Ezek alapján jól gondolom, hogy nem vagyok ateista?
Meg vagyok keresztelve, de nem gyakorlom a vallást, és egyáltalán nem hiszek Istenben.
Sőt általánosságban minden természetfeletti lényt, jelenséget elutasítok, de létezésüket nem tagadom vehemensen. Sőt kifejezetten toleráns vagyok a vallásos személyekkel kapcsolatban, és elismerem, hogy a vallásnak lehetnek pozitív hatásai akár az egyénre, akár egyes közösségekre vagy a teljes társadalomra nézve.
Szóval amíg nem ölt szélsőségesen formát, és alaposan el van szeparálva az állam és egyház, amíg megmaradt szabad döntésnek az ehyházhoz tartozás, addig nincs gondom a válással.
Úgy vélem, hogy a hit mindenkinek a saját döntése, amit tiszteletben kell tartani.
"Sőt általánosságban minden természetfeletti lényt, jelenséget elutasítok, de létezésüket nem tagadom vehemensen."
Vagyis tagadod, az már nem lényeg, hogy vehemensen vagy sem. Leírásodból nekem az jön le, hogy ateista vagy, de nyitott arra, hogy valamikor más meggyőződésre juss.
#5 Igen, kissé ambivalens az idézett állítás. Pontosabban megfogalmazva az a lényeg, hogy bár személy szerint nem hiszek a természetfeletti létezésében, nem gondolom azt, hogy feltétlenül igazam van, nem kívánok senkit lebeszélni a hitéről.
Mondhatni magamra nézve tagadom mindezt, mert nem tudok azonosulni azzal az elképzeléssel, miszerint egy felsőbb erő áll az ember felett, ami befolyásolja az életét, létezését.
#6 Ez alapján gyenge ateista vagyok. Nemrég találtam egy angol szócikket, amely más megközelítésben csoportosította mindezt, és ott az ateizmus is csak egy ág volt.
#8 Nem annyira fontos, de olvastam pár cikket a témában, aminek hatására elbizonytalanodtam abban, hogy helyesen használom-e a kifejezést.
A szó szoros értelmében véve ateista vagy, de olyan értelemben tényleg nem, hogy nem vagy ellenséges a vallással vagy a hittel szemben, ami a keményvonalas ateistákat jellemzi.
Én a helyedben nem-hivőnek mondanám magam, nem ateistának. Ez jobban kifejezi a hozzáállásodat.
Amúgy lehet egy kérdésem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!