Ciki, ha ennyire műveletlen vagyok történelemből?
Kis túlzással fogalmam sincs arról, hogy mi történt a 20. században. Sosem szerettem a történelmet, így azokat a dolgokat is elfelejtettem, amit annak idején megtanultam, tehát a középkorról, ókorról sem maradt meg szinte semmi.
De azt nem tartom gáznak, hogy ezekről a régmúlt dolgokról semmit sem tudok, hiszen olyan rég volt már.
De az, hogy valaki ne tudjon semmit sem a 20. század történelméről, szerintem ritkaságnak számít, szóval ezt kínosnak érzem kicsit.
Kamaszként egyre kevésbé érdekelt a tanulás, főleg a történelem, ezért mikor gimnázium 4. oszályába a 20. század következett, meg sem tanultam. Valahogy sikerült 3-assal leérettségiznem töriből, és tudom a két világháború dátumát (kezdés, befejezés, és Hitlerről is tudok) de ezenkívül semmit. Fogalmam sincs a háború menetéről, arról, hogy mi történt 56-ban, a vietnami háborúról sincs gőzöm se, hogy miért volt, mi történt akkor, meg semmi egyéb dologról.
Ez nagyon égőnek számít? Vagy megdöbbentőnek esetleg? Vélemények?
Annyi lényegtelen vacakkal tömik az iskolákban az ember fejét, hogy nem csoda, ha sok minden kiesik 1-2 éven belül. Bár ezzel sokat mondok szerintem, mert én például egy 4-5 versszakos versre, amit 4 órán át tanultam kemény 1 napig emlékszem kb. nagyjából jól. Évszámokra 0.5-1 évig, ha egyszer megtanultam. Minden egyéb meg vegyes, hogy meddig marad meg. Mindig is furcsának találtam, hogy a nagymamám meg apám ennyi év elteltével is egy csomó verset és történelmi eseményt kivülről fúj. Eközben én 4 éve érettségiztem és 2 mondatra emlékszem egy versből, amit latin órára kellett hexameteresen előadni. Konkrétan oly'annyira nem tudok megjegyezni semmilyen pontos szöveget, hogy tegnap olvastam a Gyűrűk Ura híres versét többször is, az elmúlt 10-13 évben meg számtalanszor, mégsem vagyok benne biztos, hogy hibátlanul le tudom írni ezt a pár sort. Leteszteljük! :D
"Három gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén. Hét a törpe urak jussa, kiknek háza cifra kő. Kilencet a halandó ember ujján csillantson meg a fény. Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyáját terelő, Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején. Egy gyűrű mind felett, egy gyűrű kegyetlen, egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen. Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején."
Na, ez kb. 5-7 perc gondolkodásomba telt, többször javítottam emlékezet alapján és még mindig nem tudom, hogy hibás-e. Borzalmas. :D
Nyugi nincs a homlokodra írva, meg amúgy is a gyakorlatban azon kívül, hogy páran azon sopánkodnak, hogy micsoda műveletlenség stb a kutyát nem fogja érdekelni, hogy tudod vagy sem.
Én sem tudom már 99%-át annak amit suliban kellett tanulni, sőt, még a himnuszt sem tudnám kívülről, talán két sort. Mégis lett szakmám, sikerült összeszednem kocsira, most épp lakásra gyűjtögetek, és az égvilágon semmi hátrányom nem volt abból, hogy nem tudom, hogy mi történt ekkor vagy akkor vagy épp ez vagy az mikor történt.
Akit érdekel, foglalkozzon vele, de attól, hogy valaki nem tudja, hát semmivel sem kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!