Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Kezdek rasszistává válni,...

Kezdek rasszistává válni, pedig nem így neveltek a szüleim. Mit csináljak hogy ne legyek az, és ne érezzek így?

Figyelt kérdés
Eddig nagyon jól kijöttünk a romákkal, nagyon rendesek voltak velünk soha nem volt gond. Ám nemrég kiszabadult pár zűrös alak a börtönből. Az egyik a vonaton is belém kötött. Azóta elég sűrűn járnak el itt az utcában, és olyankor a gyomrom görcsbe rándul. Tudom hogy nem mindegyik egyforma és hogy nem kellene egy két olyan miatt álltalánosítanom, de nem tehetek róla. Félek hogy én is egy előítéletes ember leszek, és ezt nem akarom. Mit tegyek?
2013. júl. 25. 14:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
cigányokat mindenki utálja. ez nem rasszizmus :D
2013. júl. 30. 00:39
 12/21 anonim ***** válasza:
ez nem rasszizmus, ez egy természetes védekező mechanizmus
2013. júl. 30. 18:43
 13/21 anonim ***** válasza:

Ne általánosíts. A rasszizmus alapja egyszerű: az általánosítás. Egyértelmű tehát, hogy ezt kell kerülnöd.

" Tudom hogy nem mindegyik egyforma és hogy nem kellene egy két olyan miatt általánosítanom, de nem tehetek róla. " - De igen, tehetsz róla. Arról, amit gondolsz és ahogyan döntesz kizárólag csak te tehetsz, másra nincs miért kenned. Általánosítani mindig is egyszerűbb, mintsem logikusan gondolkozni, de ettől még az általánosítás hiba, és nincs miért kifogásokat keresned rá, mert csak saját gyengeséged eredménye.

2013. aug. 19. 15:59
 14/21 anonim ***** válasza:

na azért ez nem ilyen egyszerű, hogy aki általánosít az rasszista, aki meg logikusan végiggondolja és belátja, hogy csak 90 százalékukkal van baj, az meg nem

egyébként utolsó megnézném, hogyha pl felszállsz egy buszra és csak két ülőhely van, az egyik egy cigány mellett, a másik egy nem cigány mellett, megnézném melyik mellé ülnél le

persze, hogy a nem cigány mellé és senki nem fog érte hibáztatni, ezt ők harcolták ki maguknak

tehát ha te nem ülsz le a cigó mellé, akkor leáltalánosítottad őt is, pedig lehet egész normális, ergo rasszista vagy mint ahogyan te is írtad

szóval hagyjuk ezt a liberális szöveget...

2013. aug. 19. 17:49
 15/21 anonim ***** válasza:

#14: “ na azért ez nem ilyen egyszerű, hogy aki általánosít az rasszista, aki meg logikusan végiggondolja és belátja, hogy csak 90 százalékukkal van baj, az meg nem “ – Ebben mi a bonyolult neked ? A rasszizmus alapja adott sajátosság általánosítása adott csoportra nézve. Ezt pedig példával szemléltetve annyi, mint 100 személyből 100-ra ugyanazt a bélyeget rányomni, holott lehet, hogy 10-re nem érvényes, de te ezt figyelmen kívül hagyod, mivel rasszista vagy és nem látsz be semmilyen különbséget X személy között, akik adott jellegre nézve azonosak, azonban más szempontból nézve különbözőek.

Én ültem már buszon roma származású személy mellett és nem azon járt az eszem, hogy mondjuk bolhát fogok kapni tőle. Bolhát kaphatok egy nem roma származású személytől is, nemde ?

Az egy dolog, hogy van sok roma, aki igénytelen, ápolatlan, stb. , viszont akad ilyen személy a nem romák között is elegendő.

Ha már a busznál tartunk, láttam én már fél busznyi terjedelemben bűzlő, koszos, ápolatlan személyt is ülni, aki magyar volt, de te lehet mellé ültél volna, ha csak az számít neked, hogy roma-e vagy sem.

2013. aug. 20. 09:20
 16/21 anonim ***** válasza:

nem a higéniával van probléma

ebből a válaszodból is látszik, hogy mégcsak a szemébe sem néztél egyetlen olyan cigánynak sem, aki miatt tele van "rasszistával" ez az ország

majd ha te is olyan sorsra jutsz, mint a kérdező, akkor irogass ide ilyen szar liberális szöveget, mert amíg a rendes cigányokkal van csak dolgod, könnyen rasszistázol le másokat

2013. aug. 20. 10:12
 17/21 anonim ***** válasza:

Ne indulj ki olyan állításból, amit nem tudsz igazolni.

Írhatod, hogy nekem milyen romákkal volt már tapasztalatom, ettől viszont még nem lesz az állításod igaz, mivel fogalmad sincs arról konkrétan, hogy nekem milyen tapasztalataim vannak.

Attól pedig, hogy neked kialakult egy adott véleményed azon események miatt, amelyeket átéltél, attól még nem kell mindenkinek egyet értenie veled.

Én értem, hogy te mit mondasz, nyilván az ember már nem nézhet ugyanolyan szemmel adott csoportra miután kellemetlen tapasztalatok érték azzal kapcsolatban, de ettől még ismétlem, nem kell mindenkit beskatulyázni.

2013. aug. 20. 10:40
 18/21 anonim ***** válasza:

én is értem, hogy te mit akarsz de ismétlem, nem kell lerasszistázni mindekit, aki elítéli a cigányokat úgy összességben

én is ismerek rendes cigányokat de az, hogy kb 90 százalékuk olyan életmódot folytat, ami ellentmond a mai társadalomnak, tény

és ha pl eladni akarok valamit elővigyázatosabb vagyok akkor, ha roma a vevő, nehogy meglopjon vagy valami

ez is általánosítás nem?

biztos kegyetlen szarul esik annak a 10% rendes cigánynak, de ilyen alapon amit te leírtál az ország legalább 70%a rasszista

2013. aug. 20. 14:33
 19/21 anonim ***** válasza:

" én is ismerek rendes cigányokat de az, hogy kb 90 százalékuk olyan életmódot folytat, ami ellentmond a mai társadalomnak, tény "

" ez is általánosítás, nem ? " - Hm. Végül is nem. Ha tisztában vagy azzal, amit feljebb írtál, akkor nem vagy rasszista. Elég, hogy ismersz néhány olyan rendes cigányt, akikről írtál, ezzel te is átlátod azt, hogy vannak a szabálytól eltérő esetek is.

Ez elegendő ahhoz, hogy valaki ne rasszista legyen, hanem csak ép felfogású személy, aki figyel az általánosságokra, viszont hagy teret a kivételnek is.

Ezt a fajta hozzáállást támasztom alá én is, mivel ez még egy racionális és ésszerű megközelítés, nem pedig egy elvakult és szélsőséges magatartás.

2013. aug. 20. 15:08
 20/21 anonim ***** válasza:
köszönöm szépen, jó volt veled vitázni egyet :D
2013. aug. 20. 15:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!