Miért jár lassan mindenki egyetemre?
Azert mert ha nincs diplomad, akkor nagy valoszinuseggel nem jutsz egyrol a kettore az eletben.
Akkor sem biztos hogy jutsz ha van diplomad, mert a diploma meglete csak szukseges, de nem elegseges feltetel. Az sem mindegy milyen diploma.
En Miskolcra jartam gepeszkarra, igaz 15 eve kaptam meg a diplomamat, azaz nem most volt. Felesegem is oda jart.
Volt buli is, lazulas is, meg tanulas is.
A gyerekkori cimboraim kozul senki sem jart egyetemre. 20-22 eves korunk korul ok mar dolgoztak, en meg csoro egyetemista voltam, es bar anyamek tartottak el, nem sok penzem volt, busszal jartam.
A haverek akkor voltak az elet csaszarai, dolgoztak, kerestek valamennyit, kocsmaban kiralykodtak, volt valami szakadt autojuk, leneztek a csoro egyetemistakat, minek tanulni felkialtassal.
Ma, 15 evvel kesobb kabe 10x annyit keresek mint ok, a vagyonom is tobbszorose mint az oveke, es ok ugyanugy fizikai munkat nyomnak 3 muszakban, en meg munkaidoben okoskodom a neten, es baromi jol is fizetnek erte :)
Szoval ezert jar egyetemre, aki tud.
Megint csak nem osztanám azt a képzetet, hogy diploma nélkül az ember nem tud egyről a kettőre jutni. Ezt szakmája válogatja. Például az én szakmámban nem szükséges a diploma, az előrejutás nem diploma függvénye. A diploma akkor szükséges, ha valaki diplomás állásban akar előre jutni. Szakácsként nem igazán leszek azért részlegvezető szakács, mert van egy diplomám. Teljesen irreleváns a szakmámat illetően.
Én nem vitatom azt, hogy kellenek egyetemi végzettségűek. Én csak azt vitatom, hogy nem annyi, amennyi manapság van. És hogy nagyon sok felesleges, vagy túlképzett szak van, amit aztán elvégeznek az emberek és panaszkodnak hofy de hát diplomások, és nincs melójuk.
És egy utolsó gondolat: Az a baj, hogy manapság mindenki fejébe azt verik, hogy ha nincs diplomád, kevesebb vagy, és emiatt a sima szakmát végzetteket "lenézik", hogy hát miért nem végeztél egyetemet? Nem tudtál biztos, nem vettek fel. És ez vezet ahhoz, hogy mennyi hiányszakma van, és hogy szakmával az ember egy pillanat alatt elhelyezkedik, diplomával sokszor meg fél éven át keresgél.
Én orvosi egyetemre járok, de egyet kell értenem a szakács úrral. Vannak tök jó és hasznos diplomák melyekért megéri keményen küzdeni, az informatikus és a mérnök szakmák, a közgáz bizonyos részei, az orvosi, a TTK-s szakok egy jelentős része például ilyen a teljesség igénye nélkül. Ezzel szemben ott van az iszonyatos mennyiségű szabadbölcsész, anglisztikás, filozófiás, kommunikációs szerencsétlen a büfészakjaikon, ahol kb. tízszeres a túlképzés, de a mellüket azért verik, mert ők egyetemisták, igaz egy olyan szakon, amit hetvenes IQ-val is el lehetne végezni, de az nem számít, mert ő diplomás értelmiségi lesz. Továbbá addig sem kell dolgozni, el lehet egyetemen lébecolni öt évet, apuci pedig fizet. A szakmunkásokat pedig valóban magasról lenézik.
Aztán jön a nagy koppanás kikerülnek a munkaerőpiacra és szembesülnek azzal, hogy a diplomájuk nem ér semmit, hiszen a drága egyetemek tonnaszámra ontják magukból az a diplomásokat.
Az informatikus úr szerintem ezt még nem tapasztalta, amikor ő fiatal volt. Manapság a diplomák jó fele pontosan annyit ér, mint a papír amire nyomtatták, lehet, hogy kevesebbet is, mert én előbb vennék fel egy szimpla érettségivel rendelkező embert, mint egy szabadbölcsész semmirekellőt.
Az informatikus úr én vagyok, a magam 30 évével. Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire egyszerű elvégezni egy anglisztikát vagy szociológiát. És csöppet sem lenézendő szakok (mint ahogyan a szakács vagy takarító se!). De én kikérem a magam és az összes egyetemista nevében azt, hogy az egyetem lébecolás!
Egyébként Magyarorszáf Európa legnagyobb SSC központja, tonna számra vannak betöltetlen állások, mert nem találnak megfelelő nyelvtudású munkaerőt. Erre kiválóan alkalmasak például a nyelvszakosok. Egy olyan országban, ahol 20% beszél úgy, ahogy nyelvet, ott több mint szükség van a nyelvszakokra. 10 ezer informatikai állás és többezer SSC állás nincs betöltve, mert nem találnak megfelelő jelentkezőket. És nincsenek nagy igényeik!
Ja, és hogy te előbb vennél fel egy érettségizettet, mint egy szabadbölcsészt. Ezt semmilyen észérvvel nem lehet alátámasztani.
Az egyetemi diploma feltételez (nem biztosan van így, de feltételez) egy szélesebb látókört, nyitottságot, tájékozottságot! (hangsúlyozom, hogy ez nem feltétlenül így van, de feltételezi ezt)
Az ilyen megnyilvánulások után ne csodálkozzon egyik diplomás sem, hogy lenézik őket. Van alapja a lenézésnek!
# 16/16
Ez sajna csak az igazsag volt. Persze attol meg lenezhet barki, hogy jobban elek mint o kevesebb munkaval, ha o igy erzi jobban magat, banom is en :)
Attol meg mindenkinek azt tanacsolom, hogyha teheti, menjen tovabbtanulni.
Lehet szakmunkaskent is boldogulni, es tolem mi sem all tavolabb, mint a szakmunkasok lenezese, en tudom milyen kemeny melo a fizikai, orulok hogy nekem nem kell csinalni.
Csakhogy a perspektivak masok. Ha jo szakmunkas vagy, akkor van egy limit, amit ha elersz utana mar nem mesz feljebb, sem jovedelemben, sem eletszinvonalban.
Diplomaskent ez a limit sokkal de sokkal feljebb van. Ez a lenyegi kulonbseg.
Persze senki sem lesz ertekeseb ember attol mert diplomaja van, pusztan a munkaeropiacon lesz ertekesebb.
Hát utolsó, szerintem van benned azért lenézés...
Egy informatikus nélkül az élet nem állna azért meg, főként ha valami trendi mobil app fejlesztőről van szó, de egy mezőgazdasági munkás nélkül igen, aki az emberek kenyeréért dolgozik meg.
Ne haragudj, de kettő közül Én egy ilyen embernek adnék több pénzt, nem pedig egy olyannak aki valami menő szoftvereket fejlesztget
persze a világ ilyen... hülye is lennél mást csinálni, ha így van meg a fényűzés !
Az informatikus barmikor beallhat meogazdasagi munkasnak, a mezogazdasagi munkas viszont nem allhat be barmikor informatikusnak. Ezert kap az informatikus tobb fizetest.
A munkaero arat ugyanugy a piaci viszonyok befolyasoljak, mint barmi maset, az ingatlanet vagy a szenonalis gyumolcset. Amire nagy kereslet van es keves van belole az draga.
Ez nem az erdemekrol szol, meg arrol hogy kinek mi jarna. Plane nem arrol hogy ki az ertekesebb ember, ahogy fentebb is irtam.
Pedig elhiheted, senkit nem nezek le a munkaja miatt. A hulyeket nezem le, de olyanbol vannak diplomasok is szep szammal :)
figyelj...
Én nem is foglak most tényleg leszólni téged, mert végülis igazad van.
Tudom, ezzel jól lehet keresni, nem kell mázsákat emelgetned a +40 vagy -10 fokban... A szellemi terméked, amit te lekreálsz, megdogozol érte.
Azt is tudom hogy horribilis összegeket keresnek az informatikus programozó témakörben (pl most a ruby is kezd virágozni, ismerek valakit, aki kapja sorra a 300 ezer forintos megbízásokat...)
irigykedhetnék de nem lenne értelme..
Sajnos ehhez nekem nincs tehetségem...
Matekból, fizikából nulla vagyok NULLA ! Szüleim tízezreket költöttek havonta tanárra középi.-be, amit elmagyaráztak nekem a korrepetítorok, két hét mulva más semmi se volt az agyamban. Pedig hidd el, még otthon is kiveséztem szénné...
Az egész egy ördögi kör volt, mert minden egymásra épült és később mindent újra kellett venni, de az új tananyag meg már szétfeszítette az agyamat...
Egyszerűen ha meglátok ilyen egyenleteket a víz lever, és irdatlan erőfeszítések kellettek, hogy megtudjam érteni. Már sok esetben a parabola (?) egyenlet megőrített... Na jó, az talán nem, de amik utána következtek a tananyagban...
Vonz a webszerkesztés, van több oldalam is, de ezek egyszerű, WP-re alapozott Adsense oldalak. Olyan reklámbevétel céljából... De feltudom telepíteni, adatbázist, FTP-t kezelni, sőt sablonokat is gyártok már. szerencsére a css azért nem nagy ördöngősség...bár ehhez sem vagyok valami penge... tudom mit számít ez...
Sajnos én leprogramozni viszont nem tudok semmit. Pedig szívesen csinálnám, de őszintén ilyen múlttal, és képességgel szereznék diplomát ebből?
Matek fizika is folyamatosan 1,6-al lavírozgattam általánosba is. Azért adták meg mindig, mert jó gyerek voltam, és nem bántottam senkit se, olyan megsajnálják szerencsétlen gyereket, elvégre legalább becsületes...
Így van most egy tetves ruházati eladói végzettségem... Tudom szánalom. Ugyanis még érettségim sincs mellé... De legalább az eladóit becsületesen elvégeztem... Tudom, nem sokat számít.
De a többi tantárgyhoz is nagyon kevés a felfogó képességem... Kémia ? káosz. Már a periódus rendszerben elakadtam mi mit jelent, napokat elemezgettem hogyan is van ez mi az a vegyület mellett, hogy lehet ebből bármit kiszámítani, a mai napig nem értem... :DDD
Erre szerintem sokan azt gondoljátok, hogy vagy valami az agyamba nem stimmel, vagy valamilyen betegségem van ami a tanulásban gátol. Pedig nincs, mert kivizsgáltak egy ifj. segítőbe amikor mennem kellett depresszióval mellé ezt is elvégezték.
Igazából az egész rokonságom szakmunkás, sőt van 6 általános is (igaz ez '50s generáció, amikor a meló volt a menő, aztán irány a gyár, házat építeni gyoran...)
Keresztanyukám érettségizett. úgy hogy idegileg tönkrement éjjele nappala nem volt annyit tanult, sőt kiakarták rúgni otthonról, mert csak hangosan beszélve tudta megértetni magával a tananyagot, és már nem volt senkinek magánélete....
Erre meg azt gondolhatjátok, ez valamilyen értelmileg sérült rokonság, és család, de nem.
Mindenki becsületes, mindenhez hozzá tud szólni, tisztában van mindenki a hírekkel, politikával értelmesen el tud kommunikálni a partnerekkel... Ez tuti így van, mert kifejezetten kedvelt az én családom a faluban, és a rokonok is tényleg totál értelmesek. keresztanyukámnak sikere volt 17 éve amikor érettségizett felvették biztosítóhoz, azóta ott van havi 150k-ért, de most nem lenne ilyen szerencséje... keresztfaterom esztergályos, audiba soron van gépeket irányít felülről, havi fél milkáért. kb 17 éve ő is. most 150-et se kapna, ha most menne oda... igaz idegrendszere már nincs, olyan ott a hangulat a munkahelyen....
Kicsit hosszú voltam, de valahol el kellett ezeket mondanom, mert csak a családom, és a rokonaim azok, akik megértenek, barátaim nincsenek, mert súlyos depresszióval küzdöttem egész iskolás korom alatt. Kiközösítés, iskola undor is létrejött, már beleőrültem ebbe az egészbe, de kicsit ez komplexebb dolog, hogy kielemezzem itt...
Mindenesetre bánom, hogy nem tudtam lerakni egy jó diplomát, sőt diplomát... érettségit ! de ezt fújhatom
Viszont ettől függetlenül, én sikereket szeretnék. Nem tudom erre ráfogni, hogy nincs egyetemi végzettségem.
Már most elkezdtem vállalkozni a kereskedelemben, és remélem legalább ebben lesz sikerem. Persze a súlyos számolásokat rábízom a könyvelőmre... :D
Nem szeretnék megrohadni egy kosztümös boltban havi 80-ért.
Nem ezt a jövőt szeretném magamnak, tudom ezért nagyon sokat kell tennem...
A kérdésre visszatérve, tényleg nagyon alacsony képességűek mennek, akik aztán elvégzik. Olyanok, hogy pl. egy értelmes mondatot nem tud összehozni, semmihez nem tud hozzászólni, a lakhelyét egyszer egy hivatalos papíron úgy írta le, hogy Szombathely helyett Szombat Hely
:)
De tudjátok mit? Igenis ezek az emberek képesek erre, mert rendelkeznek egy olyan belső agyi képességgel, ami képes arra, hogy a közoktatásban jók legyenek! Ettől függetlenül lehetnek egy primitív paraszt állatok is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!