Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Nők a 21. században?

Nők a 21. században?

Figyelt kérdés

Férfiként kíváncsi vagyok, hogy ti hogy látjátok, milyen nőnek lenni a 21. században? Mondjuk Magyarországon vagy a nyugati fejlettebb országokban. Főleg a fiatalabb generáció válaszait várnám, úgy 35 alatt.

Direkt nem "Női egyenjogúság" címet adtam a kérdésnek, mert arra sokan ugranak, pedig ez a téma is hatással van arra, milyen nőnek lenni ma.

Manapság a női egyenjogúságra való törekvés szellemisége sok mindenbe beszivárog, a könyveken, a filmeken, a reklámokon keresztül hatással van az emberek gondolkodására is.

A reklám jó példa.

Pár évtizede, ha ábrázolni kellett egy jó tanulót, akkor valószínűleg fiú lett volna, manapság már a jó tanuló képe a reklámokban szinte egybeforrt a lányokéval. Ha egy oktatási intézmény reklámjában szerepel is fiú, a helye szinte kivétel nélkül lányok mellett, esetleg mögött van.

[link]

Egyszerűen azért, mert erre van igény. Mi férfiak is szívesebben nézegetünk szép nőket a reklámokban, a nőknek is jó, mert tudat alatt önbizalmat ad.

Ha sikeres embereket kell ábrázolni, akkor is egyre gyakoribb, hogy egy női karakter szimbolizálja a sikerességet. A google 2. találata a sikeres ember kulcsszóra ez:

[link]

Nemrég voltam egy céges képzésen és nem én voltam az egyedüli, akinek feltűnt, hogy a kiadott oktatási anyagban a rajzolt ábrákon a főnököket/menedzsereket csinos nőkként ábrázolták. A fülem hallatára zajlott le ez a párbeszéd a kolléganőim között:

- Észrevettétek, hogy mindegyik menedzser nő?

- Igen, én is láttam. Nagyon helyes!

Vagy említhetném a konditermek reklámjait is. Vagy a filmeket, ahol a női akcióhősök vonzzák be a közönséget: Jennifer Lawrence 25 éves nő létére a legjobban kereső színésznő, azzal, hogy okos, bátor, határozott, erős, vezető egyéniségű lányt játszott, aki mellesleg jól is néz ki.

És egy-egy ilyen szerep példakép lesz egy egész felnövő lánygenerációnak.

Szóval úgy látom, hogy a 21. században az erős, okos, sikeres nők korát éljük: a férfiak vágynak rájuk, a nők pedig ilyenné szeretnének válni.

És ez mind hatással van a társadalomra is.

A fenti példákra visszatérve: külön programok vannak rá, hogy a felsőoktatásba csábítsák a lányokat, pedig már így is női többség van az egyetemeken. És megkockáztatom, hogy nem csak a számuk nagy, de képességekben sem maradnak el az erősebbik nem mögött, szorgalomban és kapcsolatok kialakításában pedig talán le is hagyják férfitársaikat.

A menedzserek közt pedig tényleg egyre több a nő, a számuk így sem kevés.

A fiatal nőismerőseim közül pedig kivétel nélkül MIND sportol valamilyen szinten, ugyanakkor egy-két férfit ismerek csak, akiknek a rendszeres testmozgás az életük része. Pedig az egészséges életmód nemfüggetlen.

Ti hogy látjátok ezt? Milyen nőnek lenni a 21. században?

Én úgy látom, hogy a nőket a 21. században eléggé felfegyverezték, ami az önbizalmat, a motivációt, az akaraterőt és a határozottságot illeti. A férfiak viszont egyre inkább kezdik elveszíteni ezeket a tulajdonságokat.

2015. nov. 21. 11:41
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
70%
5-ös, 7-es vagyok. Alapvetően igaz. Szerintem nincs jelen pillanatban olyan női szakmunka, (talán a fodrász szakmát kivéve), ami meg lenne becsülve, és meg is lenne fizetve. Azért egy ács, villanyszerelő, festő, burkoló. igen csak jól jövedelmez. Persze nem könnyű, nagyok az elvárások, és nehéz munka, de tisztességgel meg lehet élni belőle. Kénytelenek a nők a boldogulás miatt is tanulni. Hogy a férfiak ilyen nőre vágynak-e? Nem vagyok benne biztos. Szerintem az esetek többségében egy férfit nagyon hervaszt, ha a párja többet visz haza, ha nagyobb beosztásban van, és az erős jellem, akarat, az esetek többségében riasztó. Ha felborul a rend, és elveszíti a férfi a szerepét, vagy úgy érzi, akkor az nagyon rossz hatással van.
2015. nov. 21. 15:01
 12/26 A kérdező kommentje:

# 10:

A színészek fizetése eléggé változó, mivel ez nem egy "átlagos" munka, egy teljesen szubjektív dolog (színészi teljesítmény) ára sem becsülhető.

Ugyanakkor Jennifer Lawrence a legjobban kereső színésznő volt az elmúlt egy évben 52 millió dollárral, nála csak egy férfi színész keresett többet, Robert Downey Jr. (80 millió dollár).

Ha Jennifer Lawrence férfi lenne, szerinted ki tudott volna harcolni magának többet is?

Ami a filmekben szereplő férfiakat illeti, az amerikai filmek többségében szép férfiak és nők játszanak. Akik meg nem azok (bár a szépség relatív), azok a humorukkal jutottak oda, ahova.

Pl. Bill Murray, vagy a nők közül Melissa McCarthy.

De a Ghostbusters kritikái csalókák, mert ha egy népszerű filmhez bárhogyan is megpróbálnak hozzányúlni egy jól bevált recepthez, akkor a rajongók szétszedik a filmet. Ha 3D-s animációs film formátumában készülne az új egész estés Star Wars film, kitörne a palotaforradalom. De ez eléggé off topic.

Nem szántam lenézésnek a kérdést, pont, hogy úgy látom, mi férfiak egyre több mindenben kezdhetünk felnézni rátok, nőkre. Van miért.

2015. nov. 21. 15:12
 13/26 anonim ***** válasza:

"Ezek szerint Te inkább egy folyamatos harcként éled meg a nőiességedet?

Szerinted tehát a sikeresség és motiváció tekintetében a különbség nem férfi és nő között húzódik, hanem szép és nem szép emberek között?"

Látom nem teljesen értetted meg a szövegtengerem, én nem erről beszéltem.

Bár ahogy más is leírta korábban, egy szép ember hamarabb lesz sikeresebb, mint egy nem szép.

2015. nov. 21. 15:15
 14/26 A kérdező kommentje:

"Szerintem az esetek többségében egy férfit nagyon hervaszt, ha a párja többet visz haza, ha nagyobb beosztásban van, és az erős jellem, akarat, az esetek többségében riasztó"

Ebben igazad van. Egyelőre Magyarországon a nők átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak, de előfordulhat most is, hogy a női fél a sikeresebb, képzettebb, mint a párja. Sőt, a jövőben egyre több ilyenre számítanék.

Erre csak az a megoldás a jövőben, ha a férfiak felveszik a nőkkel a lépést. Épp ez az, amit nem látok.

Amit tapasztalok, az az, ha van egy proaktív, kezdeményező, sikeres, képzett, határozott nő, a férfiak meg sem próbálnak versenyezni, nehogy kiderüljön, ha esetleg kudarcot vallanának.

A másik megoldás, pedig az, hogy elismerjük a női képességeket, harcedzettséget, teherbíróképességet, a női tudást, és elfogadom, hogy a barátnőm többet keres, meg magasabb pozícióban van, mint én.

2015. nov. 21. 15:31
 15/26 anonim ***** válasza:
72%

Nem a "női" dolgokat kell elfogadni, hanem a képességeket nemtől függetlenül. Arra kell felnézni, akire van miért. Az összes nőre nem lehet felnézni pont úgy, ahogy az összes férfira sem.

Azt sem értem, miért kell a példaképemnek nőnek lennie, csak mert én is nő vagyok. Katniss lehet egy kisfiúnak is a példaképe.

Amiket leírtál, reklámok, pont a rossz példák. Nekem az tetszik mostanában, hogy a nők is lehetnek emberek. Nem azt akarom, hogy egy tökéletes kis manager bébi legyek, hanem hogy lehessek normális. Volt egy modell instagramon, aki több ezer követőt elvesztett, mert arról rakott fel képet, hogy leszedi a bajszát. Nekem meg tökre bejön, hogy nem kell eljátszani, hogy minden mindig szép és jó.

Továbbra is lenézőnek tartom, amit írsz, mert a férfiak mérföldekkel előrébb vannak, és ha ezt tagadod, csak ártasz vele.

2015. nov. 21. 15:45
 16/26 A kérdező kommentje:

"Nem a "női" dolgokat kell elfogadni, hanem a képességeket nemtől függetlenül. Arra kell felnézni, akire van miért. Az összes nőre nem lehet felnézni pont úgy, ahogy az összes férfira sem."

Ez így van. Éppen ott látom a bibit, hogy a nők jobban teljesítenek. Nyilván nem minden téren, pl. mérnöki területen viszonylag kevés nő van.

De átlagosan azt látom, hogy egy nő jobban küzd, többet letesz az asztalra. Ha igazságos lenne a világ, akkor lehet, hogy az utóbbi 1-2 évtizedben már egy csomó téren átvettétek volna az irányítást tőlünk, többet keresnétek, mi meg kapkodhatnánk az állunkat.

De a világ nem igazságos, ezt nem tagadom, mérföldekkel előrébb vagyunk.

Viszont ez az előny is elfogy előbb-utóbb, főleg, ha a férfiak nagyrésze csak bámulja az egyre sikeresebb és sikeresebb nőket.

Lehet, hogy 50 vagy 100 év múlva, de könnyen bekövetkezhet ez, és még egy rossz szavunk se lehet ellene, mert ha így mennek tovább a dolgok, akkor ez így lesz igazságos.

"Azt sem értem, miért kell a példaképemnek nőnek lennie, csak mert én is nő vagyok. Katniss lehet egy kisfiúnak is a példaképe."

Ezzel nem értek egyet, mert azzal, hogy azt mondod, hogy Katniss lehet példaképe egy kisfiúnak, azt sugallod, hogy lesz is.

Szerintem nem lesz. Követhető példakép abból lesz, akivel tudsz azonosulni. Martin Luther King vagy Obama bárkinek lehet példakép, de javarészt a feketéknek tekintenek rá úgy.

Katniss a lányoknak példakép. Az idősebb fiúknak inkább egy vonzó, vezető egyéniségű, erős nő, akivel szívesen randiznának, de nem példakép.

Az igazán pici kisfiúk pedig Katniss példáján simán csak megszokják, hogy a nőkből is lehetnek vezetők.

2015. nov. 21. 16:08
 17/26 Sunshinedoll ***** válasza:
70%

Lehet, hogy néhányan felfegyverzettebbek vagyunk önbizalmat illetően, de ezt azért a férfiak, vagy egyes nők nagyon nem kedvelik, és beképzelt p-csának tartanak minket ezért.

Örülök, hogy van lehetőségem tanulni, de a fizkém professzorom azért nem adott nekem ötöst - pedig én voltam a legjobb az óráján - mert nem akarta, hogy lány legyen a legjobb ötössel úgy, hogy a második legjobb is csak négyest kapott volna, és volt képe mindezt emailben megindokolni. Örülök, hogy tanulhatok, annak nem, mikor inkább a családalapítást erőltetnék az idősebbek, mikor én arról beszélek, hogy szeretnék még többet tanulni, még egy diplomát szerezni. Örülök, hogy szabadon elmehetek szórakozni, annak nem, hogy nem táncolhatok a barátnőimmel 15 percet anélkül, hogy valami idegen oda ne jönne fogdosni, és 10 percembe teljen levakarni, miközben azzal fenyeget, hogy meg fog erőszakolni (ez pont három napja történt velem, még csak nem is én találtam ki, azt hittem, ilyen csak a filmekben van).

Teljesen mindegy, milyen ügyes vagyok, azzal vádolnak, hogy biztos leszoptam érte valamit; csak hogy szemléltessem, 15 (!!!) éves koromban történt eset, mikor nekem lett az osztályban a legjobb matekdogám, és az osztálytársaim azt mondták, biztos azért, mert egyéb módon járok a tanár úr kedvében. Mondom, 15 éves voltam. A 21. században nyugaton olyan nőnek lenni, hogy a társadalom 12 éves korodtól kezdve folyamatosan szexuális tárgyként tekint rád, és közben a földig aláz, ha esetleg szexuálisan aktív vagy. Mindenki megmondja mit vegyél fel, hogyan viselkedj, és valamiért folyton, mindig mindenki azt mondja, hogy a férfiaknak mi tetszik és mit szeretnek, pedig ez az égvilágon senkit nem érdekel.

Persze, tök f-sza, hálás vagyok, hogy tanulhatok, szavazhatok, nem apám ad el pénzért házasságba 14 évesen vagy mi 40 éves pedofilhoz, de a nők elleni erőszak borzasztó magas arányú, egyen az akár érzelmi akár fizikai- vagy nemi erőszak, és valljuk be nem csak nyugaton élnek nők, az én munkám nem ér véget ott, hogy nekem jó, minden nőnek legyen jó, a feketének is, az indiainak is, a transz leszbikusnak is, meg a végtagok nélkülinek is.

A munkahelyemen még mindig kevesebb fizetést kapok, mint a férfi kollégák, az egyetemen hülyébbnek néznek néhányan.

Folyamatosan kritizálnak nem csak a férfiak, a nők is. Ha nem foglalkozol sokat a külsőddel, a piperkőcök szólnak le, hogy de gáz vagy, ha piperkőc vagy, akkor a különleges, én-nem-sminkelek-és-a-legtöbb-barátom-fiú csajok viselkednek úgy veled, hogy legszívesebben pofán vágnád őket, nagyobb eséllyel próbálnak át-baszni a munkásemberek, ha kocsit, számítógépet, vagy akármilyen tipikus nem-női dolgot akarsz megcsináltatni.

Szóval ja, tök szupi ám minden, de még így is jóval többet gürcölünk, mint a férfiak, minden döntésünket kritizálják, ha dolgozunk család helyett, az a baj, ha háziasszonyok vagyunk, akkor kitartott nőnek titulálnak, ha érdekel a szépségápolás, felszínes, buta libák vagyunk, ha nem, akkor rondák és igénytelenek stb. stb.

Persze, hogy nők is kereshetnek sokat, persze, hogy lehetnek sikeresek, de ezért a mai napig jóval keményebben és többet kell dolgoznunk, mint a férfiaknak, és lehet innen gondolod te is, hogy a nők alapvetően szorgalmasabbak. Mert muszáj annak lennünk.

2015. nov. 22. 00:26
 18/26 Sunshinedoll ***** válasza:

Nem jól látod! A nőkre nem azért sóznak több reklámot, mert befogadóbbak vagyunk. Azért sóznak ránk több reklámot, hogy elbizonytalanítsanak minket, és ezáltal legyünk befogadóbbak. Nagyon durva pszichológiai behatása van annak, ha MINDENÜTT azt látod, hogy mit kell csinálnod ahhoz, hogy elfogadható ember legyél.

Mérnöki területen azért van kevesebb nő, mert alapvetően társadalmilag "fiús" területnek tekinthető, ami már kiskorban eltántorítja a lányokat még akkor is, ha érdekelné őket a matematika. Statisztikák szerint a kislányok kb 60%-át (nem tudom, pontosan, de kb felét) érdeklik a tudományok, mégis kevesen vannak a szakmában, mert útközben a tanár, a család, a társadalmi behatások eltántorítják onnan. A lányokat szeretik a "humánusabb" tárgyak felé terelni, mint irodalom, nyelvek, stb, milyen érdekes, hogy a humánosabb, BTK szakok, diplomák azok, amiket manapság oly sokan lenéznek. A főzést és a divatot tipikusan női kedvtelésnek tartják, érdekes módon a befutott séfek és divattervezők nagy része mégis férfi.

2015. nov. 22. 00:32
 19/26 A kérdező kommentje:

Sunshinedoll: a kérdésemmel nem szerettem volna azt sugallni, hogy a nők jelenleg jobb helyzetben vannak, lehet, hogy a megfogalmazás ("több önbizalommal vagytok felfegyverezve") nem volt megfelelő. Inkább azt akartam csak kifejezni, hogy a nők eltökéltebbek, jobban küzdenek és ezért jobban is teljesítenek. És ez az utóbbi a lényeg.

Lehet, hogy a fizkém professzorod nem adott neked ötöst, de ez nem változtat a valóságon, miszerint te voltál a legjobb az osztályból. Ráadásul létezik az a sztereotípia, hogy a lányok nem annyira jók matekból, fizikából meg mindenből, amihez egzakt "logika" kell.

És én is láttam matekszakon olyan lányokat, akik 10 perc alatt rájöttek olyanokra, amin én aztán 3 órán át agyaltam. Lehet, hogy a lányok nem is olyan rosszak matekból, fizikából, mint amilyennek hisszük őket. Ha kiderül, hogy eddig csak el voltak nyomva (pl. oly módon, ahogy a fizkém profod elnyomott téged), vagy csak el voltak térítve az ilyen jellegű szakoktól (lányok eleve kis számban jelentkeznek) és ha egyszer valamelyest kiegyenlítődnek a viszonyok, akkor a lányok megkapják majd az ötöst, nekünk pedig szembe kell néznünk azzal, hogy a lányok sok területen lehagynak minket.

Ugyanez igaz a fizetésekre. A kapitalizmusban a kereslet és a kínálat előbb-utóbb egymásra talál, előbb-utóbb minden beárazódik. Ha a nők jobb, keményebb munkát végeznek mint a férfiak, aktuálisabb, pontosabb a tudásuk, jobbak a képességeik, akkor előbb-utóbb fizetésekben is lehagynak minket.

Szerintem ez a fejlődés, a továbblépés a meritokrácia felé elkerülhetetlen. Vannak hatások, amik lassítják ezt a fejlődést (pl. a munkahelyek a gyest nem díjazzák), de ettől függetlenül efelé haladunk.

2015. nov. 22. 11:44
 20/26 A kérdező kommentje:

"Azért sóznak ránk több reklámot, hogy elbizonytalanítsanak minket, és ezáltal legyünk befogadóbbak."

Evvel nem értek egyet. A nők már azelőtt szépítkeztek, mielőtt még léteztek volna reklámok. A modern szépségipar csak reklámozza azt, amire amúgy is igény van.

"Elbizonytalanítás" céljából semelyik cég nem reklámoz. Minden cég azért reklámoz, hogy megvedd a termékét.

2015. nov. 22. 11:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!