Miért gond az, ha így válaszolok a területi kérdésekre történelemből?
A tanár mondta, hogy nem épp jó válasz, de nem mondta miért.
Pl h Etelköz hol van.
Arra azt válaszoltam, hogy a mai Ukrajna és Moldovai köztársaság területén.
Vagy Illíria provincia : A mai Szlovénia, Horvátország és Bosznia területének egy része.
Miért hibásak ezek?
Hisz ott van a "mai" jelző, plusz így azért körülhatárolhatóbb, mintha azt mondanám, hogy "A Fekete-tenger fölött"
Miért hibásak ezek?
Mert mondta, hogy az érettségiben sem, vagy nehezen fogadják el az ilyen válaszokat.
De miért?
Urál-hegység az nem a MAI Oroszország területén van? De.
Nem úgy értem. Ha nincs pontos definíció rá, csak el kell helyezni.
Például mondjuk a Donyeck-medence.
Sztem pontosabb def. hogy a mai Ukrajna és Oroszország határán van, mint hogy a Fekete-Tengertől északra.
Vagy rosszul gondolom?
Szerintem ezek általánosságban elfogadható válaszok, de nyilván függ a pontos kérdéstől és a szövegkörnyezettől is. Érettségin a javítási útmutatótól függ, hogy mennyire felelnének meg.
Etelköz esetében mondjuk szerencsés lenne bemondani legalább az egyik folyó nevét, de ha valóban odarakod a "mai" jelzőt, akkor az általad említett példák bőven elfogadható formában adják meg a földrajzi területet.
Bár esetleg szerencsésebb lenne a tanártól közvetlenül megkérdezni, miért nem tartja jónak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!