Embertípusok és életutak - amikor az ambíció már nem segít?
Az elgondolás már régebbről körvonalazódni kezdett a fejemben, de a végső megerősítést az adta, amikor hetekkel ezelőtt olvastam egy viszonylag híres pszichiáter életmunkáját a témával kapcsolatosan, miszerint minden embernek megvan a maga feladata, életútja és sorstípusa annak függvényében, hogy milyen genetikai vonásokkal és karakterrel bír.
Ez az elmélet ellentmond a korlátlan változás és önformázás álláspontjának, azzal érvelve, hogy bár megvan a szabadságunk és egyéni mivoltunk illúziója, maga a tudat alatti mozgásterünk meghatározott és bármit is tennénk, ebből nem tudunk kitörni, pont úgy, ahogyan az ember nem tudja átlépni a saját árnyékát, akármennyire próbálja meghaladni azt, az mindig elérhetetlen lesz.
Az ösvény, amelyen sokan haladnak, nem a saját ösvényük. Ezt a dolgot az állandó „ Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ” maszlagok erősítik meg az egyénben, hogy válasszon olyan utat, amilyent akar és ne foglalkozzon azzal, hogy ő kicsoda és milyen karakterrel bír az élet szerepkörében, s valójában ez az „ akarat ” sokszor nem egy józan megfontolású, racionális akarás, hanem egy önfejű, akár infantilis szeszély, amely elsősorban az önismeret hiányából fakad, másodsorban a mértéktelen, rossz irányba összpontosított sikerszomjból, harmadsorban egy személyiségi törésből, amely valamikor az élet során keletkezett ( például olyan események, amelyek kizökkentették adott személy természetes fejlődési útját és egy olyan irányba terelték, amelyet bizonyos szélsőségesen aktivált érzelmi reakciók hoztak létre ).
A saját karaktertípus és életút változtatásának illúziója az, amely az egyént olyan életcél kergetésére ösztönzi, amelyet soha nem fog elérni. Ennek a realitásnak a tagadása a félelem termése, mert rendkívüli bátorság szükséges annak a belátásához, hogy vannak álmok, amelyek sosem válnak valóra. Ezt sokan nem akarják elfogadni, arról azonban megfeledkeznek, hogy önmagában nem minden álom jó.
Viszont aki ebben egy pesszimisztikus hozzáállást lát, az még mindig nem érti teljesen.
Igazából mi az, ami az összes frusztrációnak a gyökere ? Az irrealisztikus gondolkozás. Az irreális elvárások. A kényszeredett rögeszmék és elképzelések, amelyek nem hagyják azt, hogy az egyén fogékony legyen arra, hogy milyen visszajelzéseket kap az élettől és éber legyen ahhoz, hogy eldöntse valójában ki ő és mi a létezésének a szerepe. Ez a látásmód az, amelyet eltompít a folyamatos vergődés olyan ábrándok után, amelyek elborítják a tudatot és eltorzítják a tisztánlátást.
Konstatáljuk azt magunk körül, hogy az elérhetetlenség épp olyan valódi, mint az azzal való ellenkezés. Emberek egy életen keresztül hajszolják azt, amit soha nem érnek el, mert nem nekik való, nem az ő karakterüknek a lehetősége, nem azon a vonalnak az útja, amelyen ők vannak, hanem egy párhuzamosnak, amellyel soha nem fognak érintkezni, ezért örökké kárhoztatva lesznek a soha be nem teljesülésre – akármilyen meghatározást is adnánk ez utolsó fogalomnak.
Kérdésem célja tehát egyrészt az volt, hogy megosszam és kifejlesszem azt, amit ezen elmélet takar ( mert ennél jóval mélyebb szinteket üt meg a téma, amihez képest ez egy rezümé volt ) , másrészt pedig az, hogy írjátok le a véleményeteket/élettapasztalatotokat/meglátásotokat ezzel kapcsolatosan.
Személyesen az egyik legelvontabb és legérdekesebb témának tartom az egész antropológia- és pszichológia területéből.
16 éves fiú vagyok 185 cm magas, barna haj, ektomorf testalkat, ötös tanuló, reál beállítottságú, ugyanakkor érzékkel rendelkezem a humán tárgyakhoz is. Pösze vagyok, ugyanakkor nagy szókincsel bírok, és jobb szeretek magam dolgozni egy projekten, mit sem csapatban.
Mi az én utam? :D
Mert nagyon szépet leírtad az elmélet lényegét, de az alátámasztását nem.
"miszerint minden embernek megvan a maga feladata, életútja és sorstípusa annak függvényében, hogy milyen genetikai vonásokkal és karakterrel bír. "
Netán van olyan ábra, vagy táblázat, ami a genetikai vonásokat szemügyre véve, durván megmondja, hogy kinek mi az ideális életútja?
Erre mást nem tudok írni csak annyit, hogy ez így van ahogy leírtad. Maximum egy kis vallási maszlaggal tudnám kiegészíteni, de felesleges.
Egyébként valószínű, hogy ezért van annyi depressziós és frusztrált ember.
ebben nincs semmi új, erre már évezredekkel ezelőtt rájött az emberiség java, akinek van rá képessége, meglátja, akinek nincs, az tagad halálig.
csak a bolond ember hiszi, hogy ő független a világtól, és az emberek többsége bolond, mert képtelen elviselni a fájó igazságot, hogy gyenge és korlátolt.
amikor a kliséembereket támadod, nem álláspontot támadsz, hanem egzisztenciát, mentsvárat, elismerni a tévedést egyenlő lenne az öngyilkossággal.
még annyi, hogy a bármilehetségesakarnikell gyakorlatilag egoizmushoz, empátiahiányhoz és gőghöz vezet, ami nagyon távol áll az egységtudattól, szeretettől és alázattól. és csak azért mert valaki vallásos, nem jelenti, hogy az illető a vallását enm használja fel az egoizmusához.
igen, ezért van ennyi frusztrált ember.
Sok kérdésemre adott magyarázatot.
Miért akar a csúnya osztálytársnőm modellkedni? Miért akar a pösze osztálytársnőm színészkedni? Miért erőlteti a művészlélek, humán beállítottságú osztálytársam a matek faktot? Ja, és az egyértelműen buta, de remek kézügyességű osztálytársam miért informatikusnak akar menni? Hm? :D
Még valami! Ha én állandóan kételkedem a saját képességeimben (eljutok az egyetemig, elég jó vagyok?) akkor én se a saját utamon járok, ugye?
18/L
"Kedves első: "Kérdésem célja tehát egyrészt az volt, hogy megosszam és kifejlesszem azt, amit ezen elmélet takar...""
Kedves harmadik! Nézd: " másrészt pedig az, hogy írjátok le a véleményeteket/élettapasztalatotokat/meglátásotokat ezzel kapcsolatosan. "
Nem tudom rendesen leírni az élettapasztalataimat/meglátásaimat ha a kérdező nem fejti ki az álláspontját. Most csak körvonalazta az elméletet, de egy rendes, megalapozott véleményhez ismernem kell a felszín alatti részeket is.
Én úgy gondolom, hogy mindenkinek van egy adott kerete amin belül működhet. Van egy "szerszámos ládánk", ami mindenkinél más és más szerszámokat tartalmaz. A saját szerszámait mindenkinek a lehető legoptimálisabban kéne használnia.
Az emberben végbemenő "törések" pedig azért veszélyesek, mert általában nem arról szólnak, hogy ambiciózusabbá tesznek és letérsz a kis szerény utadról, hanem pont arról, hogy még a kis szerény utadtól is elveszik a kedved.
Ennek megértéséhez nagyon fontos az önismeret és határaink feszegetése, különben sosem fogjuk tudni, hogy mi az, ami tényleg nem nekünk való, illetve mi az, ami nekünk való, de fejlődnünk kell hozzá, és le kell győznünk a gyengeségeinket, ami gátol az elérésében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!