Miért van az, hogy a legfeljebb szakmunkás végzettségű emberek jelentős része szerint a szellemi munka az nem munka?
Akikkel eddig találkoztam legfeljebb szakmunkás végzettségű emberekkel Ők rendszerint a szellemi munkát nem tartották munkának (ritka kivételektől eltekintve). Például apától folyton megkapom azt a letolást, hogy a programozás és a Wikipédia-szerkesztés az nem munka, miért nem dolgozok inkább... :-/ (A Wikipédia-szerkesztés miatt pláne azért kapom meg a letoltás, mert azért nem kapok pénzt és azt azért nem tartja munkának. Ezek szerint az önkéntes munkát nem tarja munkának, érdekes...)
Miért van az, hogy a szakmunkások szerint a szellemi munka nem munka? Egyikük sem képes értelmesnek mondható indoklást adni arra, hogy a szellemi munka szerintük miért nem munka, csak annyit képesek válaszoként odabökni, mint például "az akkor sem munka" vagy, hogy "egész nap ülni és gépezni az nem munka" (De, ha vannak, akik ezzel pénzt csinálnak és/vagy értéket állítanak elő vele, akkor miért ne lehetne munka?). Valakinek sikerült már valakiből érdemleges választ kicsikarnia miért nem számít a szellemi munka munkának?)
(Ha ennyire nem munka nekik ez, akkor nem is értem miért nem mentek el valami olyan páylára, ahol kamatoztathatják kimagasló szellemi értelmüket... Biztos degeszre kereshetnék magukat a szellemi tevékenységükkel, ha ez ennyire nem munka nekik.)
Azért, mert nem is tudják elképzelni, hogy mit lehet ülni egy számítógép előtt egész nap, mikor csak oda kell menni megfogni az a valamit, megpiszkálni és kész a munka. Egyszerűen el sem tudják képzelni.
Mondjuk az önkéntes munkát/hobbit, ami szintén szellemi nem keverném ide. Lásd wikipédia
Azért, mert nekik más a munka fogalma és az alapján igazuk is van.
Tényleg nem lehet összekeverni egy betonkeverést a programozással, mert az egyik elég nehéz fizikai tevékenység, a másik meg ebből a szempontból nézve csak bohóckodás.
"Mintha a szakmáknál nem kellene gondolkozni,szellemi munkát végezni,ha"
Persze, ez meg a másik, amikor a sok agyatlan azt hiszi, hogy egy szakmunkás nem végez szellemi munkát.
Van egy olyan érzésem, hogy egy asztalosnak több gógyi kell a bútor tervezéshez, mint neked a Wikipédia kattingatáshoz, amitől úgy oda vagy :D
Imádom amikor a sok Excel huszár elhiszi magáról, hogy mekkora agytröszt, főleg, hogy ért a fénymásolóhoz is.
A szakmunkát én tisztelem és munkának tartom... Azonban a másik oldalról ez valahogy nem történik meg.
Amúgy... Szoktam fizikai tevékenységet végezni, szóval nem kell segítség a vizes palack kinyitásában. :D (Járok karate edzésre, szerintem kellően megterhelő, ha tényleg normálisan csinálja az ember. + Ház körüli fizikai munkákat is végzek, például fűnyírás (tudom, ez nem annyira megterhelő). De kellett már dolgozzak diákmunkásként kastélyfelújításnál, ahol a betonkeverésnél segédkeztem, illetve csináltam árokpucolást is 40C°-s melegben.)
Akkor nem értelek?
Ők azt nézik, hogy mennyire megterhelő egy munka.
#2: +1
És: 2. Mivel a szellemi fáradtságot nem ismerik, nem értik, zavarja őket, hogy látszólag munka nélkül is lehet pénzt kapni.
3. Nem bírtak ésszel idáig jutni, és ez is zavarja őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!