Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az olvasásnak tényleg semmi...

Az olvasásnak tényleg semmi haszna?

Figyelt kérdés

A minap valaki megjegyezte, hogy minek olvasok könyveket, ha annak nem veszem hasznát. Mivel nem a munkámmal kapcsolatban olvasok, hanem más témában, így attól tartok igaza is van.

Mindig úgy gondoltam, hogy van értelme, azon kívül is, hogy ez is csak a kikapcsolódás egy formája, de mindegy lenne, ha videojátékoznék.

ma 12:26
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem rendkívül hasznos, az a valaki meg vélhetően egy tanulatlan idióta. A kommunikációs szintet fejleszti, ami a munkád terén és a való életben is kifizetődik...

Én néha csak ezért szánom rá magam az olvasásra (általában normális hírértékű internetes cikkek), hogy fejlesszem a kézségemet. Hajrá...

ma 12:31
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Hasznos, nem csak azért, amit az első írt, de mivel kevesebb inger ér közben, így nem cseszed szét a képességedet, hogy koncentrálni tudj a lassabb, monotonabb dolgokra, ami nem árt ugye a mindennapokban, ha pl tanulni kell, munkahelyen koncentrálni, stb. Manapság azért is szenvednek sokan a kitartást igénylő dolgokkal, mert a gyors jutalmakhoz vagyunk szokva. A videojátékban van pörgés, folyamatosan szintet lépsz, színek, hangok, legyőzöl valakit öt percenként, az sikerélmény, stb. Tiktok ugyanez, pár másodpercenként tudsz valamin nevetni, feldobódsz. De a hétköznapokhoz és a normális élet kialakításához fontos, hogy ne akarj minden pillanatban ilyen érzéseket átélni, hanem el tudd viselni a “semmit” is és tudj haladni a dolgaiddal anélkül, hogy állandóan valami szórakozásra vágynál.
ma 12:44
 3/8 anonim válasza:
100%

Aki ezt mondta neked, az elég buta...

1. Az olvasás fejleszti a szókincset

2. Az olvasás fejleszti a fantáziád világát. Mennyivel másabb amikor olvasol valamit és elképzeled, mint amikor film formájában magad elé kapod a képet? Az olvasásban van valami izgalmas abban ahogy elképzeled. Arról nem is beszélve, hogy úgy képzelsz el egy adott dolgot, cselekményt, ahogy te akarod és nem úgy, ahogy eléd teszik.

ma 12:45
 4/8 anonim ***** válasza:
60%

Én rengeteget olvastam gyerekként,fiatal felnőttként.A rengeteg alatt ezres nagyságrendet értek.És igen,rengeteg előnye van az olvasásnak-véleményed lesz a világról,amit alá is tudsz támasztani érvekkel,szinte bármilyen témában méltó beszélgetőpartner leszel.Okosabb lehetsz az átlagnál.Rögzülnek a fogalmazási,nyelvtani szabályok,hisz milliószor látod leírva,azonnal meg lehet állapítani a másikról-ha írásban kommunikálsz vele-hogy hol áll az értelmi szintje,allergiás leszel rá ha rengeteg hibát látsz egy fogalmazásban.

De van hátránya is:ma már úgy gondolom,kevesebbet kellett volna olvasni,és több időt a szocializálódásra fordítani-csajozni,csavarogni,haverokkal lógni is fontos a jellem fejlődésben.Hiába van átlagon felüli intelligenciád,szókincsed,fogalmazó kézséged,ha nem sikerült baráti kört kialakítani-nincs kivel beszélgetni...

ma 13:07
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hasznos. Azok miatt, amiket leírtam.

És egyfajta időtöltés. Nem csak a könyv vs számítógépes játék van. Valamivel el kell ütni az időt. Szeretem hallgatni a természet hangját, nézelődni a kertben, megfigyelni a madarakat, fákat, felhőket. Az se produktívabb, de feltölt. Nem szeretek olvasni, elálmosít. De nem is játszok. Mindenkinek más jön be.

ma 13:37
 6/8 anonim ***** válasza:
*leírtak
ma 13:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem is túl van értékelve a (szórakoztató irodalom) olvasása.

Én nem feltétlenül kell mindenkit piedesztálra emelni, csak azért, mert olvas. Mint ahogy azt sem kell feltétel nélkül lehülyézni, aki másképp látja a dolgokat mint mi.

Egyrészt a kommunikációs szintet a kommunikáció emeli, nyilván a tájékozottság és objektivitás segíti a kommunikációt. De attól, hogy valaki elolvas mondjuk egy közepes minőségű regényt, még nem lesz tájékozott és kommunikációban sem lesz erősebb.

Tegyük hozzá, én olvastam már borzalmasan fordított és lektorált könyveket, illetve olvastam olyat, ahol egyszerűen gyenge volt az író tudása, szókincse, fantáziája. Pont mint a filmek, játékok esetében is, azt éreztem van egy alap ötlete, gondolata, amit aztán semmilen formában nem sikerült megtölteni tartalommal. Pedig a könyvben erre van lehetőség.

ma 14:11
 8/8 anonim ***** válasza:

Már hogy ne lenne hasznos?

Aki rendszeresen olvas, általában jobban ki tudja fejezni magát, jobban átlát összetettebb szövegeket, jobb a helyesírása, és idősebb korban is képes megőrizni a szellemi frissességét.

A többi (műveltség, tájékozottság, stb) már nagyban függ attól is, hogy mit olvas.

ma 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!