Idősek iránti tisztelet. Miért is?
Figyelt kérdés
Félreértés ne essék nem vagyok tiszteletlen velük de nem értem, hogy miért kéne minden idős embert kivétel nélkül tisztelnem a társadalmi normák miatt ha valamelyik az összes fiatalt csak szidni tudja, kötözködik a buszon( nem egyszer volt, hogy teljesen üres buszból fel akartak állítani, hogy márpedig nekik az a hely kell, ahol én ülök) és cifrábbnál cifrább dolgokat tesznek. Ők nem tisztelnek engem pedig embertársuk vagyok attól, mert fiatal. Miért van az, hogy mégis mindenki szinte egyből a gyermeke értésére adja, hogy ennek így kell lennie és kész. A kivételekről nem esik szó így nyilván nincs. Vagy mégis? Mit tiszteljek abban, aki a széles úton nekem jön, megtapos és még neki áll feljebb, hogy nem vágódom hasra előtte rögtön ? Ha szóvá teszem nem megfelelő modorukat illedelmesen akkor már neveletlen és tiszteletlen meg amúgy a sátántól való vagyok. Anyu szerint régebben az urbanizációk előtt az idősebbek tényleg tiszteletreméltóak voltak de én ezt nem tudhatom. Most szemét lennék akkor, hogy belül nem érzem úgy, hogy mindenkinek megkéne adnom a tiszteletet csak mert megöregedett?2016. febr. 1. 21:11
11/22 anonim válasza:
Az embereknek kölcsönösen KELL tisztelniük egymást (érts: emberi módon kell viselkedniük egymással) Ne keserítsen el, ha valaki veled szemben tiszteletlen, de te ne süllyedj le a szintjére! A tisztelet nem talpnyalás, a tisztelet megbecsülést jelent. Ha valaki tiszteletlen veled (akár ha 100 éves is) nincs joga ezt tenni veled. Viszont a megoldás nem az, hogy akkor te visszabunkózol, hanem ha elmondod neki,hogy mi nem jó így. Mindezt emberi hangnemben. Pl: "Nekem rosszul esik, hogy van egy sor üres hely a buszon, mégis az én helyemre akar a néni leülni. Miért ide szeretne ülni?" Ebben a konkrét esetben lehet, hogy van érthető magyarázata (nem tudja rendesen behajlítani a lábát, és félig nyújtva csak ott fér el), de tiszteletlenségből nem mondja el. Viszont ezzel a kommunikációval -ha jól csinálod!- teljesen megváltozhat a hangnem, és megkaphatod a neked járó tiszteletet. Erőszakkal, bunkózással ez soha nem fog megtörténni!
12/22 A kérdező kommentje:
Direkt írtam, hogy nem szoktam bunkó lenni, mert meg vagyok nevelve rendesen csak nem értek teljesen egyet azzal, hogy minden idősnek jár a tisztelet. Nem tudok egy olyat tisztelni, aki rosszindulatú, kötözködő de nem fogok ezért vele leállni vitázni csak néha a korukra hivatkozva olyanokat megengednek maguknak, hogy csak pislogok.
2016. febr. 1. 22:55
13/22 A kérdező kommentje:
Természetesen vannak nagyon aranyos idősek is őket tisztelem is és segítek is nekik ha tudok. Itt azzal van csak gondom, hogy egy életkor miatt nem kéne úgy viselkedniük, mintha én egy senki lennék és ők meg a valakik.
2016. febr. 1. 22:57
14/22 anonim válasza:
Apám mindig azt mondta az ilyeneknek: az idős kor nem kiváltság, az egy állapot. A tisztelet akkor van meg ha kölcsönös.
15/22 liliann13 válasza:
Nálunk is volt olyan, hogy a mamóka a buszra felszálláskor nyavalygott, hogy így fáj a lába, meg úgy fáj a lába, pusztán azért, hogy valaki segítsen neki felpakolni a cekkerét, meg átadja a helyét. Amikor viszont leszálltunk a buszról olyan gyorsan tudott menni (szinte már rohant a piacra eladni a kis motyóját - már nem kellett neki segítség a cipeléshez), hogy nem tudtunk vele lépést tartani. Akkor miről beszélünk? Persze tiszteli kell, ha kiérdemli, de ha csak elvárja. Na az meg a másik, hogy amikor sokan várakoznak a megállóban, ki fog előretolakodni, nem a fiatal, ó nem, az öregek, akik ingyér' utaznak, a fiatal, aki esetleg műszakból jön, és fizet a jegyért az álljon csak, az úgyis tud kapaszkodni (lehet, hogy előtte 12 órát ácsorgott a szalag mellett, de az nem számít).
16/22 A kérdező kommentje:
Na igen...Nekem is a másik kedvencem, amikor tavaly szinte reggeltől estig egyetemen voltam, mert órák+ TDK és felszállok a buszra de nem ültem le,mert nem volt hely. Erre 2 nyanyóka nagy hanggal diskurál, hogy ugyan ezek a mai fiatalok álljanak csak hisz ültek egész nap a padban ugyan miben fáradnak el?Mondjuk abban, hogy az iskolában a normális( mert van ilyen is) egész nap koncentrál és használja az agyát, ami van olyan fárasztó sokszor,mint a fizikai munka. Tudom, mert végeztem mindkettőt már. Senki nem vette el a helyüket, mert ültek de azért még így is a fiatalok cs.szegetése volt terítéken.
2016. febr. 2. 11:45
17/22 A kérdező kommentje:
Ja meg most tanulok vezetni és hát nem a fiatalok rohangálnak össze vissza az úttesten. Szét se néz csak megy át ott, ahol nem is lenne neki szabad ha rádudálsz még neki áll feljebb.
2016. febr. 2. 11:47
18/22 anonim válasza:
Én is csak azokat tisztelem, akik megérdemlik. Sajnos sokszor tapasztalom, mivel édesapám üzletben dolgozik, hogy nagyon sok rosszindulatú idősek is bejönnek, türelmetlenek, ha nem készül el valami, csak egy nappal később, már feljelentést akarnak tenni, s lehordják mindennek, egyszer még nekem is bele kellett szólnom a dologba, annyira kiosztotta apámat, hogy nekem kellett kizavarnom az üzletből az úriembert. A másik meg be akart nyúlni a kirakatba, nem volt ajtaja, kérdezte apám, hogy segíthet valamiben, mondta az úr, hogy nem, aztán eltelik 2 perc, újra benyúl a vitrinbe, apám rászólt, hogy uram legyen türelemmel, ön se örülne, ha a szekrényében kutatnék, na ez is el kezdett ordítozni, ezt is ki kellett tessékelni. Szóval sajnos vannak rosszindulatú idősek, mint ahogy minden más korosztályból is. 18/F
19/22 anonim válasza:
A másik, ez apám üzlete előtt volt, csak most engem osztott ki. Kérdezte az úr, hogy hol van, lényegtelen, hogy mi. Igaz más út vonalat adtam neki, talán 2 méterrel kellett többet mennie, de megtalálta, amit keresett, visszajött elkezdett ordítozni, hogy mit képzelek magamról, hogy neki annyit kellett sétálnia, mert ő szívbeteg, na azt megvertem, el is zavartam, s csak mondja, már a többi üzlet tulaja mondta, hogy nem ér annyit, annyira felhúzott. Sajnos ez van, szerencsére rendőrségi ügy még nem volt belőle.
20/22 anonim válasza:
Nekem a bátyámat állította fel egy idős néni a buszon, combig begipszelt lábbal (volt olyan rendes a "tiszteletre méltó" magyar egészségügy, hogy egy rohadt mentőt nem tudtak volna szolgáltatni a nyílt lábtöréses bátyámnak) Taxira nem volt pénzünk, így busszal kellett hazamenni ( 15 perces séta 1 órába telt). Ott ült a buszon (csak ő, mert anyum meg én álltunk, mert nem volt több hely) Felszállt egy idős néni, és a bátyámnak mondta, hogy adja már át a helyet, mert fáj a lába. Bátyám (akkor 18 éves volt) nem kellett félteni :) Lenézett a gipszelt lábára, hátha a néni veszi a lapot, de nem. Mondta a bátyám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!