Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha valaki nem jó történelemből...

Ha valaki nem jó történelemből, akkor az műveletlen?

Figyelt kérdés

Bevallom, sajnos nagyon foghíjasak az ismereteim. Soha nem érdekelt a legkisebb mértékben sem a töri, ezért csak bemagolom dolgozatok előtt az anyagot úgy-ahogy. De azt vettem észre, hogy az emberek többségének az alapműveltség majdnem hogy egyenlő a történelemmel. Elég rosszul érzem magam így, ezért úgy döntöttem, megpróbálom úgy megtanulni, hogy azért meg is maradjonak a lényeges dolgok.

De nagyon nagy baj ez? Ti mit gondolnátok egy olyan emberről, aki nem sok mindent tud töriből, de attól még értelmes?

A másik pedig, hogy a földrajz sem nagyon megy (nagyon nem, egyszerűen az sem érdekelt soha).

Hallottam már pedig, hogy művelt vagyok, de nagyon sokszor egy fatuskónak érzem magam :(

16L

2015. jan. 30. 21:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%

Nem lehet mindenki jó mindenből...engem pl érdekel a történelem, de nem az iskolában oktatott, de mondjuk kémiához/biológiához s*gg hülye vagyok nagyjából :D

De nem rágodok rajta, mindenkinek más az ízlése más témák érdeklik

2015. jan. 30. 21:58
 2/13 anonim ***** válasza:
22/F
2015. jan. 30. 21:58
 3/13 anonim válasza:
attól nem vagy műveletlen ha pl ilyen apró történelmi esemenyeket/neveket nem tudsz ,akkor vagy műveletlen ha pl olyan szintű fontos dolgokat nem tudsz pl a I/II.Világháború ideje/történéseit nem tudod vagy hasonló fontos dolgokat ami beszéd témába jöhet,de igazából manpsága 21.században az ilyen dolgok nem jönnek szóba az embereknél..(sajnos)
2015. jan. 30. 22:00
 4/13 anonim ***** válasza:
45%
Nem vagyok jó történelemből, de jól tudok angolul, több hangszeren játszom, tájékozott vagyok a nyelvészetben, filozófiában, programozáselméletben. Ha ennek ellenére műveletlennek neveznek azért, mert nem mélyültem el egy olyan tárgyban, ami untat, nem érdekel.
2015. jan. 30. 22:00
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Akkor vagy műveletlen, ha az ismereteid hiánya miatt nem tudsz hozzászólni az aktuálpolitikai témákhoz sem - ugyebár a múltból következik a jelen, a jövő.

Természetesen a történelem nem is csak az adatokról szól, hanem megtanít gondolkodni azáltal, hogy bizonyos történések között párhuzamot kell vonnod, hogy megértsd az adott témakört. Ezt a logikus gondolkodást pedig máskor is alkalmazhatod, ami nagyon hasznos.

De azért erre ráérsz még. Ha majd te is szavazhatsz, akkor biztos igyekezni fogsz utánaolvasni a szimpatikus pártok múltjának, ez pedig már egy lépéssel közelebb fog vinni a komolyabb témákba való merüléshez.

És persze érdemes néha belenézni a híradóba, figyelemmel követni az eseményeket.

Viszont semmiképp se keseregj, hogy ha most ez az egész nem érdekel, inkább koncentrálj arra, amiben igazán jó vagy. Kellenek a sikerélmények, és a feltehetőleg kiemelkedő érzéked révén meg is lesznek töri nélkül is :)

2015. jan. 30. 22:15
 6/13 Vree ***** válasza:
100%

Az az igazság, hogy suliban -szerintem -ritka szxrul tanítják a történelmet. Bemagolsz egy csomó évszámot, uralkodónevet, de a valóban fontos, történelem folyását meghatározó okokról szerzett ismereted nulla. A 20. századig, amire a legjobban kellene emlékezni, mert a rokonaid benne éltek, meg el se juttok.

Ha rendbe akarod rakni magad, hogy ne legyél bunkó, beszélgess inkább róla a szüleiddel/nagyszüleiddel, olvass jó ismeretterjesztő könvyveket.

Földrajz is hasonló: geológiát kell tudnod valamennyit, csillagászatot kell tudnod valamennyit, országok/fővárosok nevét és elhelyezkedését szintén tudnod kell, ez alap.

De hogy mondjuk be tudod-e rajzolni, hogy Észak-Dunántúl fő kiviteli cikke a kőszén és a malac (úristen, micsoda marha feladatokat tanítottak néha nekünk), azt nyugodtan töröld. Ha komolyan érdekelni fog az ipar valamikor, úgyse ilyen gyerekes szinten fogod értelmezni.

2015. jan. 30. 22:30
 7/13 Vree ***** válasza:
91%

Amúgy az a szomorú, hogy ezek állati érdekes dolgok.

Mondjuk hogy hogy épül fel a Föld talaja belülről kifelé, hogyan rakódnak le a földtörténeti korok maradványai a felső rétegekben (hogyan lesz mondjuk fosszilis tüzelőanyag a halott állatokból/növényekből). Miért pont azokat a kémiai elemeket (fémeket stb.) tartalmazzák az egyes rétegek,, hogyan függ ez össze az atmoszférával, egyáltalán hogyan alakult ki ez a bolygó és hogyan működik nap mint nap. Mondjuk hogy működik a nitrogénciklus körforgása. Miért valamilyen halmazállapotban vannak a dolgok, pl. miért van több folyékony víz, mint pára és jég. Hogy nézne ez ki, ha egy másik bolygón lennénk.

Történelem, hogyan határozza meg az élelmiszertermelés szintje, hogy milyen szakmák lehetségesek. Mi a pénz, miért használjuk? ebből hogyan jön le egy olyan dolog, hogy 'gazdaság'? hogyan lehet egy társadalmat fenntartani, egyáltalán miért csináljuk? hogyan veszi rá valaki a többieket, hogy kövessék? mit gondolnak az emberek egy-egy korban a világról, mik a mindennapi tapasztalataik, a lehetőségeik, a vágyaik, az ismereteik? milyen érzés volt egy másik korban élni? hogy nézett ki mondjuk egy vicc abban a korban? miért alakultak ki a nyelvjárások, ahelyett, hogy mindenki ugyanúgy beszélne? miért voltak egyes kultúrák és vallások sikeresebbek? milyen kultúrák voltak más kontinenseken, akik esetleg teljesen más és eredeti módon látták a világot? milyen figura volt X vagy Y uralkodó vagy történelmi személy, ha közelebbről megismerted? ki a kedvenc szereplőd, kiaz aki lehet hogy fontos pozícióban volt, de utálatos/gonosz?

Amikor a kezedbe veszel egy rendesen megírt ismerettejesztő könyvet, sokszor úgy lehet érezni, hogy ez a legizgalmasabb téma. Ezek is ugyanolyan emberek voltak, mint te, néha hülyeségeket csináltak, megvoltak a maguk hibái, de megvoltak a nagy pillanataik is.

Azt külön sajnálom, hogy a 20. századra nem szánnak több időt, hiszen itt tele vagyunk olyan emberekkel, akiktől rengeteget lehet tanulni és akiknek a munkája a te életedet is befolyásolja, vagy akiknek az élete bármikor megismétlődhetne ma is újra.

2015. jan. 30. 22:51
 8/13 anonim válasza:
17%

Szerintem az nem műveletlen ! Csak szimplán nem érdekel ! Mondjuk ezt megértem ! Őszintén a törtenelm mire jo ? Semmi értelme sincs ! Max akkor ha töri tanár leszel ! De amúgy az életben nincs értelme hogy tudd hogy mikor van a Mohácsi csata ! Jo egy két dolgot nem árt tudni hogy pl mikor volt a világháború, meg a magyarok múltját ( hoy ha lezs gyereked ne legyen az hogy egyáltalán nem tudsz semmit ) de en is igy voltam , hogy bemagoltam a torit azt mostanra nem tudok belőle semmit ! Tudtam 1 hétig azt úgy elszállt a tudás hogy csak na ! Csak az marad meg benned ami igazán érdekel ! A töri sztem nem sok ember Számára érdekes vagy egy két dolog benne amibe lehet valami de szerintem ez egy nagy hülyeség !! Szegény gyerekeket minek kell evvel fárasztani ! A mai fiatalokat csak a telefonok meg a számitógépes játékok érdeklik !

( amúgy en is még mai fiatal vagyok , csak ahogy leírtam a válaszomat olyan mintha nem is 16 éves lennék ) :)

2015. jan. 30. 22:58
 9/13 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat, sok mindenben egyetértek veletek.

A mai kor eseményeit azért próbálom nyomon követni, de sokszor annyira lehangol, vagy éppen feldühít, viszont ezeket én is fontosnak tartom.

Azzal pedig teljesen egyetértek, hogy rosszul tanítják a történelmet. A rengeteg felesleges dolog között, amit számon kérnek, elveszik a lényeg, az érdekes kitérőkre, mint például egy király személyisége (amitől talán meg is jegyezném) pedig alig van idő. És ugye az a rengeteg évszám, abban is teljesen el lehet veszni... Ekkora mennyiségű anyagban nem tudok elmélyedni, felszínes az egész, és már rég el is ment a kedvem tőle. Legalábbis én így látom, de ebben a saját bénaságom is vastagon benne van azért.

Nekem mindig is érdekesebb volt mondjuk az irodalom, vagy a nyelvek, a mitológia (bár ez beletartozik végülis a történelembe), a filmművészet, vagy most újabban a biológiát is nagyon megszerettem, ezeket igyekszem is jobban megismerni/tanulni, csak sok időt elvesz az, hogy valahogy felhozzam magam abból, amiből nem vagyok jó, vagy csak maga az idegeskedés, hogy mennyi mindent nem tudok még. Ezt muszáj volt már kiadnom magamból, de úgy örülök, hogy megértitek.

2015. jan. 30. 23:18
 10/13 anonim ***** válasza:
89%

#8-as.

Ezek szerint téged a történelmen kívül a nyelvtan is hidegen hagy.

Nem azért tanul az ember, mert kötelező, beleverik a fejébe, hanem azért, mert joga van hozzá.

Joga van döntést hozni.

Ha nem szeretné, ne figyeljen oda, tanköteles kort betöltve pedig iratkozzon ki.

Egyébként, egy dologba nem gondol bele senki..a jövőt a történelemben kell keresni.

A történelem határozza meg napjainkat, a történelem határozza meg a jövőnket.

Nem fogok senkit sem műveletlennek nevezni attól, mert nem érdekli a történelem, és nem jártas benne, de akkor tiszteljük már meg egymást azzal, hogy nem kezdi el ócsárolni.

2015. jan. 30. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!