Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Bűntudatotok van, miután sok...

Bűntudatotok van, miután sok pénzt kiadtok valamire?

Figyelt kérdés

Én most épp ebbe estem bele és nem tudom mit kezdjek magammal, hogy ne érezzem ezt.

Anyukám kèrdezte, mit szeretnèk karácsonyra (hogy ne vegyünk valami felesleges ajándékot egymásnak) èn meg mondtam,hogy vennèk egy melegebb csizmát, majd adott valamennyi pènzt.

Aztán úgy adódott, hogy egyik barátnőm indult vásárolni èn meg csatlakoztam, gondolván hátha találok csizmát.

Megakadt a szemünk egyiken, ami ilyen hóba való, vastag talpú bundás csizma volt. Igaz,hogy mást,jobbat azon a helyen nem találtam, de én nagyon vaciláltam az ára miatt, ugyanis 20ezer volt. Először úgy volt, hogy biztos nem veszem meg, aztán a barátnőm (aki nem sajnálja a pénzt) elkezdett győzködni, hogy biztos megbánom,ha itt hagyom, és ez nagyon szèp, jó meleg.

Hagytam magam befolyásolni és megvettem. Azóta folyton gondolkodom és nem èrtem, hogy adhattam ki ennyi pénzt rá. Az igaz, hogy minősègi, nem ázik be, tuti nem fogok benne fázni, de túl "sportos" úgymond. Elegánsabb ruhákhoz nem fogom tudni hordani. Ezen kívül mèg van egy tèrdig èrő vèkonyabb csizmám, amit ruhákhoz is illik felvenni, de az beázós, és van őszi bakancsom, ami ilyenkor már vèkony. Illetve csak azután jutott eszembe, hogy van hasonló hóban járkálós csizmám, amit tèli sportokhoz használtam.

Eredetileg belül bundás bakancsot szerettem volna (lehet azt nem tudtam volna kihasználni,mint ezt?!) És most itt vagyok ezzel a drága csizmával.

Egyébként en amúgy sem szeretem csak úgy költeni a pénzt, pláne ebben az időszakban és most is óriási bűntudatom van, hogy miért is engedtem magam befolyásolni. Gondolom a pénzt már nem adják ide,ha vissza is vinnèm az üzletbe.

Ti jártatok már így? 23n

2020. nov. 26. 09:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem inkább azért érzed így, mert hagytad magad befolyásolni és utólag bele gondolva nem jó vételt csináltál? Én általában saját indíttatásból veszek bármit, így utólag nem bánkódok rajta.
2020. nov. 26. 09:48
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

igen, jobb ha az ember 3x is megfontolja mire van szüksége, bár 14 napig törvényileg vissza lehet vinni a vásárolt terméket, ha használatlan/új állapotú..

ilyenkor segíthet valami kis jótékonykodás is, pl. most szokott lenni cipősdoboz adományozás-gyűjtés, ezek és hasonlók mindig segítenek helyre billenteni a lelket..

szóval valami kis jó tett és dolog az ami ilyenkor segít, ha nem lehet már visszacsinálni..

Áldott szép napot!

2020. nov. 26. 09:50
 3/12 anonim ***** válasza:

Régen szegények voltunk így mindig bennem volt, hogy 500 Ft-ot is inkább elrakok és tényleg csak akkor veszek bármit amikor muszáj.

Manapság vegyesen költök is vásárolok is. Sikerült egy részről elérnem, hogy nem bánkódok apróságokon. De néha még így is gyomorgörcsöt kapok nagyobb kiadásoknál.

TV-n vacilálok már ezer éve, hogy kell ez nekem?

Vagy albérletben sokáig csak szobát béreltem. Rémálom volt másokkal élni 30 évesen. Aztán kivettem saját albit. Havi 110 ezrembe kerül. És most folyton az van bennem, hogy kell-e nekem a 1,5 szoba, ellennék 1 szobában is és inkább spórolnék. Nem mintha nagyságrendekkel előrébb lennék azzal, hogy csak fele annyit fizetek.

De még a nem saját pénzem is sajnálom. Más két kézzel szórja a cég pénzét. Én kaptam egy 200 ezres monitort, de utólag bennem van, hogy elég lett volna 50 ezres is. Vagy venni 1 nagy helyett 4 kisebb monitort, és akkor másnak is jut.

2020. nov. 26. 09:56
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! De igen, lehet amiatt is érzem rosszul magam, mert belül érzem,hogy nem ezt kellett volna vegyem. Szép,kènyelmes és meleg is, viszont sportos, általában a hegyekben sportolókon látok hasonlót, olyasmi meg már volt nekem.

Ez az első alkalom, amikor valaki ennyire próbált rábeszélni ès hagytam is magam :(

Lehet megpróbálom vissza vinni.

Az adományozás is jó ötlet, épp nemrég adtam egy rászoruló családnak a már nem használt holmimat,valóban nagyon jól esett 🤗

2020. nov. 26. 10:01
 5/12 anonim ***** válasza:
52%

Egyáltalán nem szoktam ilyesmit érezni.

Ha megdolgozom a pénzért, nehogy már bűntudatom legyen, amiért veszek valami szépet ÉS praktikusat belőle.

2020. nov. 26. 10:42
 6/12 anonim ***** válasza:
Hát nagyon el vannak szaladva az árak. Nekem sport cipőt 16 ezerért kellett vennem.
2020. nov. 26. 10:49
 7/12 anonim ***** válasza:
85%

Alapvetően egy csizmáért 20.000 Ft (szerintem) egyáltalán nem sok, pedig nem vagyok egy krőzus. De igen, egy jó téli csizma simán van ennyi, és még több is. Olyan cipő, amit fel tudsz venni elegáns ruhához is, meg sima sétáláshoz is, szerintem elég ritka, szóval ez vagy-vagy. Viszont ha van már egy ilyened, akkor tényleg nem jó döntés.

Ha még nem hortad, meg megvan a doboza lehet vissza veszik, de lehet csak valami levásárolható ajándékkártyát adnak, mert nem kötelesek vissza adni a pénzt, cége válogatja. Szóval ha mégsem tetszik, nem tudod kihasználni, akkor vidd vissza. De 20.000 Ft alapvetően nem drága egy jó csizmáért.

2020. nov. 26. 10:52
 8/12 anonim ***** válasza:
Ja, a kérdésre nem válaszoltam. Nekem is szokott néha bűntudatom lenni, de hamar túllépek rajta. Attól az a pénz még el van költve. Meg nem is szoktam olyan cuccokat venni, amiket aztán nem használok. Mindig elképzelem magam vásárlás előtt, egy átlag hétfő reggel, mikor utálom az életem, és csak az a célom, hogy gyorsan felkapjak valami kényelmes, de nem rusnya ruhát. És hogy akkor hordanám-e. Ha a válasz nem, akkor nem veszem meg, mert nem fogom kihasználni. De ha olyanért adok ki sok pénzt, ami tetszik, akkor nem marcangolom utána magam, ez van, ennyibe került. (7-es voltam)
2020. nov. 26. 11:03
 9/12 anonim ***** válasza:

Én is ilyen vagyok, de főleg akkor, ha megfontolatlanul költekezem. Éppen ezért nem szeretek pl. mással vásárolni járni. Szeretem magam átgondolni, megfontolni a döntéseimet. Ha nem vagyok benne biztos, inkább hazamegyek, alszom rá egyet. Nem szeretem, ha rábeszélnek valamire, amiben én nem vagyok biztos.

Ha nincs rá szükséged és még nem használtad, akkor elképzelhető, hogy vissza tudod vinni egyébként. Mondd azt, hogy ajándékba vetted, de sajnos nem tetszik az illetőnek. :)

2020. nov. 26. 11:21
 10/12 Sunshinedoll ***** válasza:

Ha még nem hordtad, hátha visszaveszik, próbáld meg.

Legközelebb pedig próbálj meg nem felindulásból vásárolni. Aludj rá egyet, és menj vissza pár nap múlva, hogy még mindig tetszik-e (akár egyedül is, hogy ne befolyásoljon senki). Én van, hogy 3-szor is visszamegyek felpróbálni egy-egy drágább dolgot, mielőtt megveszem, így nekem nem szokott bűntudatom lenni. A drágább dolgokat mindig átgondolom, hogy ki tudom-e használni, mihez tudnám felvenni, kényelmes-e, hányszor venném fel, van-e/volt-e már hasonló dolog a szekrényemben, ha van, akkor mennyire szeretem hordani, és csak ezek után veszem meg.

2020. nov. 26. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!