekben egyetértünk, a gonoszság definíciójában nem. (Ezt akkor is mondom, ha nem feltétlenül az én kommentemre reagáltál.)

Szóval önzés-e a gonoszság, gonoszság-e az önzés az alapkérdésünk.

2021. jan. 6. 21:19
 29/35 A kérdező kommentje:
28: Egy tőről fakad a kettő.
2021. jan. 6. 21:20
 30/35 anonim ***** válasza:
100%
Találkoztam olyan emberrel, akiben a jóindulat szikrája sem volt megtalálható, de azt kétlem, hogy ilyennek született volna. A nevelés, a környezet sokat formál az ember személyiségén, főleg gyerekkorban. Ha meg lett volna nevelve normálisan gyerekként, most biztos nem lenne ilyen felnőttként.
2021. jan. 7. 08:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!