Csak szerintem nagyon képmutató dolog, amikor olyanok hirdetik a "merj élni és kockáztatni" jellegű lózungokat, akiknek mindig megvolt a stabil hátterük?
Most láttam egy gazdasági egyetemi szakon végzett komoly pozícióban dolgozó csaj fb adatlapját rajta ezzel az idézettel:
"Kockázat nélkül nincs siker. Tudod mi van kockázat nélkül? Egy felejthető élet."
Természetesen nem egy kisegérről van szó, hanem egy elképesztően csinos, szőke, gazdag bombacsajról (akit érdekel privátban írok bővebben) akiről ordít, hogy soha az életben nem találkozott nehézséggel, akadállyal, mindent megkapott elsőre. De rengeteg hozzá hasonló kvalifikált, jó adottságú ember mantrázza ezeket a "tegyél magadért" meg "nincs beteljesíthetetlen álom" közhelyeket. Tőlük szívesen megkérdezném, hogyha a 2 szakmunkás szülője közül akár csak az egyik meghalt volna fiatalkorában (de még ez se szükséges elég, ha nem tudják fizetni neki az albérletet és emiatt nem mehet továbbtanulni, hanem dolgoznia kell idő előtt), akkor egy hasonló családi- vagy anyagi tragédia mellett, hogy tudták volna elérni a céljaikat és kiteljesedni. Vagy csak akkor könnyű osztani az észt, ha az illetőnek csak megszületnie volt nehéz?
Na, a lényeget sikerült lehagynom:
Egy nagyon jó barátom nyolc évesen megvakult. Képzelheted, ez mekkora törés volt neki, aztán két évvel később elvesztette a szüleit egy autóbalesetben.
Tudod, hova megy két hónap múlva? Svájcban síelni. Igen, vakon síelni. 12 éves kora körül elhatározta, hogy nem akar a vaksága és a szülei halála miatt rossz életet, ezért rengeteget tanult, eljárt sportolni, sok barátot szerzett. Mindezt úgy, hogy feldolgozta a szülei elvesztését (ami ettől függetlenül egy örök seb marad neki) és a vaksága ellenére megtanult úgy élni, mint egy látó ember.
Fantasztikus élete van a két tragédia ellenére, mert tett érte, hogy ne süllyedjen el a vesztőben.
Az ő jelleme és élete szerintem egyszerűen példaértékű.
Nehèz kèrdès, egyet is èrtek vele, meg nem is. Gondja mindenkinek van, de nem mindegy, hogy vagy beletörődünk, vagy teszünk èrte, a megoldásèrt. Attôl, hogy valakinek pl.:Maserati-ja van, mèg nem biztos, hogy boldog.
Èn most belementem egy meredek dologba,megvan a szülői háttèr, de az egèszsègemmel gondok vannak. Akkor mit csináljak? Adjam fel?
Nem feltètlen a stabil hátteret kell figyelembe venni a haladáshoz, hanem az akaratot, az igyekezetet.
32-es te csak kötözködni tudsz.
Kapcsolatépítés.
Mi közöd hozzá,mások segítettek neki.
Tudod a sikeres emberek kapcsolataikkal segítik egymást.
Kevin Trudeau: ,,Ha megvakarod a hátam én megvakarom a te hátad.".
Picit többet tett le mondjuk Szabó Peti,mint a sok magyar aki a kormányon át mindent szíd,csak magukba nem szállnak,aztán otthon megy a sipàkolàs a panelban.
Ettől picikét előbbre van a Szabó Péter,ő él boldog harmónikus életet csak ez számít.
Az emberek csak azt felejtik el, hogy mindenki máshonnan indul. Nemcsak a körülmények és a neveltetés nagyon eltérőek, hanem a jellem, a lélek, az idegek, a test ERŐSSÉGE is!
Amilyen körülmények között valaki öngyilkos lesz, másnak meg se kottyanna ugyanaz!!!
Lehet itt extrém példákkal jönni, pl. a vakon síelés, de az 1 a 10 000-ből!
Egyik féltestvéremmel borzalmasan bánt az anyja, konkrétan a másik gyerek születése óta utálta. Az anyja is tanulatlan és konkrétan elmebeteg, évekig szállón éltek. Az anyjuknak hol volt munkája (őr), hol nem... A féltesóm aránylag egészséges mentálisan, de azért valamekkora stikliket örökölt. A középiskolát félbehagyta, otthonról eljött (hála Istennek), jelenleg dolgozik.
Az ő helyzetében hogyan oldanátok meg? Valószínűleg sérült, borzalmas közegben nőtt fel, nem túl kulturáltan viselkedő emberek között.
Először fel kell ismernie, hogy min, miért és hogyan kell változtatnia, utána hatalmas pénzösszeg kell neki, terápia kell, sulikat elvégezni; valószínűleg aludni se sokat fog ez alatt az idő alatt.
Jó, tanuljon az ember.
Mit? Honnan legyen rá pénze?
Hogyan ismerje fel, hogy mi érdekli? Egyáltalán számít ez? Piacképes az, ami pont érdekli?
Munka mellett nem mindent lehet megtanulni, pl programozni nem. Egy lutri, hogy sikerül-e összegyűjteni annyit tudást és elhelyezkedni vele...
Nem minden tanfolyam/szak olyan, hogy bejársz órákra, figyelsz, majd vizsgaidőszakban van pár kemény heted és levizsgázol. Van, ahol folyamatosan tolni kell a tanulást, akár az iskolai tananyagon felül mellétanulni.
Honnan lesz rá pénz? Hitel? Ha nem tud hitelt felvenni?
Jó, felsőoktatás esetén diákhitel, 45 éves korig. Reménykedés, hogy vissza fogja tudni fizetni...
Mi piacképes annyira, hogy most egy 25/30/45 éves ember elkezdi MUNKA MELLETT és tuti, de TUTTIIII el tud majd helyezkeni vele?
Lehet otthagyom a sulimat, ha mondtok valami tuti receptet! Amihez csak szorgalom kell és tuti, de tuti.
Amúgy...
Megéri a teperés?
Most tényleg az én példám jön.
Én elvégeztem egy alapszakot, tök lelkiismeretesen, sokat tanulva, mellétanulva, önkénteskedve, minden. Utána a jogsit csináltam meg és 2 képzést, ami az alapszakot egészítette volna ki (együtt járnak, sok más ismerősömnek is megvan mind a 3). A 2 OKJ-t már nem olyan keményen csináltam plusz nem voltak nehezek, de az akkori élethelyzetemből adódott, hogy alig-alig volt szabadidőm és csak futottam-futottam. Sajnos ez a 3 (ami ugye igazából 1) nem jött be.
Egész pontosan 1 és negyed éve képzem át magam. Olyan keményen, hogy alap, hogy munka után esténként, sokszor lefekvésig, hétvégén, sőt, péntek délután is.
A tanulásra fordított összeg tavaszra éri el a 1,5 millió forintot, jó, ennek egy kisebb része hitelből.
Elképzeltem már párszor, hogy például autóbaleset ér.
Annyi erőm van még a halálomig, hogy végiggondoljam az életemet.
Mit látnék? Hogy folyamatosan tanultam. Félelem miatt, mert nem elégedtem meg a jelenlegi helyzetemmel. Barátom egyszer volt, kvázi rövid ideig;a baráti körömre néha időt préseltem valahonnan, a hobbijaimmal alig foglalkoztam, rohantam és futottam.
Nagyon megbánnám. Szóval ezért is reménykedem, hogy nem ér autóbaleset az elkövetkező pár évben. :D Vagy olyan gyorsan történjen, hogy ne tudjak róla... Azzal lehet jobban is járnék.
Te is csak a mondandóm lényegét látod.
Évek óta nagyon jó barátok vagyunk, nem "szereztem valakit". Ő segített nekem, én segítettem neki.
Tudod, vagy inkább nem tudod, az egyetemekre tanulással jut be az ember. Ezért tanultam, az országban egy ember se ismertem, amikor kimentem. Nem kell jönnöd az elméleteiddel.
35-ös aludjon kevesebbet és tanuljon helyette.
Állandóan ez az alvás.
Schwarzenegger: ,,Siess az alvással,mert amíg alszol más pénzt keres."
Alvásból szépen lecsípni akár több órát és a tanfolyamhoz otthon gyakorolni,tanulni megállás nélkül.
Szerintem megéri a teperés,mert ha én se tepertem volna én se lennék olyan poziban mint vagyok,hanem lehetnék szürke kisegér.
Miért lenne képmutató?
Ha mindenki az alapján gondolkozna, hogy mi az ami bántja a lúzerek lelki világát, akkor sehol nem tartana a világunk.
# 37
Az megvan, hogy az alvás létszükséglet és betegségeket tud okozni, ha valaki nem alszik eleget?
De csak hajtsd magad, majd rá fogsz jönni Te is.
Egyébként én egyszer tényleg kíváncsi lennék tételesen arra, hogy az érveimben amiket kifogásnak éreztek, annak mi lenne szerintetek a megoldása.
Elmondanám a féltesómnak.
Ami meg engem illet, végre tudnám, mit tanuljak, amit megéri.
39-es igen de elég bőven 4 vagy 6 óra alvás,meditálj.
Én úgy toltam le ELTE programtervező infó szakot,hogy heti 40 órában dolgoztam,plusz mellette edzeni jártam,angolul is tanultam,jah és beadandókat írni amikor hétfőn reggel 9-kor küldtem el a tanárnak,és alvás nélkül mentem dolgozni kávéval,energiaitallal.
Elon Musk 80 órát dolgozik egy héten,Bill Gates is,Trump is.
Schwarzenegger is mondta siess az alvással mert amíg alszol más pénzt keres.
Mi a piacképes szakma?
- Programtervező,mérnökinformatikus
- matematikus
- Pénzügyi matematikus
- Elemző közgazdász
- Asztalos
- Hegesztő
- Villanyszerelő
- PLC,CNC programozó
Soroljam még?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!