Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Vannak olyan fővárosi közterül...

Vannak olyan fővárosi közterületek, amit a névváltoztatása ellenére a régi nevükön neveztek?

Figyelt kérdés
Leginkább a Széll Kálmán tér ilyen, amit még ma is többen neveznek Moszkvának. Azonban a Lenin meg a Tolbuhin körút már kikopott a köztudatból, és a Ferenciek terét sem hívja senki "Felszab" térnek. A másik ilyen, amit még többektől hallok az az "Osztyapenkó", miközben már rég nincs ott a szobor.
jan. 4. 12:37
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Moszvka tér, Lágymányosi híd
jan. 4. 13:22
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

A Moszkva tér nekem is Moszkva tér, és én ott lakom a Szilágyi fasor elején.

Az első válaszadó fogalmazta meg tökéletesen, rosszul vagyok, hogy politikusokról meg színészekről neveznek köztereket. Nyilván nem lehet minden közterületnek "organikus" nevet adni, mint Városháza, Múzeum, Astoria, Bank utca, Eperfa sor, stb stb de nem tudom hogy a válaszadók közül ki szeretne pl. Orbán, Gyurcsány, Hadházy , vagy épp Kern András vagy Szabó Győző utcában lakni.... Köszönöm, én nem.

jan. 4. 13:24
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Árpád híd, habár ott a megállót nevezték át, de én csak akkor mondom Göncz Árpádnak, amikor olyan ismerősöm jön, aki nem ismerős ezen a környéken, hogy hol szálljon le, hogy egyértelmű legyen.
jan. 4. 13:31
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Nekem talán csak a Lágymányosi híd, nem szoktam meg az új nevét.
jan. 4. 13:41
 15/23 Metionin ***** válasza:
100%
Sosem éltem Budapesten de a Széll Kálmán teret gondolatban simán Moszkvázom, mert sok regényt olvastam ami a fővárosban játszódik és azokban még így hívták. Amikor egy barátom a közelébe költözött, egyszer csak leesett, hogy basszus ez a 2 tér ugyanaz. A Lágymányosi hídról meg innen a kérdésből tudtam meg, hogy már nem az a neve :O
jan. 4. 13:56
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Bevásárlóközpontot is ér írni?🤣🤣🤣 Mert akkor Europark.
jan. 4. 14:33
 17/23 anonim válasza:
100%
Népstadion (Szadionok), Barátság park (Óhegy park), Moszkva tér (Széll Kálmán tér). Meg zuglóban a nagyim utcája hol Lumumba utca, hol Róna utca volt - komolyan, 5 évente váltogatták :D
jan. 4. 14:34
 18/23 anonim ***** válasza:
66%

Már nem kell sokáig várni, hamarosan a Széll Kálmán teret ismét átnevezik Moszkva térre.

(Vagy új nevet adva neki Peking térre, esetleg Hszi Csin-ping térre. Ezt még nem tudni, majd amelyik ország vezetője előbb követeli.)

Bár nem fővárosi közterület, de engem ettől a vármegyézéstől ráz folyamatosan a hideg. Meg a vármegyebérlettől. A kormányhivataltól kezdve a rendőrkapitányságokon át a tűzoltóságig és a főügyészségig már minden vármegyei. Ha meghallom a szót, Döbrögi képe villan be először:

[link]

És még a hangulatom is olyan lesz tőle, mint akit épp deresre húznak:

[link]

jan. 4. 14:45
 19/23 anonim ***** válasza:

"(Szadionok)"

Csak elütés volt, de van benne valami Freudi elszólás. :D (Szadi kormány)

jan. 4. 14:47
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Kőbányán a Liget tér az, amit sokáig Zalkának hívott mindenki, mert egészen egyszerűen egyedibb volt. Elköltöztem 20 éve, azóta nem tudom, mi a helyzet arrafelé. :)

Ugyanez a volt Roosevelt tér, azt mindenki rögtön tudta, hol van, erre átnevezték Széchényire, amiből 12 egy tucat, van belőle vagy 20 a városban legalább.

jan. 4. 15:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!