Mi történt az emberekkel?
Az osztálytársaim mindannyian iPhone-nal meg mindenféle márkás cuccal járkálnak, amiket a szüleik tolnak a s*ggük alá. Igénnytelen, rossz zenét hallgatnak és ha pl. azt mondom, hogy "Beatles", akkor csak néznek, hogy az meg mi. Csak a divatot követik, nincs egyedi stílusuk. Mi törtét a fiatalokkal?
13/L
"Ja, és Rihanna-t ne mérjétek már a Beatles-hez pls, mert sírni fogok. Ha már valaki botfülű, inkább tartsa magában a véleményét zenei kérdésekben. "
Szerintem te ne mondj velemenyt zenei kerdesekben, mert nyilvanvaloan botfulu vagy.
Amugy meg lathatoan problemaid vannak az ertelmezo olvasassal.
re 51: ez vicces :) Most mondhatnám, hogy kíváncsi vagyok, te hány év zenei képzésben részesültél - de valójában ezt egész könnyű megtippelni.
Rihanna-nak vannak jó számai, nem tagadom, de azért a Beatles sokszínűségétől, gazdag dallamvilágától igencsak messze van.
így hirtelen talán a Queen-t tudnám egy lapon említeni a gombafejűekkel. Mindkettő igen fajsúlyos életművel rendelkezik, ehhez a szinthez pár fülbemászó dallam, meg szexi videoklip már nem elég.
Miért is vannak szerinted problémáim az értelmezéssel? Értem én, hogy szerinted a zenének nincs összehasonlítható minősége. Ennek a nézőpontnak is van némi igazságtartalma, hiszen műalkotásokhoz nem lehet egyértelműen valamiféle számszerűsített értékességet rendelni (és most olvassuk fel Pritchard professzor kitűnő elemzését a költészet értelmezéséről).
Ugyanakkor valamiféle tágabb értelemben vett összehasonlítás mégis csak lehetséges, hiszen egy óvodás irka-firkája akárhogy nézem, mégsem lesz Csontváry.
Hogy képszerűbbé tegyem neked, a Beatles egy palota (mondjuk középkori, kicsit már romos), Rihanna meg egy nagyon praktikus, szépen kifestett, önműködő ajtós garázs.
Mondtam mar korabban is: alapveto tevedesben van az aki valamilyen erteket kivan tulajdonitani zenei produkcioknak, mert ez mindig onkenyes es egyoldalu lesz. Rihannat azert hoztam fel mert az ma minden fiatal ismeri, nekem messze nem kedvencem, es egy-ket szamaval ki lehet kergetni a vilagbol, de lattam mar elo felvetelt tole, es mindettol fuggetlenul azt kell mondanom hogy egy kivalo enekesno.
A Beatlesnek is vannak olyan nepszeru szamai, ami zeneileg hotegyszeruek, megis nepszeruek.
Ebbol az kovetkezik hogy a Beatles semmivel sem ertekesebb mint Rihanna, sem zeneileg, sem valamifele erkolcsi piedesztalrol nezve, mert a rajongoiknak mindketten oromet szereznek. Ahogy nem ertekesebbek a Metallica-nal vagy az Iron Maidennel sem, pedig oket aztan tenyleg nem azert szoktak felhozni mert zeneileg valami magasztosat alkottak volna, holott tudok olyan Metallica szamot mondani amelyik zenei komplexitasban, technikai nehezsegben hulyere veri a Beatlest.
Es mindezekbol az is kovetkezik, hogy semmivel sem "jobb" izlesu ember az aki Beatlest hallgat, mint az aki Rihannat vagy Metallicat. Es az is kovetkezik belole hogy nincs olyan hogy igenytelen, rossz zene. Csak zene van, ami vagy tetszik, vagy nem.
Kezditek mar erteni?
Mindig is utaltam az atlag fiatalok lenezeset az idosebbek reszerol. Akkor is amikor magam voltam az atlagfiatal, meg most is amikor mar idosebb vagyok. A valamifele sznobsagbol fakado ertekitelet meg plane boki a csorom.
A kerdezo raadasul egy olyab vilagot tart elenk, ami egyszeruen nem letezik. Minden fiatalnak iphone-ja van? Ugyan mar. Talan valami pesti elitkeruletben. De atlagosan es mindenhol. Ez a felmondat meg egyszeru irigysegbol szuletett: " amiket a szüleik tolnak a s*ggük alá. "
54-es válaszoló! Vicces, hogy te idősebb vagy, mégsincs ékezet egyetlen kommenteden sem. Ebből arra tudok következtetni, hogy a)telefonról írsz, b)külföldön vagy. Ha az a)-t nézzük, akkor elmondom, hogy én is hordozható kütyüről vagyok, (amit én magam vettem, csak hogy ne próbáld meg kiforgatni, hogy nekem is ez csak úgy "adatott") én mégis próbálok a magyar helyesírás alapelvei szerint írni. Ha a b)-t nézzük, akkor meg nem tudom, milyen rossz sorsod lehet ott kinn, hogy egy magyar oldalon szólogatsz le embereket, mert te "sokkal jobb és értékesebb ember vagy". Ha nincs jobb dolgod, mint hogy itt vagy, akkor megkérlek (másodjára), hogy ne próbáld meg ráerőszakolni a többi kommentelőre a nézetedet, mert hidd el, hogy nem csak a te véleményed számít.
Írtad Rihannát. TE hoztad fel, szóval viseld következményeit.
A kérdésben lévő leírást pontosítom arra, hogy: a)nem csak az osztálytársaim, b)nem mindannyian, csak a 90%-uk. Remélem, hogy így megfelel.
Nem bírom az Apple céget és nem érdekelnek a márkás cuccaik. Nem vagyok rájuk irigy. Csupán kíváncsi voltam, hogy minden én korombeli ember ilyen-e.
55-ös válaszoló: Ez hogy kerül ide?
nem csak a fiatalokkal van a baj, hanem már a szülőkkel is, akik nem tudnak nevelni, mert az ő szüleik se tudtak...
az emberek meg midnig is ostobák voltak, csak régen iphone helyett trabantot akart mindenki, vagy palotát, lovasszekeret...
az emberek többsége szellemileg és lelkileg halott.
Vicces ahogy nagyon okosnak probalod mutatni magad, es el kell ismernem, egy atlag 13 evesnel valoszinuleg tenyleg intelligensebb vagy, de ez meg mindig nem eleg arra, hogy tetszoleges ismeretlen embereket megprobalj a foldbe dongolni az interneten :) Alapszabaly, hogy soha nem tudod kivel allsz szemben. Mondom ezt neked ugy mint egy aggodo apa, akinek a lanya nemsokara annyi idos lesz mint te. Szoval a netes kommunikacioban nem art az ovatossag.
Ha tenyleg erdekel, elmondom: en meg akkor tanultam meg gepelni, amikor te meg pajzan gondolat sem voltal. Konkretan 1990-ben talalkoztam eloszor PC-vel, internettel pedig 1994-ben. Akkoriban a magyar kiosztasu billentyuzet ritka volt mint a feher hollo, a magyar nyelvu szoftverekkel egyetemben :) Ezert nagysagrenddel gyorsabban gepelek ekezet nelkul. Tudok ékezettel is, de sokkal lassabban.
Amugy pedig valoban kulfoldon elek mar 9 eve, de mivel a vilag osszement, ezert minden tovabbi nelkul irhatok magyar forumra is, ha ugy tartja a kedvem. Ennek semmi koze nincs ahhoz hogy en hogyan erzem magam :)
Nem eroltetek en senkire semmit, es plane nem szolok be senkinek. Elolvastam a kerdesed, kialakult bennem egy kep, es azt leirtam. Lehet hogy neked ez a kep nem tetszik, de errol nem en tehetek.
Tudod a legtobb ember megerositesert jon ide, valojaban nem kerdest ir ki, hanem valamilyen eletbolcsesseget, amire egyeterto valaszokat var. Te is pont ezt tetted, amit kiirtal az nem kerdes, hanem kijelentes. Es most zavar az hogy van aki nem ert egyet a kijelenteseddel. Ez az internetes kommunikacio egyik hatulutoje: elobb-utobb odakeveredik valaki aki nem ert egyet veled.
De ez alapvetoen hasznos dolog. Ha az ember mindig csak megerositest kap, mindig mindenki egyetert a velemenyevel, akkor serulni fog a szemelyisege, azt fogja elkezdeni kepzelni magarol, hogy neki mindig mindenben igaza van, es mindenhez ert. Ezert kell az ellenvelemeny, hogy formaljon, lehetove tegye az onreflexiot, felismerhesd ha a szemelyiseged kezd eltorzulni.
Ezt csak azert irom le, mert ahogy irtam, szerintem intelligensebb vagy egy atlag 13 evesnel, es hatha segit a szemelyisegfejlodesedben. egy atlag 13 eves ebbol egy kukkot nem ert, es sajnos egy atlag felnott sem :) De azert kezzel-labbal tiltakozik ellene :)
A Metallicat azert hoztam fel, mert egyertelmuen nem tartozik az atlagember fejeben az "igenyes, jo" zenehez, meg azert hogy ne ragadjunk le Rihanna-nal. Nem tudom a 13 eves korosztalyban mennyire ismert a Metallica munkassaga, de amit letettek az asztalra, az zeneileg es kulturalisan is merfoldkonek szamit. Egy csomo olyan szamuk van, amit sokan meg sem birnak hallgatni, de valojaban technikailag rettento komplex es nehez szerzemenyek, eljatszasuk komoly tudast, tehetseget, es virtuozitast igenyel. Ok a pelda arra, hogy nem letezik olyan altalanos meroszam, olyan fogalom, amivel csoportosithatnak a zeneket igenytelenre meg igenyesre, ertektelenre es ertekesre. Csak zene van, egyszeru vagy komplex az mindegy, a lenyeg az hogy a kozonseg, a befogado kozeg hogyan reflektal ra.
De ha kihagyjuk a kozonseget, a zene "josaga" akkor is ertelmezheto. Ha maganak a zenesznek oromet okoz, akkor az mar jo, akkor elerte a celjat, betoltotte a szerepet. Ha egy afrikai benszulott elkezd csapkodni egy bottal egy fatorzset, es kozben enekel hozza valami egyszeru, 3-4 hangbol allo dallamot, es ez neki tetszik, jo erzest ad, oromet szerez vele maganak es esetleg annak aki hallgatja, akkor a zene amit eload betoltotte a szerepet, pont annyira mint a Beatles vagy Beethoven.
Persze ezt sokan nem ertik, vagy nem igy gondoljak, biztos fognak ide irni olyanok is, de ez igy jo, a vilag szines, a velemeny szabad, es mindenki azt gondolja ami jolesik neki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!