Visszakérhető-e az ajándékba adott örökség?
Csak nagyon ritkán, ha a létfenntartásodhoz szükséges. De akkor is jellemzően - ismétlem, jellemzően!! - a bíróság járadék vagy természetben való tartásra ítéli a megajándékozottat.
Olyasmik miatt, hogy a megállapodás szerint minden nap kötelesek a mamát meglátogatni és órákig nála ülni, és ezt mégsem teszik, ilyen miatt nem.
Én is javaslom inkább a tartási vagy öröklési szerződést. Azokban kiköthető, hogy biztosítják az étkezést, a gyógyszert, orvoshoz visznek (ha kell), beszállnak x összeggel a rezsibe, stb. (Te dönthetsz, hogy mire van szükséged/igényed.)
Ajándékozni fölösleges. Gondolom, ők lesznek majdan - sok-sok év múlva - amúgy is az örökösök.
Ennek mi értelme?
Amíg élsz, ők úgysem lakhatnak ott.
Ha már nem élsz, akkor öröklik akkor is, ha visszakéred.
“Mint gyerek amúgy is megtenné remélem” miért is? Van saját élete, valószínűleg nem akarja, hogy tönkremenjen, mert téged kell ápolnia. Bocsáss meg, de gondolom dolgozik, esetleg párja van. Inkább családja legyen, minthogy téged pesztráljon.
Ha ő is benne van, írjatok inkább tartási szerződést. Bár ha ilyen anyám lenne (az enyém rosszabb), aki azon gondolkodik, hogy ha nem klappol minden, akkor visszakéri, nemhogy nem gondoználak, de le se tojnám mi van veled. Ha nem tetszik valami, akkor visszakéred? Ez nem ajándék, hiába visszakérhező a jog szerint.
Inkább add el és menj egy szakotthonba, ne várd el, hogy a gyereked majd ápolgat egy ilyen alattomos szipirtyót, mint te.
Kedves 6/6!
Ugyan mivel érdemeltem ki e "felemelő", kedves véleményed? Anélkül hogy tudnád a körülményeket, a lehetőségeket, vagy lenne fogalmad az életemről.. A tartási szerződés ugyan miben különbözik az ajándékozástól?4 Nem igazán tudom, a végkifejlet ugyan az.
Azt hogy ki a szipirtyó, inkább nem írom le, nem visz rá a lélek.:)
Csak hogy tudd, vagy tudja az aki ezután méltat ilyen kedvesen: nem vagyok rászorulva senki ápolására, ugyan jól vagyok. Másrészt megtehetem/megtehetjük azt hogyha minden kötél szakad, egész napos ápoló,m legyen! Tehát szó sincs arról hogy egy alattomos szipirtyót kelljen gondozniuk. Csakhogy az élet produkál hülye helyzeteket, ezért volt a kérdésem. Ja! Együtt élek kettő gyerekemmel és unokáimmal!!!!
Szerintem nevelés kérdése az egész hogy leszarom-e a szülőmet, vagy ápolom. Úgy gondolom ez az utolsó az elfogadható, a normális, nem egyszer olvasni, hallani hogy ápolja azt, aki felnevelte, szereti annyira hogy nem hagyja magára.
Remélem megértettél, te ..... /nem nevezlek meg, nem sértelek nyílvánosan!!/
Persze, hisztizz csak, szipirtyó.
Komolyan azt lesed, hogy ha valaki nem úgy ugrál, ahogy neked tetszik, akkor hogyan veheted vissza az ajándékot? Nyugodtan nevezz, ahogy akarsz, de nézz magadba.
Szegény gyerekek, akik el kell viseljenek egy ilyen alattomos nőszemélyt, mint te…
Az ajándékozási meg a tartási szerződés kb semmiben nem hasonlít. Ha egy kis eszed lenne és nem azon vekengenél, hogy vajon mindenki a te kedved szerint táncol-e, akkor nyugodtan rákereshetnél.
Még nem vagy rászorulva, de talán leszel. És ha így viselkedsz a körülötted élőkkel, akkor aztán kérheted szépen a teljes idős ápolást.
Tisztára az anyám vagy. Azt hiszed, hogy csak azért, mert világra hoztál egy gyereket, neked jár az időskori ápolás azáltal a gyerek által. Hát nem. Nem a nevelés kérdése, hanem a te hozzáállásodé. Ha a gyerekeid meglátják ezt a kedves kis kérdést, akkor azonnal eldől az időskori ápolásod.
Ma már nem divat mindenről lemondani, hogy anyucikát ápolgassák az emberek. Én sem fogom, mert olyan anyám volt, mint te. Aki ha adott, azt leste, hogy cserébe mindenki úgy ugráljon, ahogyan ő fütyül. Na, tudj róla, hogy azt se tudja hol vagyunk. Te meg kihasználod, hogy a gyerekeid ott laknak az unokákkal. Gondolom nincs saját házuk és nem tudnak elmenni onnan. Függnek tőled, te pedig megaláznád őket ezzel.
Gusztustalan, alattomos szipirtyó vagy, kb a fényképed lehetne a kifejezés mellett a szótárban.
Felesleges leállnod veszekedni vele, ő még nincs tisztában azzal, hogy már abszolút nem divat ápolni az időseket.
Elajándékozás és tartási szerződés között nagy különbség van, a kérdezőnek tartási szerződést kellene kötnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!