Mit csinálnátok a nyilvános helyen cigiző emberekkel legszívesebben, ha bármit meg lehetne tenni (nem tartana vissza a jog)?
Hát ez sok mindentől függ... Alapvetően az ugye miért is zavarna, ha tőlem 8 méterrel arrébb dohányzik?
Max akkor szolnék rá, vagy venném ki a kezéből legszívesebben, ha a pofámba fúja a füstöt. vagy a megállóba csinálja ahol ugye tilos. Még az szokott zavarni, ha ilyen 10-15 éves kisgyerekek cigiznek és lássuk be, hogy sajnos elég gyakran van ilyen. Viszont ami a legidegesítőbb és velem havi szinten előfordul, hogy a barma felszáll a buszra vagy a hévre cigivel a kezében! És senki nem szól rá. Azokat a buszsofőröket akik meg cigiznek miközben vezetnek (azért az ilyen már ritkább, de több mint kellene) egyenesen pofán vágnám.
A szövegértés látom keveseknek megy. Nyilvános helyen van ahol lehet, van ahol nem. Ugyanis a kocsma, étterem is nyilvános hely, valamint közvetlenül a buszmegálló is az, és távolabb is az. Szóval bizonyos nyilvános helyeken szabad dohányozni, bizonyos helyeken nem lehet. A kérdező pedig részletezte, hogy arra gondol, hogy ha valaki a tilalmat megszegi, magyarul olyan nyilvános helyekre gondolt, ahol tilos.
Egyébként én sem hiszek az olyasmiben, hogy jól pofán vágom meg hasonlók. Önbíráskodással semmit sem lehet megoldani. Aki szerint mégis, az gondoljon bele abba, hogy az erő és az igazság nem mindig jár egyben, és az igazság is szubjektív, ha mindenki a vélt igaza alapján büntetgetné a többi embert, akkor hamar nagy káosz és rengeteg vérontás lenne. Természetesen a középkorban sem volt ez így általános, csak utólag leegyszerűsítették a múltról alkotott képet.
Én nagyon örülök, hogy egyre több törvényt hoznak a nemdohányzók védelmében, szerintem alapvető dolognak kellett volna lennie korábban is, hogy zárt helyiségben, vagy ahol tömeg van (buszmegálló) nem gyújtunk rá, csak az a baj, hogy a szenvedélybetegek egy részét csak törvénnyel lehetett jobb belátásra bírni. Ez van.
Én fiatalként egyszer azt csináltam, hogy műhelyben vágtam egy PVC rudat, és ha valaki belepöfékelt a képembe, akkor én meggyújtottam azt, és legyeztem felé a füstöt. A reakció kivétel nélkül az volt, hogy én vagyok a szemét, és a műanyag füstje rákot okoz, és azonnal hagyjam abba. Ártatlan szemekkel néztem, hogy dehát a dohányfüst is rákot okoz, és amúgy is - nekem ez a függőségem, ez okoz örömet. De a tizenpár ember után meguntam - soha, egynek se jutott eszébe, hogy ugyanezt csinálja.
Hiába, drogosokkal nehéz :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!