Külföldön élők, nem féltek?
A honvágy?
Mi után? Az egyetlen testvérem nemsokára utánam jön, nyugdíjas korára édesanyám is. Édesapámmal elváltak, ő otthon talált magának 2. feleséget, vannak nevelt gyerekei, boldog. Látogatom évente többször, hetente beszélünk. Még az unokatestvérem is a kiköltözést fontolgatja családostul, kisgyerekkel. Nagyszüleim már sajnos nincsenek.
Így hát látod, nem nagyon van, aki hiányozna. Magyar és külföldi barátaim, imserőseim vannak itt kint vegyesen.
Az ország maga egyáltalán nem hiányzik, nem hiányoznak a mocskos utcák, romos utak, düledező házak, ehetetlenül zsíros magyar ételek, rosszalló, irigykedő, beszákült, egymásra köpködő emberek, a diktatúra felé hajló politikai helyzet, a szegénység... nem, ez nekem nem hiányzik.
Boldog vagyok itt, tiszta, ápolt környezetben élek, barátságos emberekkel körülvéve, itt a családom, itt áll a házam, itt van a munkám, ide születtek a gyerekeim! Mi iránt lenne honvágyam ugyan?
8 eve elunk kint, itt van hazunk, munkank, ez az otthonunk, honvagyunk nincs.
Csaladdal tartjuk a kapcsolatot, minden hetvegen videotelefonalunk, rendszeresen hazalatogatunk.
A vilag osszement. Egyaltalan nem felek hogy oregkoromra hazavagynek. Ha meg hazavagyok majd, akor hazamegyek es kesz.
Mi ebben a nehezseg?
Nekem nincs honvágyam, nem is volt.
Nem kívánkozok vissza.
Itt telepedtem le, állampolgárságot kaptam, már ez a hazám. Ha innen vissza kellene térnem Magyarországra, attól lennék lelki beteg.
Mi nem maradunk itt (Skandinávia). A szüleimet sem akarom magukra hagyni, annyira az ország sem jön be, sem az éghajlat (a férjem pedig idevalósi).
Pár éven belül mindenképp visszamegyünk Magyarországra.
"Nem tartotok attól, hogy a honvágy idős korotokban teljesen megemészt majd titeket?"
Nem. Ugyanis, ha nem vetted volna észre, szabad Európában élünk, átjárható határok között. A külföldön él, az nem disszdens, hanem egyszerűen csak külföldön él. Tehát csak annyi kell, amikor honvágyad van, hogy fogsz egy repülőt és felüsz rá vagy fogsz egy jó vonatot és felteszed rá a hátsódat. Az előbbivel Európából másfél-két, az utóbbival 10-15 óra múlva hazaérsz, bárhonnan.
"A kérdés nem rosszindulatú",
Sajnos az. Irigység alapú, paranoia és hisztériakeltő (félelemkeltő) kérdés.
"engem is nagyon foglalkoztat a kivándorlás gondolata, de félek attól, hogy ha kimegyek, idővel se az új országba, se Magyarországra nem tartoznék, és emiatt érzelmileg nagyon instabillá válnék."
Nem fogsz te kivándorolni. Túlságosan gyáva és instabil vagy hozzá. Viszont irigy vagy ránk - mint minden otthoni gyáva mamakedvence - és csak szítod a feszkót. Ami nem szép dolog.
"Nektek mik a tapasztalataitok ezzel kapcsolatban?"
Több, mint 10 éve boldogan élek külföldön, és eszem ágában sincs hazaköltözni. Ha honvágyam van, hazamegyek két hétre és elmúlik. Ha hallgatom Orbánt és látom a hülye és élhetetlen törvényeit, AZONNAl elmúlik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!