Sok 50 feletti magyar ember miért értékeli túl ennyire a saját képességeit, és tartja butának a fiatalokat?
A kérdésem nem provokáció, és fiatalok alatt elsősorban tizen- és huszonéveseket értek.
30 múltam, és az interneten meg a való életben is sok ilyet látok. Nem tudom, mi az oka, arra tippelek, hogy egyszerűen frusztráltak, és talán zavarja őket, hogy megváltozott a világ. Külföldön nem igazán tapasztaltam ilyet, pedig ott értelmesebbek is az idősebbek.
Itt Magyarországon azt látom, hogy iszonyúan túlbecsülik az idősebbek a saját képességeiket, és folyton nevelni akarnak, okoskodni, miközben legtöbbször nem beszélnek nyelvet, nem értenek az informatikához, nincsenek képben arról, hogy külföldön hogyan működnek a dolgok, és még rosszul is keresnek.
Ami a legszánalmasabb az egészben, hogy sokszor jobbára olyan dolgokba kötnek bele, mint nyilvánvaló rövidítések (sztem, vok), „nem olvasnak már könyvet a fiatalok, brühühü”, egyből leostobbázzák a fiatalokat, de amikor érvelni kéne, csúfosan megbuknak. ráadásul olyan közönséges, számonkérő stílusban, ami undorító.
Példák:
Ezen az oldalon is többször láttam olyat a közelmúltban, hogy egy 45-50 feletti ember nagyképűen szidta mondjuk a tiniket, és ezzel párhuzamosan védte a magyar oktatási rendszert, de igazából nem értett a témához, és érvelni sem nagyon tudott. Feltételezem a munkájához ért, de azon kívül totál homály volt az öregnek minden.
Vagy olvastam egy fiatalokat kritizáló általánosító írást, amit egy 60 körüli magyartanárnő ír: mintha a 90-es évekből lépett volna elő:
siránkozott, hogy rövidítenek a fiatalok, meg nem ismerek a ’szántás’ szó jelentését, de az írásából inkább az derült ki számomra, hogy tanárnőként frusztrált, rosszul keres, és halvány fogalma sincs arról, hogy ma miről kéne szólnia az oktatásnak.
az 50 felettieknél mintha semmi nem lenne a nagyképűsködésük között, csak frusztráció és a mai világban piacképtelen tudás.
Nyilván kivételek vannak ,de egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem képesek megérteni az idősebbek, hogy ők már nem tudják felvenni a versenyt egy értelmesebb 20-30 évessel. Elhiszem, hogy a munkájukhoz értenek, de sem tájékozottságban, sem nyelvtudásban, fizetésben nem veszik már fel a versenyt az (értelmesebb) fiatalokkal, ezért talán nem ártana, ha visszafognák magukat.
egyszerűen nem tudják, hol helyük: egy átlagos 50 éves magyar tanárnő tudása már borzasztóan kevés (főleg ha azt nézem, hogy a magyar oktatási rendszer megbukott), egy külföldi gimis tudásának 20%-ával nem rendelkeznek, ez a szomorú igazság.
Félig-meddig megértem a dolgot, de csak akkor, ha ezek az ötvenesek-hatvanasok maguk is tanult emberek.
Nagyanyám az utolsó faluszéli szobakonyhás vályogházból emelkedett fel, 4-5 órákat aludt max, plusz rendeszeresen besegített a házimunkában (állattartásra, növénytermesztésre gondolok, nem söprésre).
Azóta is rendkívül büszke erre, csak nem hangoztatja állandóan. Én megértem, mert valószínűleg egész életemben nem fogok annyit dolgozni, annyit hozzáadni a világhoz, mint ő (átkosban magas rangú mérnök volt).
...
Jelenleg magántanár. A könyvekre, illetve a mai "tanárok" munkáját elnézve aztán a fiatalok értékelése után sokszor elmondja, hogy ma, ha megfeszülne sem tudna felköltözni a tanyáról, mert a könyvek is sz@rok, a tanárok is, illetve a koronavírusig a heti 38-40 óra középiskolában alap volt. Ő kettőkor végzett legkésőbb, igaz akkor még volt szombati oktatás, meg ő technikumba járt.
20F
Aki a szántás műveletet sem ismeri, az hüle magyarul...s kicsit sem okos fiatal...osonban terem a kenyér, a tehén meg lila:DD
A rövidítések meg azért szánalmasak, mert igénytelenséget mutat..., de hogy értelmi szinten írjam, 5 perces dugás s 3 órás szeretkezés...bár kétlem utóbbi teljesítőképességét-ismeretét a "tanult" ifjúságnak:D
Egy csekket nem tudják, hogyan kell kitölteni-befizetni..., de pucér képeket küldeni, azt 10 évesen...
Attól, hogy a tufabukon okosnak lájkolják magukat, hülébbek a sarki kutyánál...
S a legnagyobb baj, hogy azt a kevés s értelmes fiatalt is lehülíti a többi kretén...
Jókat mosolyogtam a kérdésen és néhány kommenten is...
Ez az ország rövidesen rohamléptekkel indul a fejlődés útján...legalábbis a kérdező szerint...
Mi az idősebb, visszahúzó generáció eltűnünk a süllyesztőben, és a művelt, magasan kvalifikált, több nyelven beszélő, informatika zseni fiatalok felvirágoztatják szép hazánkat...tejjel-mézzel folyó Kánaán leszünk pár éven belül...
Ugye kedves kérdező?
Ezzel szemben mit látok én, a vén trotty...?
Az iskolapadból kikerülő (akár egyetem, akár középiskola) fiatalok egy jelentős része alkalmatlan a mindennapi életre...
Szakmai, gyakorlati tudása konvergál a nullához...nyelvtudása konvergál a nullához (lásd a most nyelvvizsga nélkül diplomát kapók száma), dolgozni nem is akar, nem is tud...
Munkahelyi vezetőként látom, hogy ennek a generációnak egy jelentős részére nem lehet számítani... Olyan, hogy munkafegyelem nem ismert! Gondolnak egyet, nincs kedvük dolgozni, szó nélkül nem jönnek be...
S igen, lehet ekézni a tanárokat...az ingyen van...lehet ekézni az oktatási rendszerünket, az is ingyen van (egyébként az úgy sz@r ahogy van), de azon gondolkodjatok már el ifjú titánok, ti mit és hogyan tesztek hozzá ehhez?
Odateszitek a habtesteteket és próbáltok többlet tudást hozzátenni a suliból megkapott anyaghoz?
Ó nem...(tisztelet az azért nem kevés számú kivételnek)...
Face...csücsöri száj, izompóló, belőtt séró...hajrá!
Úgy egyébként meg cefetül kíváncsi lennék, majd rátok ifjú huszonéves generáció, mondjuk 30 év múlva…milyen véleménnyel lesztek az akkor fiatalokról…
Mondjuk azzal talán nem követtem el súlyos bűnt, hogy 2000-ben születtem, és nem 1950-ben.
#15-ös, azzal még nem...meg mással sem!Legalábbis remélem!
Természetesen, ahogy mondtam...minden korosztályban vannak kivételek!
Szerinted az izompólós, szájcsücsörítős stílusú kis csapattal mit lehet hosszabb távon kezdeni?
Dolgozni nem akar, nem is tud...az Iphone az létszükséglet...
Jogos, de szerintem ez egy hangos kisebbség.
Jelentős, de kisebbség - szerintem.
A tudatlanság is azért terjed, mert lócitromot nem ér az oktatásunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!