Mi értelme van a meleg büszkeség napjának?
nem a szexualitásukra büszkék, hanem arra, hogy nem szégyenlik azt, amit nem kell (mivel ahogy mondtad, nem az érdemük)
egyébként, ha sokan büszkék arra, hogy "magyarnak" születtek, pedig az sem érdem. ha az olimpián magyar nyer, rá is büszke vagy, pedig az sem a te érdemed.
"nem a szexualitásukra büszkék, hanem arra, hogy nem szégyenlik azt, amit nem kell (mivel ahogy mondtad, nem az érdemük)"
Ez szintén ellentmondásos. Büszkék arra önmagukkal kapcsolatban, ami nem teljesítmény a részükről szerintük sem?
"egyébként, ha sokan büszkék arra, hogy "magyarnak" születtek, pedig az sem érdem."
Én nem vagyok büszke a nemzetiségemre, ugyanúgy értelmetlennek tartom.
"ha az olimpián magyar nyer, rá is büszke vagy, pedig az sem a te érdemed."
Nem is magamra vagyok büszke, amikor egy másik emberre felnézek, mert úgy gondolom a teljesítménye fényében, hogy kiérdemelte.
Erre azt mondanám, hogy a büszkeségnek két jelentése van. Az egyik jelentése az, ahogy te és én is használjuk, kedves kérdező: ha valamit elértél, és a saját teljesítményedre vagy büszke. A másik jelentése az nem annyira "büszkeség", mint inkább identitás/közösségi érzés vagy valami ilyesmi. Akár arról van szó, hogy magyarok vagyunk, az nyilván nem érdem, de az összetartozás érzése az, amiről ez esetben beszélünk. Egy olimpikon győzelme szintén nem az én érdemem vagy a tied, ennek ellenére örülhetünk neki, mert ez a közösség közös öröme és bizonyos mértékig közös eredménye is. Ugyanez a helyzet a meleg felvonulással is. Egyrészt egy közösségi élmény, másrészt egy jó érzés, hogy az embernek nem kell titkolnia/szégyellni önmagát, hanem felvállalhatja, hogy "igen, ez vagyok én". A "büszkeség" szóval elég különböző, de általánosságban pozitív érzelmeket írunk le. De egyébként én is allergiás vagyok rá: egy sportoló sikerének örülök, de nem vagyok BÜSZKE. A magyarságom fontos számomra, az identitásom része, de szintén nem vagyok rá büszke, a szó klasszikus értelmében. Az identitásomnak egy kevésbé fontos, de meghatározó része a nemi orientációm is - nem vagyok büszke arra, hogy meleg vagyok, de a részem - így vagyok önmagam, és örülök annak, ha ezt nem kell senki előtt titkolnom, mert másnak is természetes, hogy barátom van, nem barátnőm. :)
Egy csomó apró dologból áll össze az identitásunk, és minél kevesebbet kell belőle titkolni (jó esetben gyakorlatilag semmit), annál teljesebb lehet az életünk. Hát ezért IS van értelme a büszkeség napjának, mégha a neve tényleg nem is túl szerencsés, de ezen kár fennakadni.
A "büszkeség" itt egy elvont fogalom,jelentés.
Jobban hangzik,mint a meleg-nem szégyellem nap.
Ez csak egy szóhasználat.
Mivel a szégyellnek a büszke az ellentétpárja ezért használják.
Persze sokan olyan buták,hogy csak szó szerinti értelmét értik meg egy használatnak.
Amúgy meg sokan büszkék az olyan fizikai adottságaikra,ami nem az ő érdemük(pl magasak,nem festett szőkék,nagy mell,szép köldök,szép kézfej,puha bőr)stb.
Ezeket inkább úgy kell értelmezni,hogy örülnek neki,nem büszkék rá.Inkább így lenne helyes.
Amúgy meg egy fontos eleme a személyiségnek a szexualitás,nem kizárólagos,de fontos,sokban meghatároz egy embert.
Én pl balkezes vagyok és meleg.2 olyan tulajonság,ami kb csak az emberek 10%ára jellemző.
Vannak akik szinte minden külső,látható dologban vagy belső tulajdonságban átlagosak.
Őket kevésbé élnek meg különös dolgokat.
Lehülyéztél. Gratulálok, büszke lehetsz magadra! Tudod, azt is, amit saját erőmből értem el az életben, igyekszem alázattal kezelni. Nem beszélve az örökségemről. Lásd nemi irányultság, materiális javak stb. Ezek felhozásának a kontextusra való tekintettel már semmi értelme. Ha viszzaolvastad (volna) az eddigieket, tudhatnád.
A fogalmak mögé "filozófiákat" magyarázni szintén értelmetlen. Megvan azokanak a maguk konkrét jelentése. A büszkeséget pedig továbbra is egy alapvetően negatív fogalomnak (tulajdonságnak) tartom, annak fényében is, hogy a legtöbben az ellenkezőjét gondolják. Számomra elvonatkoztathatatlan az egoizmustól.
Csak igyekszem helyénkezelni a dolgokat, de tudod, én buta vagyok...
Nem rólad írtam,hanem általában az emberekről,akik nem értik ennek a szónak a jelentését.
De úgy is értelmezheted a büszkeség szót,büszkeség=tartás.
Az embernek van egy szint,amit nem enged meg senkivel szemben,tartja magát olyan embernek,hogy nem hagyja hogy mások megalázzák.
Érted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!