Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha valaki nem jó történelemből...

Ha valaki nem jó történelemből, akkor az műveletlen?

Figyelt kérdés

Bevallom, sajnos nagyon foghíjasak az ismereteim. Soha nem érdekelt a legkisebb mértékben sem a töri, ezért csak bemagolom dolgozatok előtt az anyagot úgy-ahogy. De azt vettem észre, hogy az emberek többségének az alapműveltség majdnem hogy egyenlő a történelemmel. Elég rosszul érzem magam így, ezért úgy döntöttem, megpróbálom úgy megtanulni, hogy azért meg is maradjonak a lényeges dolgok.

De nagyon nagy baj ez? Ti mit gondolnátok egy olyan emberről, aki nem sok mindent tud töriből, de attól még értelmes?

A másik pedig, hogy a földrajz sem nagyon megy (nagyon nem, egyszerűen az sem érdekelt soha).

Hallottam már pedig, hogy művelt vagyok, de nagyon sokszor egy fatuskónak érzem magam :(

16L

2015. jan. 30. 21:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Én azt tartom műveletlennek, aki nem ér el egy bizonyos alap szintet az összes alap "tudományágban". Ha egy Nobel-díjas fizikus nem tudja azt sem, hogy a második világháború legalább körülbelül mikor volt, vagy hogy Gabon melyik kontinensen van, vagy hogy ki most az országa kormányfője, akkor műveletlennek tartom (bár szerintem ilyen ember nem létezik). Nem csak a töri a lényeg. Szomorú látni, hogy sok 50-60 éves ember, már kb írni és számolni is elfelejt.

https://www.youtube.com/watch?v=vtazw8C37TI

Ki volt a haza bölcse?

Melyik napon tört ki a magyar forradalom 1848-ban?

Ki volt az államalapító király?

Mikor született Jézus Krisztus?

Itt meg a második rész:

https://www.youtube.com/watch?v=gD6fxHKiukU

Azért az elég gáz, ha ezekből nem tudsz akár egyet is.

2015. jan. 31. 16:33
 12/13 anonim ***** válasza:

"Ha valaki nem jó történelemből, akkor az műveletlen?"

Szerintem erre a legtöbben valószínűleg azt mondanák, hogy igen. Kérdés persze, hogy mi számít "nem jó"-nak és mi általános műveltségnek.

Régen én is utáltam a törit. Az elmúlt dolgok úgysem jönnek vissza, mondtam, minek akkor tanulni róluk? Miért nem koncentrálunk inkább a mai világra, ahogy van? Azonban gimiben kaptam egy rendkívül keményen követelő, de nagyon profi töritanárt, akinél egyszerűen nem lehetett nem teljesíteni. Bármit is gondoltam, magoltam, mint a gép. És nem bántam meg. Az az ember olyan alapos tudást adott át, aminek azóta is hasznát veszem.

Mert a történelem nem csak arról szól, hogy mi volt régen. Nem annyira az uralkodók, pontos évszámok, csaták helyszínei érdekesek, mint a folyamatok átlátása, a mai status quo kialakulása. Hogy mi vezetett el addig a pontig, ahogyan ma ismerjük a világot. Mi a jelentősége bizonyos tényezőknek. A történelem tanította és tanítja folyamatosan meg nekünk, hogy hogyan a legoptimálisabb szervezni egy társadalmat. Ráadásul a történelem nem egy elszigetelt dolog, rengeteg mindennel átfedésben áll. Társadalomtudományokkal, ideológiákkal, földrajzzal. A történelemből tudjuk, hogy mi vezet egy válsághoz, hogy ahol válság van, ott megjelennek a radikális pártok, hogy ahol radikalizálódnak az emberek, ott hamar kialakulhat diktatúra. A történelemből tudjuk, hogy háború után nagyon alacsony szintre esik vissza az öngyilkosok aránya. A történelem segít annak megértéséhez, hogy miért olyanok az USA-ban a fegyvertartásra vonatkozó szabályok, amilyenek. A történelem segítségével értheted meg, miért olyan a magyar választópolgárok választási magatartása, amilyen.

Egyszerűen fogalmazva: igen, kell a műveltséghez. Nagyon is. Talán az egyik legfontosabb eleme. Persze ettől még nem kell, hogy érdekeljen. Engem is elég korlátozottan érdekel, pedig azt hiszem, kifejezetten jó vagyok belőle az átlaghoz képest.

A másik jó hírem pedig az, hogy attól nem kell félned 16 évesen, hogy le vagy maradva. Pillanatok alatt behozhatod, ha akarod. :) De azt is hozzátenném, hogy azzal meg nem kell törődnöd, mit gondolnak rólad mások. Ha zavarnak a műveltséged fehér foltjai, akkor dolgozhatsz ezen, de akkor tedd ezt, ha jobban meg akarod érteni a világot, ne pedig azért, mert egyesek ezért kicikiznek. Kérdezted, hogy mit gondolnánk egy olyan emberről, aki értelmes, csak nem ismeri a történelmet. A válaszom az, hogy semmivel nem becsülném kevesebbre. Ezerszer fontosabb a bölcsesség, az élettapasztalat, az intelligencia, a józan ész.

2015. febr. 1. 22:34
 13/13 anonim ***** válasza:

Vannak bizonyos alap dolgok amikkel illk tisztaban lenni. Nem csak törtenelemben,hanem egyeb területein is az eletnek.

De mindenből nem lehet jonak lenni ezert kell megtalalni ami neked megy,es olyan körökben mozogni.

Egyebkent ha 16 evesen ez eszedbe jutott,te szerintem nem leszel műveletlen ber :)

Nem elkeseriteni akarlak de ha egyetemre akaraz menni akkor rájössz hogy a törinek köze sincs ahhoz hogy "hatalmas anyag" legyen..

2015. febr. 2. 01:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!