Sok 50 feletti magyar ember miért értékeli túl ennyire a saját képességeit, és tartja butának a fiatalokat?
A kérdésem nem provokáció, és fiatalok alatt elsősorban tizen- és huszonéveseket értek.
30 múltam, és az interneten meg a való életben is sok ilyet látok. Nem tudom, mi az oka, arra tippelek, hogy egyszerűen frusztráltak, és talán zavarja őket, hogy megváltozott a világ. Külföldön nem igazán tapasztaltam ilyet, pedig ott értelmesebbek is az idősebbek.
Itt Magyarországon azt látom, hogy iszonyúan túlbecsülik az idősebbek a saját képességeiket, és folyton nevelni akarnak, okoskodni, miközben legtöbbször nem beszélnek nyelvet, nem értenek az informatikához, nincsenek képben arról, hogy külföldön hogyan működnek a dolgok, és még rosszul is keresnek.
Ami a legszánalmasabb az egészben, hogy sokszor jobbára olyan dolgokba kötnek bele, mint nyilvánvaló rövidítések (sztem, vok), „nem olvasnak már könyvet a fiatalok, brühühü”, egyből leostobbázzák a fiatalokat, de amikor érvelni kéne, csúfosan megbuknak. ráadásul olyan közönséges, számonkérő stílusban, ami undorító.
Példák:
Ezen az oldalon is többször láttam olyat a közelmúltban, hogy egy 45-50 feletti ember nagyképűen szidta mondjuk a tiniket, és ezzel párhuzamosan védte a magyar oktatási rendszert, de igazából nem értett a témához, és érvelni sem nagyon tudott. Feltételezem a munkájához ért, de azon kívül totál homály volt az öregnek minden.
Vagy olvastam egy fiatalokat kritizáló általánosító írást, amit egy 60 körüli magyartanárnő ír: mintha a 90-es évekből lépett volna elő:
siránkozott, hogy rövidítenek a fiatalok, meg nem ismerek a ’szántás’ szó jelentését, de az írásából inkább az derült ki számomra, hogy tanárnőként frusztrált, rosszul keres, és halvány fogalma sincs arról, hogy ma miről kéne szólnia az oktatásnak.
az 50 felettieknél mintha semmi nem lenne a nagyképűsködésük között, csak frusztráció és a mai világban piacképtelen tudás.
Nyilván kivételek vannak ,de egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem képesek megérteni az idősebbek, hogy ők már nem tudják felvenni a versenyt egy értelmesebb 20-30 évessel. Elhiszem, hogy a munkájukhoz értenek, de sem tájékozottságban, sem nyelvtudásban, fizetésben nem veszik már fel a versenyt az (értelmesebb) fiatalokkal, ezért talán nem ártana, ha visszafognák magukat.
egyszerűen nem tudják, hol helyük: egy átlagos 50 éves magyar tanárnő tudása már borzasztóan kevés (főleg ha azt nézem, hogy a magyar oktatási rendszer megbukott), egy külföldi gimis tudásának 20%-ával nem rendelkeznek, ez a szomorú igazság.
2/2
na pont a hozzád hasonlókról beszéltem :)
a kérdést sem tudod értelmezni (nem csak a tanárokról szól), nem is válaszolsz rá, de idejössz kötekedni és levezetni a frusztrációdat.
Nagyon egyszerű a válasz. Technika ide,technika oda az emberi tulajdonságok nem változnak.
40 fölött már találkoznod kell az összes emberi jelenséggel és már csak ismétlődik.
Gyakran fárasztó sokadszorra a fiatalos csetlés botlást látni.
Majd amikor idős leszel átérzed,megéled. Fiatalon ezt nem lehet érteni.
Persze vannak kevésbé türelmesek és vannak türelmesebbek.
Az emberek nehezen fogadják el, hogy öregszenek. Plusz mindig is volt szerintem egy ilyen generációs ellentét, "bezzeg a mi időnkben / ezek a mai fiatalok" stb. Viszont most én is úgy érzem, hogy egyre mélyebb lesz ez a szakadék és a politika is csak rátesz egy lapáttal. Meg ahogy te is írod, elképesztően felgyorsult a fejlődés és konkrétan a feje tetejére állt a világ az ő és a gyerekei fiatal kora között konkrétan. Régen azért eléggé hasonlóan éltek az apák és a gyerekeik is, nem voltak ilyen gyors változások. A digitális bennszülöttekkel nem tudják felvenni a versenyt, a fiatalok már nem ijednek meg a számítógéptől. Szegény nagymamám bekapcsolni se meri méha, nehogy elrontsa. Nyelvek... a vasfüggöny mögött nem tűnt ez olyan fontosnak, hiszen pont az volt a lényeg, hogy nem mehet sehova az ember. 50x évesen meg nehéz már nyelvet tanulni, ezért inkább hagyják is a francba. A tanárok... az oktatási rendszerünk jó ideje rohad, mostanra kezdenek egyáltalán kikopni az oroszból gyorstalpalóval átképzett angoltanárok az iskolai életből. Elöregedő szakma, a fiatalok nem szívesen választják, mert nem becsülik meg őket és lófaxt keresnek. Az idősebbek meg úgy tanítanak, ahogy tudnak és jónak gondolják. Emellett megköti a kezüket ez a poroszos oktatási rendszer is. Korszerűsíteni kéne az oktatást és rohadt sok pénzt belepumpálni, de ezt senki nem akarja.
Én megpróbálom mindenkinek megadni a tiszteletet, de néha elborzadok miket művelnek idős emberek mondjuk a facebookon. De ők már a 60-70+ inkább. Az 50esek a munkahelyeken borzalmasak, amikor néhányan egy wordot nem bírnak kezelni. Én már a nagyimmal sem értetem meg magam. Teljességgel eltérő a világnézetünk és minél idősebb valaki, annál kevésbé nyitott az új dolgokra, változásokra. Plusz sokan azzal a címszóval nrm adják meg az alapvető tiszteletet valakinek, hogy ő a fiatal. Így meg nehéz a párbeszéd.
"halvány fogalma sincs arról, hogy ma miről kéne szólnia az oktatásnak."
- hát a tanarak már csak ilyenek.
"egy átlagos 50 éves magyar tanárnő tudása már borzasztóan kevés [...] egy külföldi gimis tudásának 20%-ával nem rendelkeznek, ez a szomorú igazság"
Először azt hittem tanítasz, de rájöttem überzseni statisztikust sikerült olvasni ezen a szomorkás őszi reggelen.
"egyszerűen nem tudják, hol helyük"
A kukában, természeten. Legalább is szerinted.
Na most kérlek, ezért a hsz-ért szúrjál le, mint pengős malacot a vásárban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!