Szerintetek létezik olyan ember, aki eleve gonosznak születik ? Úgy értem, eleve ilyen az adottsága. Találkoztatok már olyan gonosz emberrel, akiben egy szikrányi jóindulat nem volt ?
Én leírtam, miért vélem úgy, hogy nincs.
Most te jössz.
"Persze azt a sok xarságot a történelemben is biztos jó emberek követték el. Vagy a gyilkolást, erőszakot, lopást"
Mindig azt kell megvizsgálni, mi a motiváció?
A puszta gonoszság? Aligha.
Történelmi xarságok: hódítás, hatalomvágy, igazságtétel, hírnév, félelem (pl. diktátorok, akik kivégzik a családtagjaikat, kiirtanak más népeket).
Gyilkolás: nyereségvágy (anyagi okok), revans, félelem (az áldozatnak eljár a szája)
Erőszak: hatalomvágy, félelem, kontrollálatlan dühkitörés, kéjvágy (nemi erőszak)
Lopás: egyértelműen nyereségvágy, esetleg kóros eredet (pl. kleptománia)
Igen létezik olyan aki ,,gonosznak" születik, ők a pszichopaták. Bármilyen kiváló, példás közegben szocializálódnak hulladék emberek lesznek, bár tény, hogy a közeg megrontó hatása erre is rásegít.
A pszichopata egyébként ne a kéjgyilkosra gondolj, többségük egyáltalán nem gyilkos, de mégcsak nem is feltétlen bűnöző. Pl: a se@gfej főnök a munkahelyen aki eszközként használja a dolgozókat, a nagyvállalkozó/politikus/influencer aki naív embereket befolyásol haszonszerzés céljából mind-mind pszichopatikus vonásokkal rendelkezik.
Szerintem ez nem gonoszság, hanem egyszerűen defekt.
Ő nem érzi, hogy gonosz, és a normálisabbja megtanulja azt, hogy meddig mehet el.
Gonoszság = elsődleges motiváció: szándékosan rosszat akarni másoknak
Ilyen szerintem nincs, mert az alapvetően egocentrikusan működik az ember. Saját magának akar örömet vagy a fájdalmát csökkenteni (legyen az fizikai vagy lelki).
De ha vannak ilyen elmebeteg emberek, miért nem viszik őket elmeorvoshoz ?
Most is pszichopata gonoszok sokasága van köztünk.
Pl a politikusoknál szerintem alap lenne az elmeorvosi vizsgálat és aki megbukik, az ne lehessen politikus.
De ugyanúgy nagy pozíciókat sem bíznék elmebetegekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!