Szegény családban nőttem fel és úgy érzem az én életem is olyan lesz. Viszont szeretnék világot látni, utazni. Mit tegyek?
"Főiskolára járni nincs pénzem, támogatottra nem vesznek fel"
Ez elég kényelmes kifogásnak hangzik. Nekem is van olyan ismerősöm, aki szintén szegény családban nőtt fel, majd 25 éves koráig egy olyan szakmában dolgozott minimálbérért, amit egy szakközépben tanult. Aztán gondolt egyet, elkezdte újratanulni a bioszt és kémiát emelt szinten, majd újraérettségizett és felvették orvosira államira. Igaz, hogy diákhitelt is kellett ehhez igényelnie, mert orvosi mellett nem nagyon lehet eljárogatni dolgozni, de az visszafizethető. Amúgy nemsokára végezni fog.
Ha a továbbtanulást választod, akkor fontos, hogy értelmes szakot tanulj, mert például egy filozófia, vagy esztétika diplomával egy lépéssel se leszel előrébb. Választás előtt tájékozódj a munkaerőpiaci helyzetről!
A másik alternatíva, hogy saját vállalkozásba kezdesz, mert ahhoz nem kell papír, az üzleti modell és stratégia a lényeg. Így diploma nélkül akár milliárdosnak is lehet lenni jó esetben, de természetesen kockázat is van a dologban, mert ha nem jön be a biznisz, akkor minden pénze elúszhat az embernek, rosszabb esetben pedig még hitelt is felvett...
Aztán további alternatíva, hogy szakmunkásként külföldön fényévekkel jobban meg lehet élni, mint Magyarországon, csak ehhez nyelvtudás és piacképes szakma kell ugyebár.
OFF: #10-es, nő létedre hogyhogy megcsináltad a jogsi minden kategóriáját? A munkához/vállalkozáshoz kellett vagy ilyen "elvetemült" hobbid van? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!