Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi a véleményed erről a...

Mi a véleményed erről a gondolatról? "Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni. "?

Figyelt kérdés
Ezt amúgy egy irodalomszakos ismerősömnél olvastam. Egyszer megkaptam egy kis negatívitást, amikor azt állítottam, hogy nem szeretek annyira könyveket olvasni. Illetve vannak olyan időszakok, amikor igen, beletudok merülni, és nyitottabb vagyok, máskor meg nem, annak ellenére, hogy értelmezni "tudom", és beleélni magam a különböző olvasmányokba, egy idő után figyelemzavarossá válok.

2016. ápr. 24. 21:50
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
73%

" A gondolatban sok igazság van. Az analfabéta és az is, aki nem olvas könyveket, egyaránt műveletlen marad."

Egy analfabéta is lehet nagyon intelligens , és egy olvasott ember is lehet nagyon ostoba.

Van aki képes az életből megtanulni mindent , van aki csak legfeljebb " műveltség " megszerzéséig jut el.

2016. ápr. 24. 22:44
 12/44 anonim ***** válasza:
41%

Akkor helyesbítek, hasonlítsunk össze egy irodalom szakos tanárt egy kőművessel, egy fogorvossal és egy politikussal. Nos, melyikre hasonlítana a legjobban? A politikusra, mivel az sem dolgozik, csak ül egy Parlament nevű épületben és megkapja a pénzt még a semmi munkáért is. Ebben a felsorolásban a következő lépcsőfok a fogorvos, akire már mondhatjuk azt hogy többre vitte szakmailag és munkaügyileg (már amelyik nem csak a doktorijával henceg), viszont neki még mindig könnyebb dolga van. És a legutolsó a kőműves aki elméletileg a legtöbbet dolgozik, azért elméletileg mert ebben a szakmában is van a kontár és van a valódi szakember, mondjuk ezt a két csoportot ugyanúgy rá lehet írni a fogorvosi szakmára is. Na szóval a kontár összecsapja kevés munkából a dolgokat, míg egy szakember normálisan sok munkával megépíti a házat.

Egyszóval a valódi munka a fizikai, létezik szellemi munka is amit az irodalom szakos néni, bácsi csinál, de az elévül sok esetben és nem tudom milyen hasznát veszem pl Voltaire tanításainak?? Vagy az alkoholista Villon böfögéseinek a kocsma a bordély és a templom között?? Értéktelen és felesleges töltelékhalmaz amitől az ember nem lesz több.

Azt elismerem hogy vannak jó dolgok az irodalomban, kialakulhat az embernek a sok olvasástól egy szókincs tára, de hamis az az állítás hgoy aki nem olvas könyvet az olyan mintha nem tudna olvasni. Mivel az ember elméletileg megtanulja az abc-t, a nyelvtant, és megtanul olvasni és igen, ehhez valóban kell az irodalmi munka, talán ebben a kérdésben alkothat maradandót a néni vagy bácsi, de ezt csak általános iskolában tudható főműnek. Amit a középiskolában művelnek az egy nagy vicc!

Mellesleg a szókincs kialakulhat könyvek nélkül is, pl beszélgetésekkor, filmekből, vagy egyfajta ichlet merítésből, gondolatokból amiket magad találsz ki, sokféle variáció létezik, én sem olvasok könyveket és mégis tudok olvasni, van szókincsem és nem vagyok elveszett ember.

2016. ápr. 24. 22:53
 13/44 A kérdező kommentje:

# 9 Ezzel egyetértek:) Bár nem állítom, hogy aki nem szeret olvasni, az kötelezőképpen Éjjel-nappalt néz, vagy föltétlenül baromságot néz vagy csinál.

Mi van azokkal, akik nem túl értékes könyveket olvasnak? Pl. rokoni közegből kritizálják valakinek a kedvenc könyvét, amiről elidegenedetten beszélnek, mert spiritualitásról szól, vagy más érdektelennek számító "pszichologus könyveket" bár annak ellenére, hogy népszerűek? (vagy egyből példázhatom a Szürke 50 árnyalatát)

Fiatalabb körökben pl. ha feladnak egy házi olvasmányt, az úgy érint sokakat, hogy "el kell olvasni", végig kell futni rajta, gépiesen, miközben az illetőnek nem sok marad meg ebből, annak ellenére, hogy elolvasta, nem ragad meg benne annyira, csak részben. Valahol függhet attól, hogy a tanáraik olvasásra buzdítás közben mennyire világítanak rá az adott könyv értékeire, legalábbis sokan képesen végig menni rajtuk kellendőségből, miközben nem érzékelik, vagy nem marad meg bennük annyira tágan a tartalma.

# 11 Ezzel is egyetértek, ismerek erre emberi példákat.

2016. ápr. 24. 23:02
 14/44 anonim ***** válasza:
83%
Egy értéktelen sznob mondhat ilyet aki alkalmat keres, hogy lenézhessen másokat.
2016. ápr. 24. 23:19
 15/44 A kérdező kommentje:

# 14

Az idézet Mark Twaintől származik:) Biztosan eltérőek az értelmezések, ami már emberfüggő. Az én konklúzióm az, hogy nem analfabéta az, aki nem szeret olvasni, ettől függetlenül sok értékes könyv van, amit nem lehet föltétlenül ráerőltetni másra (engem sokszor erőltetnek sok mindenben:DD).

Szerintem különbözik az a fogalom, hogy valaki "értelmezi/olvasni tud" egy könyvet, és az hogy átéli, érzelmek kötik hozzá, vagy motiválja, elgondolkoztatja.

2016. ápr. 24. 23:35
 16/44 anonim ***** válasza:
29%

"Fogadjunk 10 ezer forintba hogy nem tudna kicserélni egy kereket az autón."

És? Csak az a munka? Te meg nem tudsz házat tervezni.

2016. ápr. 25. 01:02
 17/44 anonim ***** válasza:
33%
Miből gondolod hogy nem tudok?
2016. ápr. 25. 11:37
 18/44 A kérdező kommentje:
Én nem tudom, hogy ki az a "lúdas", aki nem szeret olvasni, de feltételezem, hogy a legtöbb ember igen. Még ha nem is föltétlenül tolja magába épp az irodalomkönyveket, de sokfélét igen. Én sokszor érdektelennek éreztem magam attól, hogy nagyon sok mindenre nem vagyok nyitott irodalom terén, miközben pedig szeretem a művészeteket. Ettől függetlenül szeretek olvasni, csak épp nagyon válogatok. Vannak olyan ismerőseim akik furcsállnák, ha nem ismerem, nem olvastam "ezt-azt" a könyvet, de vannak sajátságosak, amikre hajlandó vagyok.
2016. ápr. 25. 11:40
 19/44 anonim ***** válasza:

Kérdező, rengeteg könyvet regényt olvasok, de hogy ettől nem leszek több vagy műveltebb, az fix. semmivel nem érzem magamat ettől többnek, ez egy hobbi, szórakozás. Persze nyilván ragad valamiféle tudás rám, de ez ugyan úgy ragadhat filmekből, újságokból, más emberek beszámolóiból, internetről, gyakorlatból is az emberre.

Aki meg itt a kőműveses példával offol már sokadszorra: nyilván tényleg semmi más nem számít munkának, csak amit a kőműves meg a vízvezeték szerelő csinál. Bírom az ilyen egyszerű embereket. Gondolom szerinted ezt az oldalt is a szél hordta össze, amin a hülyeségeket lököd. Még hogy a kőműves munkája nehezebb mint egy fogorvosé :D Jó vicc.

2016. ápr. 25. 11:57
 20/44 A kérdező kommentje:

Én nem akartam, hogy belemenjenek, hogy kinek a munkája nehezen, és ki-é nem!!!

Egyszerűen többször tapasztaltam olyan irodalmárokat, vagy csak irodalom kedvelő embereket, akik lekezelően szóltak, ha valaki nem ismerte ezt vagy azt a könyvet, vagy nem olvasta. Miközben a túlrágott könyvek olvasását fárasztónak tartom, annak ellenére, hogy én is megértem őket.

Megérteni/végig olvasni, és szórakoztatónak tartani meg nem úgyanaz

2016. ápr. 25. 12:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!