Vajon mikor és miért tűnik el a tegeződés?
Az emberek idővel átfordulnak magázódásba. Az ovisok még ugye tegeződnek, hiszen hülyén hangzana Pistike szájából, hogy
- Óvónéni, legyen kedves kiengedni pisilni!
- Jól van kedves István, menjen!
A 15 évesek is tegeződnek, sőt, az egyetemista bulikban sem úgy szól a kérdés, hogy
- Hölgyem, meghívhatom egy italra?
A harmincasok is tegeződnek, viszont két 50-es már nem.
Nagyon sokan nagyon nagy butaságot írtok.
Az angolban pont, hogy csak magázódás van.
A tegeződés kihalt, manapság csak Shakespeare drámákban és imákban lelhető fel.
("3. Tegezés és magázás az angol nyelvben
Végül érdekes adalékként megjegyezzük, hogy az angol nyelvben is volt tegezés és magázás valamikor. Shakespeare még használja, de a XVII. században már egészen haldoklott ez a nyelvi forma. De hogy is volt akkoriban?
Volt egy olyan forma, amelyik a magyar tegeződő személyes névmásnak felelt meg, ez volt a thou, mint a magyar "te". Alanyeste tehát a thou volt, további formái pedig a thee (tárgyeset, téged), thy (birtokos, a te vmid), thine (birtokos állítmányi, a tied). Ezzel a formával találkozhatunk elég sokszor Shakespeare műveiben, hogy csak az egyik legismertebb idézetet vegyük:
O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name. Or, if thou wilt not, be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet.")
Nem értem, miért szenvedés egyeseknek a magázódás. Nekem pont a mindenhol elterjedő tegeződés furcsa, akivel nem vagyok közvetlen kapcsolatban, azzal nem akarok olyan "belsőlegesen" beszélgetni, mint egy baráttal, akivel jól esik tegeződni.
Ha japán lenne egy ilyen ember, már rég kitették volna az országból :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!