Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A "szegényebbek" néha előítéle...

A "szegényebbek" néha előítéletesebbek a gazdagabbakkal. Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Először is szeretném leszögezni, hogy a kérdésben a szegény sem olyan, akinek nincs mit ennie, és a gazdag sem olyan, aki milliomos, hanem egy gazdagabb középosztálybeli család.

Én ilyen családból származom, gyerekkoromban kertes házunk volt, saját szobám, volt két autónk (nem luxusmárka, hanem például Opel), nyaraltunk külföldön (Párizs, Róma stb.), volt saját számítógépem (még az IPad-korszak előtt) meg tévém, tartottunk házi állatokat, alapvetően nem éltünk rosszul. Én ezzel soha nem dicsekedtem senkinek, soha nem néztem le senkit az anyagiak miatt. Nekem sem az én érdemem, hogy mennyi pénzt kerestek/nek a szüleim, és másoknak se az ő hibájuk, hogy a szüleiknek kevesebb van. A barátaimat se ez alapján válogattam soha. Engem mindig arra neveltek, hogy tanuljak jól, legyek okos, intelligens, ezt csak azért mondom, hogy nem ilyen pénzzel villogó, kulturálatlan újgazdag hülyék vagyunk. Mégis azt tapasztaltam, hogy egyesek mér eleve előítéletesek. Ha egy jómódúbb ember mesél a barátainak (szóval nem véletlenszerűen valakinek dicsekvésképpen!) arról, hogy például hol nyaralt, az nem dicsekvés. Csak ha úgy adja elő. Mégis sokan rögtön annak veszik. Gyerekkoromban utáltam, amikor a tanárok megkérezték, ki mit kapott karácsonyra (ezt máig nem értem, miért kell a szegényebb gyerekeket megszégyeníteni), és volt, hogy valami olcsóbb vagy kevesebb dolgot hazudtam, mert féltem, hogy dicsekvésnek veszik. Volt egy gyerekkori barátnőm, aki állandóan azzal jött, hogy "mert ti gazdagok vagytok". Ezzel a címszóval elvárta, hogy állandóan az én számlámra telefonáljunk, akkor is, ha ő akart valamit megbeszélni velem. Mindig megcsörgetett, és állandóan nekem kellett visszahívnom, aztán fél órát mesélt valamiről, és volt, hogy lemerült a kártyám (a szüleim leszidtak érte, de félénk gyerek voltam, és nem tudtam nemet mondani). Volt, hogy egy csomószor kölcsönadtam neki a telefonom (ez még nem az okostelefonos időszak volt), és akkor osztálykiránduláson azzal játszott, hozzám se szólt igazából, szinte levette, szóval mintha csak a telefon miatt ült volna mellém, én meg kvázi üljek addig csendben mellette, amíg játszik. Ha nem voltam hajlandó odaadni, akkor meg milyen irigy vagyok. (Persze én is hülye voltam, hogy ilyen félénk voltam.) Sohanem voltam egy dicsekvős ember, és gyakran érzem úgy, hogy mások szerint egy gazdagabb családba született embernek kötelező mindent kölcsnadnia, mert ha nem teszi, akkor irigy dög. Vagy hogy én el se meséljem, hol nyaraltam, vagy mit vásároltam, mert az rögtön dicsekvés, akkor is, ha a lehető legnormálisabb hangsúlyban mondom. Szerintem az átlagos vagy szegényebb rétegek ilyenkor a saját életükre vonatkoztatják ezt, és ilyenkor mindent dicsekvésnek vesznek, mintha mindenki csakis az ő ellenükben mondaná ezt. Én sokszor éreztem ezt. Nézzétek meg itt is a gazdagos kérdéseket. Egy ilyen ihlette ezt a kérdést. Például az egyik kérdésben szó volt a gyerekről, akit a szülei jó kocsival visznek suliba, meg jó telefonja van. A kérdés az volt, hogy lehetne őt megleckéztetni. Most attól, hogy drága kocsiból szállt ki, még nem jelenthetjük ki, hogy egyértelműen dicsekvős. Azért az is hülyeség, hogy elvárjuk gazdag embereketől hogy a kedvünkért majd rosszabb kocsit vesznek, csak hogy ez ne sértse valaki lelkét, miközben az illető egy rossz szót nem szólt.

Kiegészítés: én is tudom, hogy van az újgazdag suttyó réteg, aki direkt villog a fuxaival meg a pénzét látványosan számolja, ízéstelen szobrokat vesz a kertjébe meg menőzik a BMW-jével, vagy kulturálatlanul viselkedik, de úgy érzem, sokan mindenkit egy kalap alá vesznek velük.

2020. jún. 18. 02:01
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Igazából nem csak ezzel a témával kapcsolatban, hanem úgy általában jellemző Magyarországon, hogy nem "illik" semmi pozitív dolgot állítani magadról vagy az életedről. Ha bárki bármivel elégedett, az már egyből nagyképű tahó. Csak az önsajnálatban, rosszindulatban és öngyűlöletben szokás egymást túllicitálni, ha bárki kilép ebből a normából, akkor nem tudják hová tenni az emberek. Ha a munkádról kérdeznek, akkor szentségtörés azt mondani, hogy szereted és jól keresel vele, hanem el kell kezdeni a siránkozást a szemét főnökről, a semmirekellő kollégákról és az éhbér fizetésről, amiből képtelen vagy megélni (függetlenül attól, hogy 180 vagy 400 ezret keresel). Ha azt kérdezik, hogy vagy, akkor senkinek nem jut eszébe azt válaszolni, hogy "kösz, jól", hanem jön a "ne is mondd, holnap megyek az orvoshoz, már megint kijött az aranyerem". Ha magadról kell beszélni, akkor senkinek nem meglepő, ha szerinted egy undorító, ronda, buta lúzerként jellemzed magad, de azon már mindenki meg van botránkozva, ha mondjuk okosnak tartod magad, mert mit képzelsz, te nagyképű paraszt, bezzeg a sógorom egyetemen tanít és még ő is hülyének tartja magát.
2020. jún. 18. 08:25
 12/14 anonim ***** válasza:
96%

Ha nekem nem adatott meg alapból az, ami neked, akkor irigyellek. Az irigység addig stimulálja az agyat, amíg abból ki nem robban a negatív energia. Magyarán olyan hormonokat kell termelnie az agynak, amelyek kibalanszolják, semlegesítik a stresszképző hormonokat. Ennek a legegyszerűbb módja a gyors örömszerzés.

Azzal, hogy visszaszúrtak, annyit értek el, hogy kicsit jobban érzik magukat. Mivel a többségnek elég alacsony az életszínvonala az országban és naponta érik az embert az efféle stimulusok, ennyi maradt nekik, hogy kiadhassák a gőzt.

2020. jún. 18. 11:07
 13/14 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem ez felfogás kérdése. Egy valóban jó baráti körben ez belefér. Ahol nem, az nem igazi baráti kör.

A haveri társaságunk nagy. Ott megy állandóan ez. Mi elvagyunk könyvelve gazdagnak. Nekünk könnyű, mert gazdagok vagyunk, nekünk könnyű, mert jó családból származunk, nekünk könnyű mert céges autónk van, nekünk mindig minden könnyű. Azt senki nem nézi, hogy mi mit tettünk azért az elmúlt pár évben, hogy "nekünk könnyű legyen". Mindenki a külsőségek mögé képzel valamit és elkönyveli, hogy mi szerencsések vagyunk, nekünk könnyű.

Őszintén szólva gyerekkoromban is pont ugyanezzel szembesültem, pedig nem voltunk gazdagok. Kiegyensúlyozott életünk volt, de én is mindig megkaptam, hogy "mert ti gazdagok vagytok". Sosem nézte senki, hogy a szüleim milyen áldozatokat hoztak ezért, pedig bizony volt köztük hatalmas is... És ami a legfontosabb szerintem, hogy életre neveltek. Megtanították, hogy semmi nincs ingyen, mindenért meg kell dolgozni akkor is, ha az áldozatokkal jár. Mindenben segítettek, támogattak, amikor elindultam otthonról két bőrönddel 200 km-re dolgozni, kivétel az anyagiakat. Természetesen hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem éreztem a védőhálót magam alatt. Biztosan kisegítettek volna, ha nagy a gond, de kellő makacsságot neveltek belém ahhoz, hogy mindent megtegyek azért, hogy erre ne legyen szükség sosem. Ma mindenünk megvan a férjemmel, amire ilyen idős korban egy fiatal párnak szüksége lehet. Minden önerőből, saját zsebből, lakáshitelből, nem a szülőktől, nem örökségből. Nem szeretem, ha valaki azt mondja nekünk könnyű, mert gazdagok vagyunk, de nem vitatkozom vele, mert intelligensebbnek tartom magam ennél. Más is megteheti, hogy eljusson idáig, semmi extrát nem csináltunk, csak tenni kell érte. De ha az ember rákérdez miért nem tesz, akkor megvan sértődve... A jó kapcsolatok titka az, hogy tudja az ember mikor kell csendben maradni. Amikor előjön ez a téma, vagy a tanulás kérdése, vagy bármi más, amiben nekem vélhetően élesen el fog térni a véleményem, inkább csendben maradok. Esetleg megpróbálom irányítani egy kicsit a beszélgetést, ráterelni őt arra, hogy nem minden fekete-fehér és ő, mint ember is becsülheti magát többre annál, mint ahol most tart.

2020. jún. 18. 12:12
 14/14 Sunshinedoll ***** válasza:
90%

Szegények esetében a tájékozatlanság hiánya indokolttá teheti. Nem részesülnek jó oktatásban, nincsenek forrásaik arra, hogy megfelelő helyről tájékozódjanak. Van ilyen.

Az előítéles gazdagoknak amúgy viszont semmi vállalható kifogást nem látok erre.

2020. jún. 18. 13:56
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!