Miert nem jon ki mindenki kulfoldre dolgozni? (sajat pelda)
Én voltam kint Hollandiában (mesterre mentem ki a barátnőmmel közös albiban laktunk, mindkettőnk kapott teljes ösztöndíjat ami fedezte a tandíjat plusz a lakhatást nagyjából). Utáltuk mindketten, mint a szart. Egyetem jóval rosszabb volt, kevesebbet haladtunk, de nehezebb volt, szivatós, szakmailag sem volt a toppon stb.
Emellett borzalmas, hogy Hollandiában nem lehet mit enni (csokis kenyér, szendvics, sültkrumpli kombó elég unalmas), nem igazán voltak programok, pláne angolul vagy megfizethető áron. Emellett az állandó turházás, sz.r idő, gyakornoki lehetőségek is borzalmasak voltak (full time meg nem vettek volna fel hiába volt jó diplomám és tapasztalatom, msc és holland tudás hiányában limitáltak voltak a lehetőségek) így megtartottam a magyar diákmunkámat (homeoffice).
Tulajdonképpen volt 1-2 pozitív dolog, de összességében nagyon nem tetszett így félbehagytuk a képzéseinket és hazaköltöztünk abba a városkába, ahol megismerkedtünk. Most együtt élünk egy nagyon jó lakásban a lehető legjobb helyen a holland lakás árának feléért (2-szer akkorában), mindketten milliós bruttó fizetéssel rendelkezünk (hollandiában jelenleg tanulás mellett mekizhetnénk vagy 500€-ért gyakornokoskodhatnánk heti 5*8 órát). Emellett így tudunk gyakran találkozni a családdal, barátokkal.
Kint nem akartunk maradni diploma után amúgyse. Nagyjából 5-7 millió pluszban leszünk fejenként ahhoz képest, mintha kint maradtunk volna. Meg persze a mentális egészség se mindegy.
Szóval én nem megyek külföldre mert:
- Voltam és utáltam
- Megvagyok itthon is (jó fizetés, élvezem az életet, haladok a céljaim felé)
Pályakezdőként lehet le kénne húzni pàr évet.
Keressél Amszterdamban albérletet raktári munka mellé. Lehet meggondolott magadat, hogy húde nem sok.
Nekem otthon 9 évvel ezelött (most 36 vagyok) műszakban, irodai munkával 180ezer volt a fizum, ami egy átlag bér volt, amiből kb. 50ezret tudtam félretenni, úgy hogy albérletben laktam, kicsit költöttem szórakozásra, kocsim viszont nem volt.
Most külföldön átszámítva (fizikai munkásként napi 8 óra munkával, szabad hétvégékkel) 1,8 milliót keresek aminek kb a felét tudom megtakarítani.
Most már van kocsim :) illetve kettő mert a páromnak is van egy :)
Van közösen egy 80nm-es lakásunk itt és most készülünk venni egy másik hasonlót hitelből, ami 5 éven belül rendezve lesz.
Néha elgondolkozok ha nem mertem volna akkor lépni, most otthon hol tartanák...
-Lehet,hogy nem beszél idegen nyelvet.
-Lehet nincsenek olyan ismerősei akik tudnának segíteni neki az elindulásba.
-Lehet,hogy egyszerűen fél az ismeretlentől.
Lehet volt már korábbi rossz tapasztalata külföldről és ezért nem mer ismét nekivágni.
-Lehet,hogy van valamilyen,olyan betegsége ami itthon folyamatos orvosi kezelés vagy gyógyszeres kezelésre szorul.
-Lehet itthon munka mellett ápolja az idős vagy beteg szüleit.
Az élet nem fekete fehér
Csak pár ötlet ami fél perc alatt eszembe jutott,pedig nem szereztem gazdasági szakon diplomát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!