A 'mai ember' gyomra miért bir kevesebbet, mint elődeinké?
Arra értem, hogy mostanában a társadalom szinte felének van valamilyen érzékenysége, csomó kaját nem bir megenni, mert valami baja lesz tőle. Vegyük csak a lisztérzékenységet és a laktózérzékenységet, de még van egy csomó.
21 éves létemre sorra jönnek elő nekem is az ilyen bajaim, a paradicsomtól már savam lesz, a tejtől megy a hasam és a hagymától egész éjjel rosszul vagyok, holott mindegyiket szeretem/szerettem és birtam is enni mindig.
Nagyszüleim bármit megesznek, tatámnak rendszeresen egy csupor tej a vacsorája. Illetve egy csomó idősebb embert ismerek, akiknek semmi bajuk a kajától.
Ez miért lett igy? Ki/mi a hibás? Talán az észrevételem téves?
A méreg miatt.
Nézd meg a "la belle verte" című filmet.
Amikor egy ember úgy születik, hogy egy olyan ember hordja ki, akinek születése előtt óta van valami genetikai hibája egy életen át tartó mérgezés miatt, ne csodálkozzék. :)
A laktózérzékenység az nem új keletű dolog. Annyira nem, hogy az evolúció során az eredeti állapot az hogy csak csecsemőként tudsz tejet inni, tehát épp az a mutáció hogy egész életedben tudod bontani a laktózt!
A gluténszenzitív enteropátia pontos kialakulása ha jól tudom nem ismert, de szorosan összefügg a genetikával.
Milyen más gyakori ételintolerancia van?
Régebben pont hogy több laktózérzékeny volt, úgy szokott hozzá a fehér ember. Olyan kultúráknál ahol a tej ivása kisgyermek kor után megszűnik a többség ma is laktózérzékeny.
Amúgy meg ahogyan eddig is írták, régen is voltak ilyen emberek, csak szenvedtek.
Régen is voltak ilyen problémák, csak eltűrték. Anno sokmindent lerendeztek egy legyintéssel, sokan idejekorán ki is haltak tőle. De már Hippocrates is tett feljegyzéseket ételallergiákkal kapcsolatban, pedig ő sem mai csirke.
Ez épp olyan, mint hogy régen nem voltak autisták meg emberek tanulási nehézségekkel. Persze hogy nem, az autista retardált volt vagy különc, tanulási nehézségeket meg ráfogták arra, hogy rossz a gyerek. Arról nem is beszélve, hogy dédszüleink közül sokan épphogy csak írni tudtak és alap számításokat elvégezni.
Visszatérve a kérdésre, a tej pont olyan amihez felépült a toleranciánk. Az északi emberek jól bírják, egy ázsiai pedig a "halálán" van tőle olyan tüneteket okoz.
Nekem pár évente allergiás reakcióm lesz valószínűleg a fehérje többlettől. Semmi komoly, pár viszkető pötty. Egy hét fehérjemente diéta után semmi bajom a következő 2-3 évre.
Van amikor rendes csalánkiütésem lesz de legutóbb csípés szerűek, aprók voltak, hamarabb gondoltam arra, hogy bolhás a macskám, vagy egyéb apró vendégünk van, mint hogy allergiás reakcióm van. Egy mezei parasztember sem jutott volna többre.
Érdekes dolgokat irtok!
Aki meg mindenkit lepontoz, elmehet a 3,14csába.
A tejes dolog érthető és logikus, már csak attól is, hogy normálisan 1-2 évig termelődik az anyábn is a tej, ergo addig kell a gyereknek.
Viszont bennem most az fogalmazódott meg, hogy ha az embernek ennyi mindenre szüksége se lenne, sőt inkább ártalmas, fölösleges ennivalók, minek csinálják őket?
Csupán a pénz miatt? De ha mindenki tudná, hogy mi az ami tök felesleges, ártalmas, nem lenne rájuk kereslet se, és sokkal normálisabb életszinvonalt lehetne produkálni...
Komolyan nem értem magunkat.
De valami bibi akkor is van, a paradicsom, hagyma zöldségek, amik épp hogy javunkra kellene legyen, nem ellenkezőleg. A babbal sincs valami rendben, attól is rosszul voltam. Almalétől dettó ég a gyomrom. Ezek mind kerti dolgok voltak, innen tőlünk, vegyszermentesek...
Lassan füvet kell ennem, vagy már nem is tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!