Régen tényleg ilyenek voltak az emberek? 16/l
Sokat vagyok a nagyszüleimnél és mindig mesélnek régi történeteket hogy miket csináltak az ő gyerekeik (köztük apukám is) a régi időkben.4-en vannak testvérek két fiú egy lány.Ugye apukám az egyik fiú és mondta mamám hogy hány éjszakát nem aludt mert elment a két fia az apjával a kocsmába.Mesélte hogy nagyon verekedősek voltak.A nagynéném (apu húga) sok udvarlója volt és apa mindig megverte őket.Meg szétverték állandóan az összes kocsmát meg mindent.Volt hogy nem jöttek haza 1 hétig se annyira leitták magukat és azt sem tudták hol voltak.Most hogy ebből mennyi igaz mennyi nem nem tudom,a mamám nem szokott hazudni inkább a papám túloz néha egy kicsit :) Ja meg hogy 14 évesen már eljártak dolgozni meg pénzt kerestek minden.Mamám azt mondta ahol valami hangoskodás volt őket ott kellett keresni.
Apa néha elmegy inni a barátaival de nem szokott már ilyeneket csinálni és nem is mesélt nekem a gyerekkoráról.Nekem ez nagyon fura mert a mai világban azért nincsenek ilyenek sehol sem.Mind a 4 testvérnek családja van boldog házasságban élnek jó a munkahelyük minden.Vagyunk jó páran így unokák de egyikünk se ilyen mint ők voltak anno.
Akik idősebbek régen tényleg ilyenek voltak az emberek?
két fiú két lány*
harmadjára összejön :)
Igen fiatalon már dolgoztak. Dédnagyszüleim is mesélték.
De azért ez a verekedős rész, hát nem tudom, anno "nagyobb" szigor volt kint az utcán. Főleg mikor csendőr volt. Na meg munkásőr. Nem hiszem igaz teljesen a "kocsmaszétverés" (főleg az összeset szétverték ahogy írtad) aztán nem lett belőle büntetés...
A verekedés és agresszív magatartás nem korszakfüggő.
A mi családunkban soha nem volt divat az ilyen viselkedés, van, ahol meg most is az.
"Akik idősebbek régen tényleg ilyenek voltak az emberek?"
16+ évesen nem kéne ennyire butusnak lenni, hogy ilyen mértékben általánosítasz.
Bár én nem járok kocsmába, de például a szülőfalumban és annak szomszédságában ma is előfordul hogy kocsmáznak az emberek. Ahogy például a 70-es években is így volt. De édesapám és az ő korosztálya elbeszélése szerint annál régebben is. Illetve nem csak kocsmáznak, hanem néha van némi verekedés, pohárcsörömpölés, vagy hallani lehetett olyat is hogy valaki kést rántott de rábeszélték hogy tegye el. De manapság volt olyan is hogy egyik alkoholista a vele élő hozzátartozóit terrorizálta folyamatosan, ezért a hozzátartozók kb. 80-100 km-re költöztek el tőle. Az alkohol némely emberből kihozhatja az "állatot". De az sem volt ritka hogy kocsma után részegen valaki túl lassan mászott haza és a téli éjszakát az árokban töltötte. Magától értetődik hogy a nyár sem jelentett akadályt.
Persze ettől még nem biztos hogy igaz az amit édesapádról hallottál. Lehet hogy csak így akarták kemény legénynek feltüntetni. Az emberek néha szeretnek túlozni, nagyokat mondani. De amit fent írtam az igaz, mert bár távol laktunk a kocsmától de mégis szemtanúja voltam számos eseménynek.
A régi időkben, például amikor még kézi kaszával és cséplőgéppel történt a betakaratás, tényleg előfordult hogy a 14 éves fiú már napszámba ment oda. Szerencsésebb esetben a szülők háztáji gazdaságában dolgozott. Édesapám gyerekként, tehát kb. 8-10 évesen is keményen dolgozott a szülei gazdasgában. Ahogy én is kb. 13-14 évesen, de én már nem a szegénység miatt, hanem a szüleim ragaszkodtak hozzá hogy minél több tudást sajátítsak el. És ezért így utólag nagyon hálás vagyok nekik.
Voltak ilyenek is, de nem mindenki volt ilyen.
Én is hallottam egy-két történetet a szüleimről, ők nem voltak ilyen extrém esetek. A rosszalkodás is kimerült annyiban, hogy "Az étkezőben kenyérrel dobálta osztálytársát!"
Apám mesélte, hogy kocsmába őt is vitte az apja, de az ott eltöltött időnek sosem lett verekedés a vége. Simán ült az "öregek" között és hallgatta a beszélgetéseket, közben meg megitta a sörét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!