Miért jár lassan mindenki egyetemre?
5. válaszolót le is pontozták rögtön:)
Szerintem manapság elég bizonytalan a megélhetés Magyarországon. Sokan mondják, hogy csak egy jó szakmát kell tanulni mert az jobban megéri, meg a diploma nem jó semmire. Szerintem a diploma pont, hogy megéri, de ott is ki kell választani mert nem mindegy, hogy milyen szakról beszélünk. Szerintem a mérnöki, gazdasági, jogi pálya bejövős lehet. Az orvosi Magyarországon nem egy jó pálya szerintem, ezzel szemben Amerikában az orvosok vezetik a listát több millió forinttal. Az sem mindegy, hogy hol dolgozol, országon belül is vannak nagy eltérések. Egy ismerősöm Pesten dolgozott egy cégnél, de a cég megszűnése előtt még felmondott, most vidéken ugyanolyan pozícióban fele annyi a fizetése. Valamint vannak szakok mint a kertépítés például, amire mi magyarok azt mondjuk, hogy mekkora hülyeség meg éhen lehet vele halni, az embereknek nincs erre pénzük, viszont külföldön egyes helyeken szépen meg lehet belőle élni.
Az egy dolog, hogy lassan mindenki egyetemre jár, és mindenki diplomás lesz. De milyen diplomák? Könyvtár-informatikus.. Szlavisztika szakon szlovák szakirány.. És hasonlók. Persze szükség van rájuk, de ezekért nem kéne 3 évet eltölteni egyetemen, utána meg jajongani hogy csak ismerős által lehet munkát találni, mert csak protekció...
Én azt tanultam, amit szeretek is, és amire szükség is van. Szakács szakmát. Jártam egyetemre is, de nem kötött le. És hálisten szüleim nem szóltak bele, hogy mi érdekel, és ma már ők is belátják, hogy jól döntöttem. Mikor munkahelyet váltottam legutóbb, 13 5 csillagos hotelba adtam be az önéletrajzomat és 11 helyre vettek volna fel. 21 évesen. Tehát én nem értek egyet azzal, hogy aki nem végez egyetemet, az nem fog boldogulni. Persze szükség van felsőfokú képzésben részesült vezetőkre is. De valakinek ki kell vitelezni azt, amit a vezetők elrendelnek.
#5-ös vagyok. A lepontozást nem értem. Annyira unalmas már ez, hogy az egyetemisták mekkora naplopók, meg élősködnek a dolgozó emberek adóin, meg hogy nem csinálnak semmit, azért járnak egyetemre, mert lusták dolgozni. Én írta, egy példát, hogy én azért jártam egyetemre, hogy ilyen életem legyen, amilyen van. Barátnőm is, és én is több szakon és egyetemen végeztünk, ő 7, én 8 évig jártam. Azóta a GDP-hez lényegesen többet járultunk már hozzá, mint azok, akik abban a 7-8 évben is dolgoztak. Sorry, de ez van.
Egyébként meg, aki szerint az egyetem lazulás meg buli, azok nyilván nem tudják, milyen. Az egyetem konstans aggódás, idegesledés, napról napra újabb és újabb kihívás. Nem ugyanaz bemenni minden nap dolgozni és elvégezni ugyanazt a munkát, mint zh-kon, vizsgákon teljesíteni, prezentálni, beadandókat írni, stb. Nagyon megterhelő szellemileg és mentális elvégezni egy egyetemet. Lehet ezt is lepontozni, hiszen egy olyan valaki írta, aki sokat dolgozott azért, hogy később ne legyen megélhetési gondja, és nincs is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!