Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » 39 éves nőként hogyan érjem...

39 éves nőként hogyan érjem el, hogy ne tegezzen le mindenki?

Figyelt kérdés
Tény, hogy akár 15-20 évet is letagadhatnék, ha iskolások közé keveredem, még ők is azt hiszik, közéjük tartozom, de mégis lassan akár nagymama lehetnék! És folyton, úton-útfélen az összes ember letegez. Borzasztóan zavar. Írjam ki a homlokomra a korom?? Nem viccelek, komoly a kérdés. Aki viccnek veszi, gondoljon bele, hogy ilyen korú nő családtagja vajon szereti-e azt, ha pl fizet a pénztárnál, úgy köszönnek neki: helló! Vagy az orvosnál a nővér azt mondja: ülj oda le! Szívesen az orruk alá dörgölném a korom és néha meg is teszem, mert kivagyok, de nem tehetem ezt örökké. De mégis hogyan oldjam meg? Ötlet?
2014. máj. 14. 15:47
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Ha egy 5 éves gyereket arra tanítanak, hogy így is lehet köszönni, akkor azt is megszokta, hogy illendően viszonozzák. Ebben nincs semmi túlzás. Természetesen ez nem vonzza azt maga után, hogy az ember folyamatosan magáz egy kisgyermeket.

27 évesen nyilván egész más az életed, majd 10 év múlva visszatérhetünk rá, mi a véleményed arról, ha úton-útfélen letegeznek. :) Már ha így lesz..

Én sem tapasztaltam korábban orvosnál ilyesmit, csak épp a napokban. Valahogy nem is illik oda a "néni", aki tiszteletlen volt. És másodjára találkoztam vele, amikor időpontot kértem a vizsgálatra, akkor is tegezett és 1 hónap múlva a vizsgálat alkalmával is.

2014. máj. 16. 13:41
 22/27 anonim ***** válasza:
Szólj nekik, nem tudok jobbat :/
2014. máj. 31. 17:38
 23/27 A kérdező kommentje:

Mindenkinek? Nem lehet.. Ha pl megkérdezem az utcán, merre található a posta, megmondja az illető, de közben automatikusan tegez. Szóljak rá?

Sajnos ott van a baj, hogy az emberek nem tanulnak illemet.

2014. máj. 31. 19:40
 24/27 anonim ***** válasza:
Sajnos ma már nagyon nehéz eligazodni ebben. Látod, sokan osztják azt a nézetet, hogy örülnének, ha tegeznék őket, másoknak egyenesen zavaró, hogy negyvenes éveikben már magázzák őket. Ráadásul a fiatal lányok és nők többnyire idősebbnek, az idősebbek sokszor fiatalabbnak igyekeznek tűnni, így sokszor komolyan nem lehet megmondani valakiről, hány éves, a 15-40 év közöttiek enyhe túlzással ugyanannyinak tűnnek. (Férfiaknál is megvan ez bizonyos fokig, csak rajtuk kisebb a nyomás, hogy külsőjükben ideáloknak feleljenek meg) Én most 18 éves vagyok, és nagyon idegesítő, hogy sose tudom, hogy kit hogy szólítsak. (Anyám egyik nagynénjéről nem tudtam pl. hogy kéne szólítanom, és mindenféle hülye poénnal bújtam ki mindig a köszönés alól. Mikor anya észrevette, ő azt mondta, hogy magáznom illene, így ahhoz tartottam magam utána. Később aztán őtőle hallom vissza, hogy a néni le van törve kicsit, mert újabban mindig magázom, és úgy élte meg, hogy már nem vagyok vele olyan közvetlen. Az, hogy az ő kérésre csináltam, már ki is ment anya fejéből) Ráadásul nekem enyhe prozopagnóziám (arcvakság) van, meg a névmemóriám is pocsék, egy váratlan találkozásnál sose lehetek biztos, hogy nem ismerem-e az illetőt, vagy ha igen, honnan. Ezt most nem mentegetésként írom, arra tényleg nehéz mentséget találni, ha valakit magázva szólítasz és ő tegezve felel - max. ha tényleg tininek néznek. De azzal meg tényleg nem lehet mit csinálni, te írtad korábban, hogy a jóval fiatalabbakat te is tegezed. (Van egy szabadgondolkodó tanárnőm, ő mesélte, hogy miután a suliszabályzat nem engedi, hogy a diákok tegezzék, ő akarta magázni őket - így elkerülve a "csendőrpertut" - de egyszerűen nem ment neki. Olyan tanárom is van, aki felváltva tegez és magáz engem minden átmenet nélkül) Meg vedd figyelembe, hogy az illem egyrészt relatív, másrészt változó. Angolban pl. nincs tegezés-magázás, csak "you", és most ennek a nyelvnek van a legnagyobb hatása a magyarra. A rengeteg jövevényszöveggel sok mással együtt ez is beszivárog. Ezt azért írom, mert ha valaki letegez, az nem feltétlenül a tisztelet hiányának jele (persze nem is az ellenkezőjéé), csak a mostani generáció már nem ugyan úgy tanulja meg kifejezni a tiszteletét. Az ez utáni meg még kevésbé ugyan úgy fogja. De egyébként egy "-Elnézést, merre van a posta? -Arra. -Köszönöm." jellegű párbeszédnél tényleg ennyire zavaró ez? Mármint gondolom azokkal azért meg tudod beszélni, akikkel rendszeresen találkozol, nem?
2014. jún. 1. 04:09
 25/27 A kérdező kommentje:

- Merre van a posta?

- Arra MENJ!

Ez bizony zavaró. Aranyos vagy nagyon és értem, mit akarsz mondani, de 18 évesen még nem tudod beleképzelni magad a helyzetembe. Sok minden történt az életemben, sok dolgot megéltem, "sok" év van mögöttem. És ezek után különbséget tesznek közöttem és a mellettem álló, velem egykorú ember között, mert míg őt magázzák, engem nem.

Jó példa erre az, hogy a napokban beszélgettem az utcán egy kedves (velem egyidős) barátnőmmel az utcán és most valóban odajött valaki, aki egy bizonyos utcát keresett. A köszönés a következőképpen zajlott: - Jó napot kívánok, szia!

Hát hmmm..

Egyébként abban teljesen igazad van, hogy lassan szinte alig lehet megkülönböztetni a 15-45 körüli nőt. De ez azt hiszem nem az idősebbnek róható fel. A fiatalok, sőt gyerekek akarnak mielőbb felnőttnek látszani. És sikerül is.

2014. jún. 3. 08:59
 26/27 anonim ***** válasza:

Én értem, hogy miért zavar, nem azt mondom, hogy nem kéne zavarjon. Csak sajnos nem jut eszembe semmilyen értelmes megoldás. Van egy jogos igényed, de nincs mód rá, hogy az emberek tudomására hozd. Nekem ez patthelyzetnek tűnik. Nem csodálkoznék egyébként, ha szép lassan tényleg elkezdene kialakulni a kort "jelző" ékszerek ajándékozása születésnapra. Másról is tudom, hogy problémát jelent ez neki.

(Egyébként nem tudom, remélem online csatornán nem zavar a bevettnek számító tegezéses forma. Ha mégis, akkor kérlek jelezd és utólag is elnézést)

2014. jún. 3. 14:12
 27/27 A kérdező kommentje:

06.03. 14.12

Nem, nem zavar, aranyos vagy!

A net más, személytelen. Legtöbbször az illető nemét sem tudjuk (mint jelen esetben is), nemhogy a korát. :)

2014. jún. 18. 15:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!