Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az emberek nagy része miért...

Az emberek nagy része miért ennyire szolgalelkű? Miért szeretik az emberek, ha parancsolgatnak nekik?

Figyelt kérdés
10 évnyi tapasztalat áll emögött a kinyilatkoztatásom mögött. Egy olyan munkahelyen dolgozom, ahol nem túl sok a teendő. Havonta 1-2 nagyobb esemény van, amikor tényleg dolgozni kell, a hónap többi napja meg csak afféle ügyelet, afféle tengés-lengés. Nekem ez maga a tökély. Én elvagyok, ha nincs semmi feladat. Van egy laptopom, azon netezek, filmezek, vagy játszok egész nap. De én ezzel egyedül vagyok, mint sziklatömb a folyóban. Körülöttem hatalmas az átmozgás, a 10 évem alatt legalább 30 kolléga hagyta már ott ezt a munkahelyet, mondván, TÚL KEVESET KELL ITT DOLGOZNI. Valaki ezt ki is mondta, valaki csak így érezte, de én tudom, hogy ez volt az oka. Ha többet kellett volna dolgozni UGYAN ANNYI fizetésért, akkor maradtak volna. Ezt onnan tudom, mert pár ismerősömmel kapcsolatban maradtam, és volt hogy még kevesebbet is kerestek máshol, de mégis jobban érezték magukat, mert úgy érezték, hogy a több munka nyilvánvalóan azt jelentheti, a társadalom számára hasznosabb a munkájuk. Holott nem a társadalomnak hasznosak ők, hanem annak az XY cégnek, ahol épp vannak, akik éppen kizsigerelik őket. Miért ennyire szolgalelkűek az emberek? Miért nem lehet örülni annak, ha épp kötetlen a foglalkozás? Nem tudják lekötni magukat, és ezért elvárják, hogy parancsolgassanak nekik? Ha igen, akkor az ilyen emberek átjöhetnének hozzám takarítani kicsit. Van itt munka elég, mosás, főzés... Ha csak az kell, hogy valaki parancsolgasson, vagy hogy "társadalmilag" hasznos munkát tegyen, hát takarítsa ki a fürdőszobámat. Nagyon hasznos munka, mert én örülnék neki, tehát ha én is képviselem a társadalmat, akkor az úgy már rendben lévő. Nem? Ennyi erővel... Viccet félre téve, honnan származhat ez a szintű szolgasága az embereknek? A szigorú főnököt sokkal jobban megbecsülik, mint azt, aki nem igazán szeret parancsolgatni. Mondom, életem során erre rengeteg példát láttam.

2019. nov. 12. 15:57
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
74%

Azok a 40-50 éves emberek akikről írsz a fiatalkorukat még a szocializmusban töltötték, ezt látták a szüleiktől. Dolgozni 8 műszakban addig amíg kifolyik a szemed, parancsokat teljesíteni és utána kussolni.

Egyszerűen nincs rá igényük hogy fejlesszék magukat vagy kultúrálódjanak.Állandó feszületben vannak, nem képesek lazítani(vagy csak nagyon ritkán).

2019. nov. 12. 21:19
 12/21 anonim ***** válasza:
42%
Van egy olyan érzésem, hogy a következő munkahelyi átszervezés után te repülni fogsz a cégtől (addig azért hajts rá az angolra vagy egy másik szakmára). Hosszútávon senki nem olyan hülye, hogy ne vegye észre a semmittevésedet. Kíváncsi vagyok, hogy milyen végzettséggel és milyen munkakörben lehet így dolgozni. Azt bezzeg nem merted ugye leírni...
2019. nov. 12. 22:17
 13/21 anonim ***** válasza:
71%
Leírta hogy ügyelet, valószínűleg őrző-védő szolgálat. Szöveget nem tudsz értelmezni de legalább tudtál erőlködni valakivel.
2019. nov. 12. 22:29
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Az én munkahelyemen a nyár olyan, amit leírtál: a fű se nő, csak ülünk bent páran, és netezünk. Én is begolyózok olyankor. Demotivál, fölöslegesnek érzem hogy AZÉRT keljek fel hajnalban, utazgassak és üljek bent egész nap, hogy facebookozgassak...

Én szeretem a kihívásokat, a pörgést.

Nem érzem szolgalelkűségnek.

2019. nov. 13. 09:23
 15/21 A kérdező kommentje:
14-es, engem meg aztán abszolúte nem érdekel, hogy szolgálom e az emberiséget vagy sem. Nekem az a lényeg, hogy letöltsem a 8 órámat úgy ahogy nekem a legjobb, és felvegyem érte a megérdemelt fizetésemet. Elég biztos a munkahelyem amúgy, mert ahogy itt már ki is találták, afféle őrző-védő foglalatosság méghozzá a polgármesteri hivatalban, az meg nem fog megszűnni egyhamar :) Tehát, ha bárki feleslegesnek érzi magát mert nincs munkája, bátran tudom javasolni hogy jöjjenek át hozzám kicsit kerti munkára, házi munkára, esküszöm nekik hogy hasznosnak fogom gondolni a munkájukat ha csak ez kell :D A legfontosabb, hogy az ember tudja lekötni magát, tudja lekötni a szabadidejét, becsülje meg minden percét ami nincs beosztva. Az élet élvezése is művészet. Sokan csak tepernek előre, célokat kergetnek, közben viszont belül nem boldogok. Arra várnak, hogy majd ha elérik x-y céljukat, majd boldogok lesznek, pedig ez egyáltalán nem biztos. Néha meg kell állni, és megbecsülni az apró dolgokat. A kötetlen munkahelyi foglalkozás, amiért ugyan annyi pénzt osztanak mint azért ha gürizel, nem negatívum, hanem maga a life-hack.
2019. nov. 13. 14:04
 16/21 A kérdező kommentje:
A kihívásokról meg annyit, hogy én a magánéletben SAJÁT MAGAMNAK állítok fel kihívásokat, amelyek teljesítésével a SAJÁT önbecsülésemet növelem. Edzés, futás, sport, művészetek, festés, rajzolás, írás, és még sorolhatnám. Ha van olyan időd amit magadra szánhatsz, akkor polihisztorrá is nevelheted magad.
2019. nov. 13. 14:06
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Szóval egy polgármesteri hivatalban vagy ügyeletes őr, gondolom, azért nem vagy agyon fizetve. Na, vannak emberek, akik szeretik a kihívásokat, szeretik látni a munkájuk eredményét, meg mondjuk szeretnének is fejlődni a munkájukban. Ezek az emberek már rég elmentek a te munkahelyedről és lehet, hogy többet dolgoznak, de lehet mikor este hazaérnek, elégedetten fekszenek le aludni és talán már jobb beosztásban, magasabb bérért dolgoznak.

Nincs semmi baj azzal, hogy neked megfelel az egésznapos semmittevés, hogy elvagy a kis közalkamozotti fizetéseddel, meg a semmi kihívással, de nem kell hülyének nézni azokat, akik szeretik hasznosnak érezni magukat, meg nem büdös nekik a munka.

2019. nov. 13. 16:45
 18/21 A kérdező kommentje:
Nem is azokra gondolok, akik magasra törnek nagyobb fizetésekért. De volt konkrétan olyan takarítónő kollégám, aki nem tudott mit kezdeni magával, mikor épp nem volt munka, csak lökődött erre, lökődött arra, aztán végül elkezdett később bejárni, korábban hazamenni, mire ki lett rúgva. Aztán most ott dolgozik a sarki mosodában, megszakad minden nap, ugyan annyit keres mint itt keresett. Ennek akkor mi értelme volt?
2019. nov. 13. 18:19
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

14-es vagyok

Hát, én meg szeretem a munkámat, és őszintén úgy gondolom, hogy a hosszútávú projekt amin dolgozunk, egy nagyon jó dolog lesz, így szívesen dolgozok rajta.

A szabadidőt is szeretem, de akkor meg inkább nem munkahelyen ücsörögnék. :))

2019. nov. 14. 09:11
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Én a kérdezővel értek egyet.

Egy dolog miatt. Hiába csináltam én is plusz munkát, jól teljesítettem, jelentkeztem külön feladatokra stb.. Még se becsültek meg sose kaptam pozitív jelzést pedig mások szerint is kaphattam volna. Az volt előre tolva aki tudta hogyan kell benyalni a főnökségnek. Nem az aki valóban dolgozott is.

Én innentől kezdve bárhol vagyok elvégzem azt a munkát amit rám szabnak de pluszt nem vagyok hajlandó vállalni. Max akkor ha látom ennek foganatját is. Sok negatív tapasztalatom van munka területén.

Ugyanakkor azt az embert is megértem aki nem szereti ha nincs munkája mert inkább pörögni szeret. De még mindig a kérdező munkája mint egy kasszás vagy gyári munka.

Másrészről az adott munkakört is el lehet végezni úgy, hogy nem szakadsz meg benne. Még mindig értelmesebb mint egy gyárban robotolni sz.r éhbérért vagy kasszáskent dolgozni szintén alacsony fizetésért ahonnan úgy se lehet előre törni. Persze nem csak ezek a munkák léteznek.

De azt elmondhatom nyalni ha nem tud az ember, úgy se lép előre.

A magyar cégek nagy része ilyen.

2020. aug. 17. 17:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!