Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Vannak olyan fővárosi közterül...

Vannak olyan fővárosi közterületek, amit a névváltoztatása ellenére a régi nevükön neveztek?

Figyelt kérdés
Leginkább a Széll Kálmán tér ilyen, amit még ma is többen neveznek Moszkvának. Azonban a Lenin meg a Tolbuhin körút már kikopott a köztudatból, és a Ferenciek terét sem hívja senki "Felszab" térnek. A másik ilyen, amit még többektől hallok az az "Osztyapenkó", miközben már rég nincs ott a szobor.
tegnapelőtt 12:37
1 2 3
 1/23 tejjelkifili ***** válasza:
100%

Szerintem is a Moszkva tér. Ez a Széll Kálmán idegesítő politikus név. Nagyon utálom, amikor politikusok politikusokra nevezik át a köztereket.

A másik rosszul hangzó hely a II. János Pápa tér. hogy lehet ezt kimondani nagyon gáz.

tegnapelőtt 12:40
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a Felvonulás tér volt sokáig ilyen, csak ugye oda épült a Néprajzi Múzeum.
tegnapelőtt 12:45
 3/23 A kérdező kommentje:
1951-től volt a neve Moszkva tér, előtte úgy hívták ahogy most. Érdekes, hallottam azt is, hogy sokan még a '60-as években is a régi becenevén "Kalef"-nak emlegették, most meg még mindig Moszkvának hívják többen. Nehezen mennek ezek az átállások
 4/23 anonim ***** válasza:
37%

A Moszkva ter idejeben Kalefnak hivtuk.

Ilyen klasszik meg a budafoki Varoshaz ter, sokan meg mindig Jatanak nevezik, illetve a Czaban Samu ter Rakpalotan.

En is neha szoktam Felszab terezni, holott ovodas voltam, amikor ugy hivtak.

40F truecel

5/23 A kérdező kommentje:
2-es és amit most Ötvenhatosok terének neveznek. Igen, ez is ilyen, valóban
tegnapelőtt 12:46
 6/23 A kérdező kommentje:
Ezt a Jatát én sosem hallottam, de megnéztem és a Városház téren kívül a Móricz körteret is így emlegették. A Czabánt ismerem, ahol az egykori Volán, ma REAC-pálya van.
tegnapelőtt 12:51
 7/23 anonim ***** válasza:
100%
Én a fentieken kívül Engels teret és a Gorkij fasort hallottam még sokáig. A Mártírok útját és a Roosevelt teret ma is több ismerősöm így emlegeti. Nem közterület, de szerintem a BS is ilyen.
tegnapelőtt 12:53
 8/23 tejjelkifili ***** válasza:
100%

#3 teljesen mindegy mi volt még régebben. De ezt abba kellene hagyni, hogy politikusokra változtatják meg a közterületek neveit.

Én eleve emberekről csak ritkán neveznék el közterületeket, de politikusról, meg szinte soha, nagyon kivételes esetben.

Legjobban az állatokat, növényeket, meg mindenféle más érdekes dolgot szeretek, az jó érzéssel tölt el.

tegnapelőtt 12:53
 9/23 A kérdező kommentje:
7-es bizony igaz, ezek nem jutottak eszembe, pedig a távolsági buszok az Engelsről indultak annak idején
tegnapelőtt 13:01
 10/23 anonim ***** válasza:
100%
Moszvka tér, LisztFerihegy.
tegnapelőtt 13:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!