Nők a 21. században?
Férfiként kíváncsi vagyok, hogy ti hogy látjátok, milyen nőnek lenni a 21. században? Mondjuk Magyarországon vagy a nyugati fejlettebb országokban. Főleg a fiatalabb generáció válaszait várnám, úgy 35 alatt.
Direkt nem "Női egyenjogúság" címet adtam a kérdésnek, mert arra sokan ugranak, pedig ez a téma is hatással van arra, milyen nőnek lenni ma.
Manapság a női egyenjogúságra való törekvés szellemisége sok mindenbe beszivárog, a könyveken, a filmeken, a reklámokon keresztül hatással van az emberek gondolkodására is.
A reklám jó példa.
Pár évtizede, ha ábrázolni kellett egy jó tanulót, akkor valószínűleg fiú lett volna, manapság már a jó tanuló képe a reklámokban szinte egybeforrt a lányokéval. Ha egy oktatási intézmény reklámjában szerepel is fiú, a helye szinte kivétel nélkül lányok mellett, esetleg mögött van.
Egyszerűen azért, mert erre van igény. Mi férfiak is szívesebben nézegetünk szép nőket a reklámokban, a nőknek is jó, mert tudat alatt önbizalmat ad.
Ha sikeres embereket kell ábrázolni, akkor is egyre gyakoribb, hogy egy női karakter szimbolizálja a sikerességet. A google 2. találata a sikeres ember kulcsszóra ez:
Nemrég voltam egy céges képzésen és nem én voltam az egyedüli, akinek feltűnt, hogy a kiadott oktatási anyagban a rajzolt ábrákon a főnököket/menedzsereket csinos nőkként ábrázolták. A fülem hallatára zajlott le ez a párbeszéd a kolléganőim között:
- Észrevettétek, hogy mindegyik menedzser nő?
- Igen, én is láttam. Nagyon helyes!
Vagy említhetném a konditermek reklámjait is. Vagy a filmeket, ahol a női akcióhősök vonzzák be a közönséget: Jennifer Lawrence 25 éves nő létére a legjobban kereső színésznő, azzal, hogy okos, bátor, határozott, erős, vezető egyéniségű lányt játszott, aki mellesleg jól is néz ki.
És egy-egy ilyen szerep példakép lesz egy egész felnövő lánygenerációnak.
Szóval úgy látom, hogy a 21. században az erős, okos, sikeres nők korát éljük: a férfiak vágynak rájuk, a nők pedig ilyenné szeretnének válni.
És ez mind hatással van a társadalomra is.
A fenti példákra visszatérve: külön programok vannak rá, hogy a felsőoktatásba csábítsák a lányokat, pedig már így is női többség van az egyetemeken. És megkockáztatom, hogy nem csak a számuk nagy, de képességekben sem maradnak el az erősebbik nem mögött, szorgalomban és kapcsolatok kialakításában pedig talán le is hagyják férfitársaikat.
A menedzserek közt pedig tényleg egyre több a nő, a számuk így sem kevés.
A fiatal nőismerőseim közül pedig kivétel nélkül MIND sportol valamilyen szinten, ugyanakkor egy-két férfit ismerek csak, akiknek a rendszeres testmozgás az életük része. Pedig az egészséges életmód nemfüggetlen.
Ti hogy látjátok ezt? Milyen nőnek lenni a 21. században?
Én úgy látom, hogy a nőket a 21. században eléggé felfegyverezték, ami az önbizalmat, a motivációt, az akaraterőt és a határozottságot illeti. A férfiak viszont egyre inkább kezdik elveszíteni ezeket a tulajdonságokat.
Erre nem nagyon tudok mit írni.
Férfi történelem tanárom azt mondta valamelyik órán, hogy manapság "mindenki egyenjogú, de a nők egyenjogúbbak". :D Azt hozta fel példának, hogy mégis ki kell nyitni egy nő előtt az ajtót, fel kell rá segíteni a kabátot annak ellenére, hogy ugyanúgy egyenjogúak, mint a férfiak. (Én mondjuk nem várok el semmi ilyet, de jól esik.) Szóval szerinte a férfiak jelenleg hátrányosabb helyzetben vannak, mint a nők.
Én ezen még nem gondolkodtam el, de azért leírtam ezt, hátha érdekel.
Felfegyvereztek minket önbizalommal?
Folyamatosan azt sulykolják mindenhol, hogyha nem vagy vékony, szép, nincs nagy melled és nem használsz hatvan féle sminket, akkor egy értéktelen, ronda szardarab vagy.
#1: Köszönöm a választ és hogy végigolvastad!
Érdekes a történelem tanárod véleménye, bár az ajtó kinyitásnak és hasonló gesztusoknak szerintem nincs nagy hatása a társadalomra.
Neked mi a véleményed erről a témáról?
#2: A nőkre sok terméket próbálnak rásózni, mert a nők adnak a külsejükre, a férfiakkal ellentétben. A sminkre épülő ipar csak egy a sok közül.
De ennek is látod a hatását: a nők pont emiatt még jobban adnak magukra, egészségesen étkeznek, hogy tartsák az alakjukat, sportolnak. Míg mi férfiak erős túlzással nem csinálunk semmit.
Már amelyiket tud motiválni az ilyesmi. A legtöbb nő, akinek nincs elég önbizalma, ezekkel a dolgokkal még jobban alá lesz ásva az, hogy el tudja magát fogadni. Biztos vannak azok, akiket motivál az ilyen reklám, de többségben csak bele fognak rúgni az olyanba, akinek nincs rendben az önértékelése.
Láttál már szépségápolási reklámokban olyan nőket, akik átlagosak? És én most tényleg az átlagos nőkről beszélek, nem azokról, akikről ma hiszik, hogy átlagosak, mert ma ez a kép eléggé eltorzult és az átlagosat csúnyának, a szépet meg átlagosnak mondják.
Én pl nem egy olyan sminkreklámot láttam, ami konkrétan kimondta, hogyha nem használod a sminket, csúnya maradsz. Szerinted ez hol motiválna egy olyan nőt, akinek nincs önértékelése? Csak ideiglenesen leszel szebb, amolyan maszkot húzol az arcod elé. Ideiglenesen lehet, hogy meg fogja oldani a problémát, de rengeteg olyan nő van, akinek komplexusa van és túlhajszolja magát az ilyen retek reklámok miatt és hiába lenne szép, nem tudja magát elfogadni, mert a csapból is az folyik, hogy csúnya vagy.
Rengeteg nőnek vannak önértékelési problémái, pont az effajta reklámok miatt. A sminkre épülő ipart meg legszívesebben fel kellene robbantani, mert tönkreteszi az embereket.
A gyerekekről meg ne is beszéljünk. Szerinted egészséges, ha egy 11-12 éves kislány sminkel? Persze, hogy nem, szétcseszi a bőrüket és már gyerekkorban kialakul bennük, hogy nem lesznek szépek, mert mindenhol azt látják, hogyha nincs sminked, nincs olyan alakod, mint az újságban, akkor nem leszel értékes.
Egy olyan újságot sem láttam, mint amiről te beszéltél, ahol pl a főnök duci, átlagos nő lett volna.
És ha szerinted ez normális, akkor valami gond van nálad.
A férfiaknál meg detto ugyan ez van. Ha nem vagy egy kigyúrt, felfújt állat, akkor nem nézel ki jól és nem fogsz kelleni a nőknek.
Szerintem nagyon nehéz. Annyi feladatnak kell megfelelni, hogy szinte az már lehetetlen. Mivel kiszélesedtek a lehetőségeink, (ami jó dolog), azzal együtt sokszorozódtak az elvárások.
Hisz azért valljuk be, a régi szerepek, feladatok mellett, más területen is elvárnak tőlünk sok mindent, a maximumot. Társadalmilag is, családilag is, és maga az egyén is.
Hogy konkrétabb legyek, egy 30 körüli nővel szembeni elvárások:
-Végzettség. (lehetőleg diploma, nyelvtudás)
-Legyen csinos, szép, ápolt.
-Munkahelye, jó beosztásban.
-Legyen egy saját maga által felépített egzisztencia
-Házasság, de minimum is párkapcsolat
-Neveljen gyermeket, lehetőleg ne csak egyet. (és a 21. századi elvárásoknak megfelelően)
Szerintem nagyon nehéz.
Ezek szerint Te inkább egy folyamatos harcként éled meg a nőiességedet?
Szerinted tehát a sikeresség és motiváció tekintetében a különbség nem férfi és nő között húzódik, hanem szép és nem szép emberek között?
Bocsánat, az előző komment 4-esnek szólt.
#5: Nem mondtam, hogy könnyű. Inkább csak azt érzem, hogy a fiatal női generációk már ehhez edződnek hozzá, számukra kevésbé opció, hogy ne legyen diplomájuk és ne beszéljenek nyelveket, mint a férfiak számára, akik egy fizikai munkával vagy szakmunkásként még mindig könnyebben el tudnak helyezkedni, mint a nők.
A nők egész életükben bizonyítanak, éppen ezért látom úgy, hogy a folyamatos "küzdelemben" edződve strapabíróbbak lesznek, jobb tanulók, egészségesebb, sportosabb emberek, képzettebb szakemberek, megbízhatóbb munkaerő lesz belőlük.
De lehet, hogy rosszul látom.
Amikor volt a Sony hackelés, pont az derült ki, hogy Jennifer Lawrence-t nem fizetik olyan jól, mint a férfi kollégáit.
Nem láttad a sajtókonferenciákat, ahol Scarlett Johansson kiakadt, mert a fiúktól tök normális dolgokat kérdeztek, tőle meg azt, hogy volt-e rajta bugyi a ruha alatt?
Pont tegnap olvastam egy cikket írónőkről hollywood-ban, hogy a rendezők nem akarnak csúnya/kövér nőket látni.
Én nem szeretem a csinos nőket nézegetni a reklámban, egyszerűen az jut eszembe, hogy nekem miért nem kedveznek? Pasiknak jár az "eye candy", nekem nem?
Nem olvastad a reakciókat az új Ghostbusters filmre? Ja, igen, nem húzták be feszesre az egyenruhát, és nem Cara Delevigne és modelltársai a főszereplők. Persze azon senki nem akad ki, hogy Bill Murray vagy Dan Aykroyd sem tipikus szépfiúk.
Az, hogy ha nem sportolsz és nem feszes a tested, akkor átnéznek rajtad, szerintem negatívum.
Egyébként kicsit lenéző amit írtál, mintha rájöttél volna, hogy a nők is emberek. Kicsit olyan, mint mikor Amerikában a fehérek azt mondják, itt nincs is rasszizmus, fekete az elnök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!