Sok 50 feletti magyar ember miért értékeli túl ennyire a saját képességeit, és tartja butának a fiatalokat?
A kérdésem nem provokáció, és fiatalok alatt elsősorban tizen- és huszonéveseket értek.
30 múltam, és az interneten meg a való életben is sok ilyet látok. Nem tudom, mi az oka, arra tippelek, hogy egyszerűen frusztráltak, és talán zavarja őket, hogy megváltozott a világ. Külföldön nem igazán tapasztaltam ilyet, pedig ott értelmesebbek is az idősebbek.
Itt Magyarországon azt látom, hogy iszonyúan túlbecsülik az idősebbek a saját képességeiket, és folyton nevelni akarnak, okoskodni, miközben legtöbbször nem beszélnek nyelvet, nem értenek az informatikához, nincsenek képben arról, hogy külföldön hogyan működnek a dolgok, és még rosszul is keresnek.
Ami a legszánalmasabb az egészben, hogy sokszor jobbára olyan dolgokba kötnek bele, mint nyilvánvaló rövidítések (sztem, vok), „nem olvasnak már könyvet a fiatalok, brühühü”, egyből leostobbázzák a fiatalokat, de amikor érvelni kéne, csúfosan megbuknak. ráadásul olyan közönséges, számonkérő stílusban, ami undorító.
Példák:
Ezen az oldalon is többször láttam olyat a közelmúltban, hogy egy 45-50 feletti ember nagyképűen szidta mondjuk a tiniket, és ezzel párhuzamosan védte a magyar oktatási rendszert, de igazából nem értett a témához, és érvelni sem nagyon tudott. Feltételezem a munkájához ért, de azon kívül totál homály volt az öregnek minden.
Vagy olvastam egy fiatalokat kritizáló általánosító írást, amit egy 60 körüli magyartanárnő ír: mintha a 90-es évekből lépett volna elő:
siránkozott, hogy rövidítenek a fiatalok, meg nem ismerek a ’szántás’ szó jelentését, de az írásából inkább az derült ki számomra, hogy tanárnőként frusztrált, rosszul keres, és halvány fogalma sincs arról, hogy ma miről kéne szólnia az oktatásnak.
az 50 felettieknél mintha semmi nem lenne a nagyképűsködésük között, csak frusztráció és a mai világban piacképtelen tudás.
Nyilván kivételek vannak ,de egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem képesek megérteni az idősebbek, hogy ők már nem tudják felvenni a versenyt egy értelmesebb 20-30 évessel. Elhiszem, hogy a munkájukhoz értenek, de sem tájékozottságban, sem nyelvtudásban, fizetésben nem veszik már fel a versenyt az (értelmesebb) fiatalokkal, ezért talán nem ártana, ha visszafognák magukat.
egyszerűen nem tudják, hol helyük: egy átlagos 50 éves magyar tanárnő tudása már borzasztóan kevés (főleg ha azt nézem, hogy a magyar oktatási rendszer megbukott), egy külföldi gimis tudásának 20%-ával nem rendelkeznek, ez a szomorú igazság.
Szerintem semmi meglepő nincs abban, h az ötven felettiek nagy része a munkán és hőbörgésen kívül semmire sem képes. Gondolj bele, az ő generációjuk:
-abban nőtt fel, h az időseknek mindig igaza van
-dolgoztak, mint birkák, nem mertek ellenszegülni
-nem volt internetük
-nem igazán beszéltek nyelveket
-hozzászoktak ahhoz, h az iskolában, melóhelyen a főnöknek mindig igaza van
talán az sem véletlen h az idősek közül szavaztak legtöbben a mostani kormányra.
_
Az ominózus blogjegyzés a hildaságok blogon jelent meg, ha jól sejtem XD
na, azt én is olvastam, és az illető hölgynél jobb illusztráció nincs is az avítt, „szocializmus-szagú” begyepesedett, beképzelt emberre:
-a „hölgy” nagyképűen kiosztja a mamahoteleseket (gőze nincs a társadalmi viszonyokról),
- beleköt pl abban h rövidítenek a fiatalokat, majd megemlíti, h nem akarnak dolgoznak,
tehát még 1X:egy idős, egész életében éhbérért (!) dolgozó, 20 éve elavult módszerekkel tanító tanárnő kiosztja a fiatalokat pl azért, mert gyakran váltanak melóhelyet XD nem kicsit ironikus.
de mondhatnám az itteni munkahelyi vezető (vagy mi a bánat) beképzelt, tájékozatlanságról árulkodó, logika bukfencektől hemzsegő írását:
-komolyan nem gondoltam volna, h tényleg van olyan, aki képes a nyelvtudást felhozni a fiatalok ellen, raáádásul szándékosan csúsztatva csak arról beszél h hányan kaptak nyelvvizsgát az utóbbi időben (régen hányan kaptak a mostani idősek közül, he?), érdemes lenne utánanézni, hányan beszélnek idegen nyelvet a 35 alattiak és hányan az 50 felettiek közül, kétlem h az idősek nyernének. XD
_
felesleges ezen sokat elmélkedni, a mai magyar idősek tudásban már nem igazán veszik fel a versenyt a magyar fiatalokkal (még ha utóbbiaknak nem mindig megfelelő a hozzáállása), azt meg már leírtad h ha külföldiekkel hasonlítjuk össze őket, mi a helyzet. hát ja. amíg mondjuk egy belga gimis perfekt angolból és programozni tanul, addig a magyar 55 éves proletár szidja a fiatalokat, de egy épkézláb érvelést képtelen összerakni.
a legtöbb korombeli már elhúzott külföldre, nemsokára megmutatják az idősesek h mire képesek egyedül. reméljük, tudnak villanyt szerelni, értenek az informatikához, beszélnek nyelveket etc.
„egyszerűen nem tudják, hol helyük”
ez viszont a magyar emberek 80%-ára igaz: ennyi beképzelt, okoskodó h_lyével egyik országban sem találkoztam, mint itt.
talán nem véletlen h szinte minden mutatóban az utolsók között van az ország, nem is értem, hisz tel vagyok bölcs öregekkel XDD
Ha a koronavírus ellen is csak olyan oltás lesz, mint amilyet te előadtál nekem, mindenki belehal a vírusba.
:)
Az életképtelenség, akkor is jellemző az ifjúságra, hiába rinyáznak a szobaszauruszok, akik a kinti napot se ismerik fel, annyira elvesztek a kütyüjeikben.
A google nélkül nincs gondolatuk-ötletük...nullák...
Áramszünetesetén még biztosítéknak sem használhatóak...
Máig küzdenek a csekk kitöltésével...
Aki meg gyurci párti s ez az ifjúság jobbára, az csak azt bizonyítja, hogy pár évvel ezelőtti dolgokat sem tudnak s ők okosak??? :DDDD
Ennyit sem tudnak:
"historia est magistra vitae"
90%-a buta, életképtelen, tanulni se akaró...
21#-es,
Ha már kritizálsz valakit a véleménye miatt, légy szíves először olvasd is el amit ír és próbáld is megérteni...utána könnyebb lesz..hidd el!
Én nem nyelvvizsga megkapását írtam, hanem nyelvvizsga nélküli DIPLOMA megadását...nagy különbség!
Ha ennyire remekül tudnak a mai fiatalok nyelveket, akkor erre miért volt szükség?
További kérdéseim...ha itt őskövületek tanítanak, rég lemaradva a mai kor követelményeitől, akkor ti remek fiatalok hogy lehettek mégis jól képzettek, szakmailag lepipálva az öregeket?
Ki és mikor tanított meg a szakma minden rejtelmére?
Azt is megkérdezném, ha már a belga gimis programozni tanul...akkor ki fog majd házat építeni, ki fogja majd vizet bekötni az új házba? Ki fog majd fizikai munkát végezni?
Ugyanez igaz ide is...kőművest, ácsot, autószerelőt, burkolót...aki tud is és akarsz is dolgozni...alig találsz...
Írj egy remek programot ami lerakja neked a padlólapot...hisz az informatikáé a jövő! Esetleg megpróbálkozhatsz egy ácsprogram írásával is, az ácsok örülnének neked!
Megtudod csinálni, hisz okosabb vagy az öregektől...!!!
S ti akik elhúztok külföldre, a könyvtár-büfé szakon szerzett diplomátokkal...mit fogtok majd ott dolgozni? Hány médiaszakos diplomást keresnek a németek vagy az angolok? De mondhattam volna más népszerű szakot is...
De komolyan...
21#-es,
„Ha már kritizálsz valakit a véleménye miatt, légy szíves először olvasd is el amit ír és próbáld is megérteni...utána könnyebb lesz..hidd el!”
köszi köszi..de egyébként csak elgépeltem, mindössze egy ’NEM’ szócska maradt ki :D
sztem ez az első és utsó válaszom neked, mert olyan szinten vakon vagy h hihetetlen.
a tanácsom továbbra is áll: ne rizsázz, hanem nézd meg, hányan beszélnek idegen nyelveket a fiatalok és hányan a idősek között. ma már egy random 18 éves diáklány simán lehet perfekt angolból.
„Ki és mikor tanított meg a szakma minden rejtelmére?”
te jó ég :XD
öcsém programozó. szted a tudásához mennyit tett hozzá a köz- és felsőoktatás? asszem, 5%ot mondott. ugye érted?
„Ugyanez igaz ide is...kőművest, ácsot, autószerelőt, burkolót...aki tud is és akarsz is dolgozni...alig találsz...”
komolyan mi lenne ha kinyitnád a szemed, vennéd a fáradságot, és utánanéznél a dolgoknak?
szted elsősorban miért nincs szakmunkás? elárulom: azért, mert a jobb bérek miatt külföldre mentek. na, és ezért ki a hibás? na? :D
„aki tud is és akarsz is dolgozni...alig találsz...”
és pontosan mennyi fizetésért nem hajlandóak dolgozni? :d és heti hány órát kéne dolgozni? nem akarnak a fiatalok kevés fizetésért, begyepesedett, tájékozatlan boomerek között húzni az igát, ez tényleg meglepő!
ez kb olyan, mint amikor egy autószerelő telesírta a médiát, h nem talál munkaerőt, majd amilyen h_lye volt, még hozzátette, h lusták a fiatalok. néhányan próbálták megérdklődni, h mekkora fizetésért és hány órát kéne dolgozni, érdekes módon nem votl hajlandó válaszolni XDD
jó oké, akkor még pár év, aztán lehúzza a rolót szépen.
„S ti akik elhúztok külföldre, a könyvtár-büfé szakon szerzett diplomátokkal”
házi feladat: nézz utána, hogy kik és milyen végzettséggel mennek külföldre, és mit dolgoznak. a villanyszerelőtől kezdve az orvosig sokan kimentek, az,h te odáig jutottál el, h „büfédiplomások” mennek, csak arról árulkodik h tájékozatlan vagy.
most olvasd szépen vissza, miket írtál:
EGYETLEN olyan állításod sincs, ami megállná a helyét. a felsőoktatásról, nyelvtudásról meg aztán halvány segéd fogalmad sincs :D nevetséges.
látod pont a hozzád hasonló miatt „nem tisztelik” az időseket: fiatalok szidása, sokat hallott félinformációk visszaböfögése az megy, de ezen kívül semmi.
ja :D amúgy nagyon igaz amit a kérdező is írt: „nem tudjátok, hol a helyetek.”
elárulom, nekem h vannak „büfészakos” ismerőseim, és többségük elég értelmes, nyelveket beszél stb. tehát tájékozottságban, értelemben szintekkel a korosztályod felett vannak :D ergo a te fajtád tényleg polcokkal magasabbra helyezi magát, mint ahol valójában van.
a hozzád hasonlóknak van egy szakmája, egy szűk terület, amihez ért, és azon kívül teljes a homály Xd sorry, de ez van.
#25-ös, az írásaidat továbbra is nagy érdeklődéssel olvasom...sok érdekes információt tudok meg. Már nem keltem fel hiába ma reggel!
Korábban egy multinál dolgoztam, rengeteg friss diplomás mérnök került hozzánk. Le a kalappal, tényleg beszéltek nyelveket, remekül terveztek a különböző tervező szoftverekkel. Bármit lerajzoltak...csak épp gyárthatatlan, megvalósíthatatlan dolgokat terveztek, mert ahhoz a szűk szakmához pont nem értettek...fogni kellett a kezüket és tanítani őket a szűk szakmára...ami persze a te szemedben lenézendő, mert az csak szakbarbárság...
A szüleidről is ilyen véleménnyel vagy? Az ő fajtájukat sem szívleled?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!