Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mitől jó ember valaki, és...

Mitől jó ember valaki, és mitől rossz?

Figyelt kérdés
2020. márc. 8. 21:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Azért mert valaki jónak tart, nem vagy jó.
2020. márc. 9. 07:29
 12/20 anonim ***** válasza:
74%
A szomszéd Mari néni jónak tart, mert loptál neki csírkét. Nos, akkor jó vagy, mert annak tart Mari néni?
2020. márc. 9. 07:35
 13/20 anonim ***** válasza:
92%
Volt egy ismerősöm, ő direkt benzinkúton dolgozott, elmondta, hogy azért, "mert ott nagyon jól lehet lopni". Mikor meglátta, milyen arcot vágok, azt kérdezte sértődötten: "te most azt hiszed, hogy ettől rossz ember vagyok?"
2020. márc. 9. 07:47
 14/20 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
100%

" A szomszéd Mari néni jónak tart, mert loptál neki csírkét. Nos, akkor jó vagy, mert annak tart Mari néni?"

A néni szemében jó vagy, másokéban nem. Nincs egyetemes "jó". Egy átlag magyar alsó hangon 3-4 milliárd ember, azaz az emberiség felének szemében gonosz, mert marhahúst eszik. Értitek?

2020. márc. 9. 08:19
 15/20 anonim ***** válasza:
58%

Lelkiismeretről hallott már valaki?

Aki rosszat tesz - lop pl. Pontosan TUDJA hogy rosszban sántikál. ;)

2020. márc. 9. 08:44
 16/20 anonim ***** válasza:
Egy dolog a lelkiismeret, más pedig az, hogy aki lop, meg hasonló rosszakat tesz, az úgy véli, neki joga van ezeket elkövetni. Aki bűnözik, az a többi ember fölé helyezi magát, narcisztikusan felsőbbrendűként viselkedik, akinek mindent szabad.
2020. márc. 9. 08:48
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Ugye, hogy nem egyértelmű. Na ezért lett lepontozva #1, mert túl egyszerűen nézte a dolgokat.

Ha megmentek egy emberi életet, akkor jó ember vagyok-e? Ha az az ember egy hónap múlva 3 kisgyereket erőszakol meg és ás el élve, akkor még mindig jó, ami tettem? S ha már a megmentése előtt ismertem és akkor is tudtam róla, hogy erre hajlamos?

Jó kisarkított példa, de filozófiailag gondolat ébresztő.

Aztán lopni bűn-e? Nagyanyám háborúban 6 gyerekkel bújkált. Elment az erdőre és lopott fát, hogy tudjanak fűteni és a lázas gyerek ne fázzon meg jobban. Akkor nagyanyám most jó vagy rossz ember? Munkát nem kapott ideológiai okokból... Tehát nem arról van szó, h az adóból kifizetett lakást kapott és a parkettát eltüzelte, mert nem volt hajlandó dolgozni. Nem engedték dolgozni.

2020. márc. 9. 21:56
 18/20 anonim ***** válasza:
Aki lop nem tudja pontosan, hogy rossz. Neki kellett egy bicikli és a te kertedben volt egy.
2020. márc. 9. 21:57
 19/20 A kérdező kommentje:

"A kérdező elfelejtette pontosítani, hogy az univerzális emberi értékek szerinti jóra és rosszra kérdez, avagy arra, hogy egy aktuális társadalom normái szerint mi a jó és a rossz."

:) A kérdező nem véletlenül nem pontosított semmit, mert alapvetően arra kíváncsi, hogy a válaszolók hogyan értékelik a kérdést önmaga naturális valójában.

Milyen gondolatszálak indulnak el bennük erre, és milyen kontextusban szemlélik a kérdést.

2020. márc. 10. 10:06
 20/20 anonim ***** válasza:

Az ember mitől jó? Sok jó viselkedéstől. Egy viselkedés jó, vagy rossz, az az egyénre és a környezetére gyakorolt hatása alapján való megítélése. A megítélés lehet általános, objektív és szubjektív is.

Ha valaki ellopja a tárcámat, neki az jó, mert több nagyobb vagyonra tesz szert. Nekem az rossz, mert kevesebb vagyonom lesz. Külső, nem érintett szemlélőnek két hozzáállása van: Én vagyok a hülye, hogy könnyen elérhetővé teszem a tárcámat a hátizsákomban és ezért én tehetek róla. A másik elítéli, hogy jogtalanul eltulajdonították a tárcámat.

Emberek egy része szerint én is rossz viselkedést követtem el, valaki ezért rossz embernek tart.

Az emberek nagy része a tolvajlást elítéli és ezeknek egy része a tolvajt tartja rossz embernek.

A tolvaj szerint ő kifejezetten jó ember, mert ügyes és könnyen jut pénzhez. Valószínű a közvetlen környezetéből kifejezett dicséreteket kap ezért és bátorítják, hogy csak így tovább. Ezeket hívjuk c vitaminosoknak.

Most hirtelen az utóbbi megjegyzés miatt sokan úgy gondolják, hogy illetlenség ilyet írni, ezért engem rossz embernek tartanak. Miközben nem vagyok rossz ember, legfeljebb a viselkedésem volt számukra etikátlan még akkor is, ha volt benne igazság. Ezzel arra akarok kilukadni, hogy míg az igazság egyik formája elítélendő, a másik formája üdvözített, így maga az igazság nem lehet általánosságban sem jó, sem rossz, hiszen gyakran az igazság nem elfogadott a társadalmi normák szerint.

A rossz cselekedetek meghatározására több szinten létezik rendszer. Nem tudom az összeset, csak azokat írom, ami eszembe jut, és kérem, hogy a többiek egészítsék ki.

1: egyéni elvek

2: szűk csoport elvei (munkatársaim között a fingós vicc nem rossz, de ha ezt egy óvónő adja elő a gyerekek előtt, teljesen más a megítélése)

3: társadalmi elvek

4: társadalmi etikett

5: bulvár és intézményes elvek (Hörgős metált énekelt egy tanárnő tehetség kutatón, ezért kirúgták az állásából, mert szerintük ez rossz. Szerintem meg az ember a szabadidejében egy korhatáros műsorban való fellépése miatt korlátozni a kereseti lehetőségeit elítélendő és erősen fasiszta magatartás.)

6: egyetemes jog (10 parancsolat / ne tedd azt mással, amit nem akarsz magadnak / ne légy se99fej - ezek alapvetően természetes módon is az emberben vannak és valamennyi, akár modern, akár ősi vallásban megtalálhatóak)

7: emberi jogok

8: Területileg korlátozott jog (Magyarországon érvényes jog / Európában érvényes jog ezek összességében a jogalkotói hatalmat képviselik)

9: Hatósági hatalom gyakorlás (végrehajtói hatalom)

10: Büntetés végrehajtás (büntetői hatalom)

11: Vallási fanatizmus (pl: ix-xi század körül volt egy katolikus egyházi zsinat, ami törvény ellenesnek minősített minden szexuális cselekedetet, amiből nem született a katolikus egyház szerint törvényes gyerek)

2020. márc. 10. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!