Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Vajon mikor és miért tűnik el...

Vajon mikor és miért tűnik el a tegeződés?

Figyelt kérdés

Az emberek idővel átfordulnak magázódásba. Az ovisok még ugye tegeződnek, hiszen hülyén hangzana Pistike szájából, hogy

- Óvónéni, legyen kedves kiengedni pisilni!

- Jól van kedves István, menjen!

A 15 évesek is tegeződnek, sőt, az egyetemista bulikban sem úgy szól a kérdés, hogy

- Hölgyem, meghívhatom egy italra?

A harmincasok is tegeződnek, viszont két 50-es már nem.

2015. febr. 9. 09:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem meg a magázódás tünik el, de nem is kell. Más nyelvekben nincs is.
2015. febr. 9. 09:03
 2/14 anonim válasza:
38%

Azert az nem olyan biztos...kicsiknel persze tegezodes

Aki jol nevelt (15) az az idosebbet onozi.De megbeszelhetik:

-Nyugodtan tegezz aranyom.

Az eggyenlo korosztalyok is tegezodnek legyen 80 eves.

Foleg a kommunikáción mulik szerintem.(v nevelestol)

De ha elsore tegezel egy idoset megker h onozze mert akkor nem erzi a kello tiszteletet.

2015. febr. 9. 09:13
 3/14 anonim ***** válasza:
50%
De van más nyelvekben is: orosz, német biztosan. Én az általános tegeződést utálom, nekem ne köszönjön hellót egy ruhaüzlet eladója, ha bemegyek vásárolni.
2015. febr. 9. 09:14
 4/14 anonim ***** válasza:
64%

Én arra emlékszem, hogy ált suli felső tagozatában már magázni kellett a legtöbb tanárt, de volt akit nem zavart ha tegezik.

Mostmár középsuliban minden tanárt magázni kell és pl Kovács Istvánt nem Pistabácsinak hanem Kovács tanárúrnak kell szólítani.

De viszont engem a mamámék már 5 évesen lecsesztek ha a szomszédnénit letegeztem.

Végülis én is úgy gondolom, hogy az idősebbeknek meg kell adni a tiszteletet.

2015. febr. 9. 09:15
 5/14 anonim ***** válasza:
52%
Más nyelvekben nincs magázódás, akkor tiszteletlenek?
2015. febr. 9. 09:15
 6/14 anonim ***** válasza:
63%

Szia! Én 24 éves vagyok, és legjobb tudásom szerint a felnőttek alapból magázódnak egymás között, amíg meg nem beszélik, hogy tegeződjenek. A gyerekek tegeződnek kezdettől. Ez az alap.

Viszont senki sem szereti úgy érezni, hogy ő már öreg, mert a magázódós korba ért. Ezért a fiatalok egyre inkább igyekeznek kitolni a magázódás korhatárát. Meg amúgy is kihalófélben van. Én 24 éves vagyok, és a hallgatóimat tegezem az egyetemen (ilyenkor hagyomány szerint ők is visszategezhetnek), az egyetemen kívül meg magázódom a nálam nem fiatalabb felnőttekkel, kivéve ha ők tegezve szólítottak meg. Én már csak ilyen maradi vagyok :-) De persze soha senkin nem sértődöm meg a tegezés vagy magázás kérdése miatt.

2015. febr. 9. 09:16
 7/14 anonim ***** válasza:
78%

Az angolban valóban nincs. Minket az angoltanár magázott a gimiben, és mikor kértük, hogy tegezzen inkább, azt monda, hogy beszéljünk angolul, és akkor megszűnik a probléma. Magyarul továbbra is magázott.

De a németben és a franciában is van. Sőt, mi franciaórán azt tanultuk, hogy a francia gimnazisták között elfogadott a magázódás. Persze hogy most is így van-e, azt nem tudom.

2015. febr. 9. 09:19
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy bizonyos kor felett már illik magázódni akár a kortársainkkal, akár nálunk 1-5 évvel idősebbekkel is.

De itt ugye most amolyan íratlan szabályokat is elő lehet venni ezzel kapcsolatban. Például egy hivatalos helyre mész ügyet intézni, a portán, recepción veled egykorú 20-25 év közötti illető van, hiába tegeznéd őt, de hivatalos helyen illik magázni őket még ha nálad fiatalabb akkor is.

De például boltokban, gyorséttermekben nem fontos ezt tenni mert ott azét rugalmasabbak az emberek és ot azét rossz néven veszik ha már magázod, ha idősebb vagy mondjuk 40 éves és egy 20 éveshez mész akkor is illik magázni, ezzel jelzed hogy felnőttnek nézed és nem gyereknek, ez azért jól esik ám nekik.

De az én példám is olyan volt hogy amikor egy ideig portásként dolgoztam egy oktatási intézményben, pontosabban kollégiumba, ott 21 éves létemre a nálam fiatalabb diákok magáztak engem, és amikor mondtam nekik hogy tegezzenek akkor mondták hogy azét magáznak az elején mert nekik mondták hogy akár velük egykorú az illető akár idősebb de nincs 30 éves akkor is magázni kell ameddig ő nem engedi hogy tegezzék mivel hivatalos hely így az ott dolgozónak meg kell adni a tiszteletet.

Én nekem is fura volt, de a főnököm meg az egyik velem egykorú munkatársam mondta hogy itt ilyen helyeken ez így működik. Meg az adóhivatalba mentem ügyet intézni, és nálam 2 évvel idősebb nőhöz kellett mennem és az ottani recepciós aki a rokonom odasúgta nekem hogy magázzam mert ezen a helyen így illik, és a csaj is magázott engem, az utcán is amikor összefutottunk párszor és beszélgettünk mert elég jó lett a viszony köztünk ahogyan ott poénkodtunk, magáztuk egymást pedig mindketten 20-25 év között vagyunk. Meg kb fél éve közúti ellenőrzésbe keveredtem, két fiatal korombeli rendőrök állítottak meg egyik nő másik férfi volt, egyiket ismertem is mert régen évfolyamtársam volt általánosba és magázni kellet mert hivatalos személy stb... stb...

A tegeződés bizonyos szinten megengedett felnőttkorban is durván 20-35 éves korig, nem is szeretik ha magázzák őket, de egy hivatalos helyen kb elvárják de ha az ügyintéző mondja hogy tegeződhetünk akkor természetesen lehet!

Óvodás korban a gyerekeknek még nem kötelező magázódniuk, de akkor illik őket erre tanítani hogy ha iskolába kerülnek már tudják hogy mi is ez. Meg ugye két idősebb ember közt is illik már magázódni ha csak nem egyeznek meg a tegeződés mellett.

De pl munkahelyen kollégák közt célszerű tegezni őket, persze az elején udvariasságból magázni kell az idősebbet, de sokszor ha magázod őket már az elején mondják hogy tegezd. Én is amikor új helyemen kezdtem el dolgozni már az elején mondták hogy a váltó műszakot meg akiket mi váltunk, tegezzük őket egész nyugodtan, ahogyan a portán is egy nálam 20 évvel idősebb nőnek amikor viszláttal köszöntem, egyből mondta hogy nyugodtan tegezzem, ahogyan a többit is, mivel kollégák közt ez a normális ha tegezik egymást, persze vannak akik erre allergiásak, pl főnököt nem illik tegezni, ameddig ő azt nem mondja.

Szóval a kérdésed ilyen téren elég érdekes mert sok szituáció van ahol kínos a magázódás és a tegeződés a normális, de fordítva is így van, erre vannak írott meg többnyire íratlan szabályok, ezek neveléstől függnek hogy kit hogy nevelnek erre, mert sok helyen észrevettem már főleg falu helyen hogy ott a fiatalok is már magázzák egymást 25-30 éves kortól.

2015. febr. 9. 09:19
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Éppen fordítva van, a magázódás kezd eltűnni.

Régen, nem is olyan régen még apám gyerek korában a szülőket sok helyen magázták, apám is magázta a szüleit.

Az 50-es években még a fiatalok az ismerkedésnél is magázódtak, míg komolyabbra nem fordult a kapcsolat. De sok helyen a férjüket is magázták az asszonyok.

Majd később, ha megnézel régi tévéműsorokat, reklámokat, magázódva fordultak a nagyérdeműhöz.

Ma figyeld meg az előadásokat, reklámfilmeket, stb. mindenhol tegeződve fordulnak a közönséghez.

"Ezt vedd", "ezt edd", "térj be hozzánk". Ha sms-t küldd a telefonszolgáltató: "üdvözlünk! havi keretedet feltöltöttük". és még sorolhatnám.

Munkahelyeken az idősebb mindig felajánlja a fiatalabb kollégának, aki az unokája lehetne, hogy tegeződjenek, mondván így könnyebb hosszútávon együtt dolgozni.

2015. febr. 9. 09:23
 10/14 anonim ***** válasza:
51%
Tünjön is el a magázódás! Semmivel nem lesz udvariasabb egy beszélgetés, csak még hozzáad egy extra "görcs" faktort, hogy akkor most magázzam, vagy tegezzem. Én tegezek mindenkit kivéve akinél járókeret van. Nekem így egyszerű, eddig még nem szólt érte senki. (aki persze utána magázva folytatja a beszélgetést, azt magázom, de ha én kezdeményezem a beszélgetést, akkor tegezve kezdeményezek)
2015. febr. 9. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!